Kan verf op terpentinebasis over verf op waterbasis?

Kan watergedragen verf over terpentine verf? Met andere woorden kan verf op waterbasis over terpentinebasis? Maar omdat veel schilderwerk op terpentinebasis is uitgevoerd krijgen we ook vaak de vraag; Kan terpentinebasis over waterbasis? Oftewel kan verf op terpentinebasis over verf op waterbasis?
Deze veelgehoorde vragen kunnen we met JA beantwoorden.
Iedere verflaag heeft zijn aandacht nodig om een goede hechting te kunnen krijgen met de ondergrond, maar als je van verfsysteem wilt wisselen, dus van waterbasis naar terpentinebasis of van terpentinebasis naar watergedragen verf is het verstandig om goed voorbereid en zorgvuldig aan het werk te gaan.
In deze blog vertellen we je hoe je dat aanpakt:

Met terpentinebasis over waterbasis

Kan verf op terpentinebasis over waterbasis? Als je een oude watergedragen verflaag hebt en je wilt die overschilderen met een verf op terpentinebasis dan is het van belang dat je ervoor zorgt dat je deze laag goed ontvet met St. Marc of Universol en daarna zorgvuldig en volledig mat schuurt. Gebruik geen thinner om te ontvetten, dit maakt de watergedragen verflaag week met alle gevolgen van dien.
Nadat je de goed hechtende, oude watergedragen verflaag zorgvuldig mat hebt geschuurd kun je deze overschilderen met een verf op terpentinebasis zoals Sikkens Rubbol Finura Satin, Sikkens Rubbol Satura, Sikkens Rubbol AZ, Sigma Amarol Primer of Sigma S2U Satin. Ook de Wijzonol Industrielak is een aanrader! Het is niet ideaal om deze lagen over elkaar te schilderen, want watergedragen lakken zijn elastichtischer dan lakken op terpentinebasis en dit kan zorgen voor onthechting. 

Met verf op waterbasis over verf op terpentinebasis

Kun je met watergedragen verf over terpentineverf? Voorheen was bijna alle verf op terpentinebasis en zeker de doe-het-zelver gebruikte toen nog geen verf op waterbasis. Daardoor komt de vraag: 'Kan ik met verf op waterbasis over terpentinebasis verf?' vaker voor dan de vraag 'Kan terpentineverf over waterbasis verf oftewel watergedragen verf?'
Ja, dat kan! Mits de verf op terpentine-basis ouder dan 6 maanden is. Ook hiervoor geldt; de ondergrond zal met zorg voorbehandeld moeten worden. Dus eerst goed ontvetten met een verfreiniger zoals  St. Marc of Universol en daarna zorgvuldig en volledig mat schuren. Pas daarna kun je watergedragen verf gebruiken of terpentine verf. Voor de zekerheid kun je de verflaag op terpentinebasis eerst gronden met een primer op waterbasis zoals de Aqua Multiprimer van Avis, Sigma S2U Nova Primer of met Südwest Acryl Allgrund. Nadat deze grondlaag goed gedroogd is, werk je hem af met een verf op waterbasis naar keuze. 

Kan verf op waterbasis over grondverf op terpentinebasis?

Of watergedragen verf over terpentine gedragen grondverf kan, is afhankelijk van de kwaliteit van de laag grondverf. Als deze al ouder is en je hem nu pas gaat overschilderen, is het uiteindelijke resultaat vooral afhankelijk van hoe je de verfklus voorbereid. Goed ontvetten en schuren is altijd belangrijk om verf te laten hechten en dit geldt dus ook wanneer je  grondverf op terpentinebasis wilt gebruiken op verf op waterbasis. Zoals eerder al beschreven staat, is grondverf op waterbasis dus overschilderbaar met terpentineverf.

Kun je dan altijd switchen met waterbasis verf en terpentinebasis verf?

Nee, helaas niet! Je kunt eenmalig de overstap maken van watergedragen naar terpentinegedragen verf of van terpentinegedragen naar watergedragen verf maar niet terug. Het spanningsverschil tussen de verschillende soorten verflagen wordt dan te groot en kan problemen gaan geven. 
Ben je overgestapt en wil je om één of andere reden toch terug naar je oude verfsysteem. Dat kan! Door de verflagen te verwijderen met afbijt of door ze eraf te schuren. En dan het verfsysteem helemaal opnieuw op te bouwen in de basis van je keuze; watergedragen óf terpentinegedragen.

Voordelen van watergedragen verf 

De voordelen van watergedragen verf binnenshuis zijn enorm. Daarom kun je binnenshuis beter met watergedragen verf schilderen in plaats van met verf op terpentinebasis. Watergedragen verf vergeelt niet (je witte kleur blijft dus wit), is geurarm (je kunt dus snel weer gebruik maken van de ruimte) en droogt snel (minder kans op zakkers en beschadigingen in de drogende verf en twee lagen per dag mogelijk in de meeste gevallen)
Het is wel aan te raden om als je deuren en andere ondergronden die je vaak vastpakt met watergedragen verf wilt gaan schilderen te kiezen voor een product dat tegen huidvet kan zoals Sikkens Rubbol BL Rezisto Satin of Sigma S2U Nova Satin
Enig nadeeltje aan watergedragen verf is dat het niet tegen weekmakers kan. Watergedragen verflagen zijn namelijk gevoelig voor rubber waarin weekmakers zijn verwerkt, zoals b.v. bij PVC-tochtprofielen. De verffilm kan door de weekmakers worden aangetast en kan daardoor zacht en kleverig worden. Bij voorkeur moeten daarom profielen van EPDM- of siliconenrubber worden toegepast.

Voordelen van verf op terpentine basis

Hoewel er voor buiten steeds meer verf op waterbasis te verkrijgen is, schildert het gros van de schilders en doe-het-zelvers nog met verf op terpentinebasis buiten. De voordelen van terpentine verf is dat je makkelijk een mooie, volle glans krijgt. Verf op terpentinebasis vloeit goed, heeft een langere doordroogtijd waardoor je nog even in de laag kunt blijven werken om evt. foutjes weg te werken. Het nadeel van verf op terpentine basis is dat je toch echt duidelijk ruikt dat er geschilderd wordt en deze geur ook langer blijft hangen. Ook zal verf op terpetinebasis vergelen als je deze binnen gebruikt. Vooral met witte en hele lichte kleuren zal dit goed zichtbaar zijn.

Tip van de verfspecialist

Het spreekt voor zich dat je de gekozen verf aanbrengt met een geschikte roller en kwast. Pas deze dus aan aan de verf die je uitgekozen hebt. Wanneer je twijfelt of verf op waterbasis over verf op terpentinebasis kan, laat je dan adviseren. Echt, het komt het eindresultaat ten goede! Maar wat veel mensen vergeten is dat je bijvoorbeeld ook bij de kit, plamuur en schilderstape die je gebruikt oplet dat deze geschikt zijn voor de verf van je keuze.

 

 1. Gratis lakset
  Sikkens Rubbol BL Rezisto Satin
  Sikkens Rubbol BL Rezisto Satin
  4.7 out of five star rating on Trustpilot
  248 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 2. Universol Ammoniakvervanger
  Universol Ammoniakvervanger
  3.8 out of five star rating on Trustpilot
  4 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 3. Wijzonol Industrielak - Zijdeglans
  Wijzonol Industrielak - Zijdeglans
  5 out of five star rating on Trustpilot
  5 reviews
  Vanaf Adviesprijs

Lees ook: