Kan watergedragen verf over terpentine verf? Met andere woorden kan verf op waterbasis over terpentinebasis? Maar omdat veel schilderwerk op terpentinebasis is uitgevoerd krijgen we ook vaak de vraag; Kan terpentinebasis over waterbasis? Kan verf op terpentinebasis over verf op waterbasis?

Deze veelgehoorde vragen kunnen we met JA beantwoorden.

Echter.....maar..... niet zomaar klakkeloos. 
Iedere verflaag heeft zijn aandacht nodig om een goede hechting te kunnen krijgen met de ondergrond, maar als je van verfsysteem wilt wisselen, dus van waterbasis naar terpentinebasis of van terpentinebasis verf naar watergedragen verf is het verstandig om goed voorbereid en zorgvuldig aan het werk te gaan.

In dit blog vertellen we je hoe je dat aanpakt:

Met terpentinebasis over waterbasis

Als je een oude watergedragen verflaag hebt en je wilt die overschilderen met een verf op terpentinebasis dan is het van belang dat je ervoor zorgt dat je deze laag goed ontvet met St. Marc of Universol en daarna zorgvuldig en volledig mat schuurt. Gebruik geen thinner om te ontvetten, dit maakt de watergedragen verflaag week met alle gevolgen van dien.
Nadat je de goed hechtende, oude watergedragen verflaag zorgvuldig mat hebt geschuurd kun je deze overschilderen met een verf op terpentinebasis zoals Sikkens Rubbol Satura, Sikkens Rubbol AZSigma Amarol Primer of Sigma S2U Satin. Ook de Wijzonol Industrielak is een aanrader!

Met verf op waterbasis over verf op terpentinebasis

Voorheen was bijna alle verf op terpentinebasis en zeker de doe-het-zelver gebruikte toen nog geen verf op waterbasis. Daardoor komt de vraag: 'Kan ik met verf op waterbasis op terpentinebasis verf?' vaker voor dan de vraag 'Kan terpentineverf over waterverf oftewel watergedragen verf?'
Ja, dat kan! mits de verf op terpentine-basis ouder dan 6 maanden is. Ook hiervoor geldt; de ondergrond zal met zorg voorbehandeld moeten worden. Dus eerst goed ontvetten met een verfreiniger zoals  St. Marc of Universol en daarna zorgvuldig en volledig mat schuren. Voor de zekerheid kun je de verflaag op terpentinebasis eerst gronden met een primer op waterbasis zoals de Aqua Multiprimer van Avis, Sigma S2U Nova Primer of met Südwest Acryl Allgrund. Nadat deze grondlaag goed gedroogd is, werk je hem af met een verf op waterbasis naar keuze. 

Kun je dan altijd switchen met waterbasis verf en terpentinebasis verf?

Nee, helaas niet! Je kunt eenmalig de overstap maken van wategedragen naar terpentinegedragen verf of van terpentinegedragen naar watergedragen verf maar niet terug. Het spanningsverschil tussen de verschillende soorten verflagen wordt dan te groot en kan problemen gaan geven. 
Ben je overgestapt en wil je om één of andere reden toch terug naar je oude verfsysteem. Dat kan!  Door de verflagen te verwijderen met afbijt of door ze eraf te schuren. En dan het verfsysteem helemaal opnieuw op te bouwen in de basis van je keuze; watergedragen óf terpentinegedragen.

Voordelen van watergedragen verf 

De voordelen van watergedragen verf binnenshuis zijn enorm. Daarom kun je binnenshuis beter met watergedragen verf schilderen in plaats van met verf op terpentinebasis. Watergedragen verf vergeelt niet ( je witte kleur blijft dus wit), is geurarm (je kunt dus snel weer gebruik maken van de ruimte) en droogt snel (minder kans op zakkers en beschadigingen in de drogende verf en twee lagen per dag mogelijk in de meeste gevallen)
Het is wel aan te raden om als je deuren en andere ondergronden die je vaak vastpakt met watergedragen verf wilt gaan schilderen te kiezen voor een product dat tegen huidvet kan zoals Sikkens Rubbol BL Rezisto Satin of Sigma S2U Nova Satin
Enig nadeeltje aan watergedragen verf is dat het niet tegen weekmakers kan. Watergedragen verflagen zijn namelijk gevoelig voor rubber waarin weekmakers zijn verwerkt, zoals b.v. bij PVC-tochtprofielen. De verffilm kan door de weekmakers worden aangetast en kan daardoor zacht en kleverig worden. Bij voorkeur moeten daarom profielen van EPDM- of siliconenrubber worden toegepast.

Voordelen van verf op terpentine basis

Hoewel er voor buiten steeds meer verf op waterbasis te verkrijgen is, schildert het

 gros van de schilders en doe-het-zelvers nog met verf op terpentinebasis buiten. De voordelen van terpentine verf is dat je makkelijk een mooie, volle glans krijgt. Verf op terpentinebasis vloeit goed, heeft een langere doordroogtijd waardoor je nog even in de laag kunt blijven werken om evt. foutjes weg te werken. Het nadeel van verf op terpentine basis is dat je toch echt duidelijk ruikt dat er geschilderd wordt en deze geur ook langer blijft hangen. Ook zal verf op terpetinebasis vergelen als je deze binnen gebruikt. Vooral met witte en hele lichte kleuren zal dit goed zichtbaar zijn.

Tip van de verfspecialist

Het spreekt voor zich dat je de gekozen verf aanbrengt met een geschikte roller en kwast. Pas deze dus aan aan de verf die je uitgekozen hebt. Kom je er niet aan uit, laat je dan adviseren. Echt, het komt het eindresultaat ten goede! Maar wat veel mensen vergeten is dat je bijvoorbeeld ook bij de kit, plamuur en schilderstape die je gebruikt oplet dat deze geschikt zijn voor de verf van je keuze.