Behandelen van Douglas hout

In onze tuinen komen we veel Douglas en Larix hout tegen. Deze houtsoorten kunnen onbehandeld in ons klimaat maar enkele jaren meegaan. Maar als je deze prachtige houtsoorten een beetje liefde en aandacht geeft gaan ze jaren mee. Van zichzelf hebben Douglas- en Lariks hout een warme rood, roze tekening. Door de invloed van wind, zon en regen zal dit hout extreem snel verkleuren (vergrijzen) waardoor die warme uitstraling verloren gaat. Douglas hout behandelen tegen vergrijzen, is buiten daarom ook aan te raden.

In de volksmond wordt vaak gesproken over Douglas hout beitsen, Douglas behandelen met lijnolie, Douglas hout verven maar door de speciale samenstelling van Douglas hout kun je deze het beste behandelen met Douglas Olie. Hiermee behoudt je de tekening en structuur van het hout. Wil je het liever dekkend schilderen en het douglas hout lakken? Gebruik dan  douglas lak of schilder zwart met Hermadix Zwarte Teer. Deze is ook uiterst geschikt voor Douglas en wordt vaak in combinatie met Flexa Strak in de Lak Zijdeglans, Tenco Douglas Beits Dekkend - Zwart, Tenco Houtcoat Zwart - Mat Waterbasis, Hermadix Douglas Olie - Dim Grey, Hermadix Douglas Olie - Naturel, Tenco Houtcoat Zwart - Zijdeglans Waterbasis of Hermadix Douglas Olie - Smoke White gebruikt.

Hoe voorkom je vergrijzing van Douglas- en Lariks hout?

Om te voorkomen dat de mooie rood, roze kleur van het Douglas of Lariks verloren gaat, kun je deze behandelen met Hermadix Douglas Olie om zo de Douglas hout verkleuring tegen te gaan. Deze olie voedt het hout en is transparant waardoor de tekening van het hout zichtbaar blijft en de Douglas hout kleur behouden blijft. De kleur in de olie zorgt voor UV bescherming. Lariks of Douglas hout behandelen met olie of beits is zeer effectief.

Wanneer gebruik ik Douglas-Olie?

Zoals al vermeld verkleurt (vergrijst) Douglas hout onder invloed van wind, zon en regen extreem snel waardoor de warme uitstraling verloren gaat. Door het hout te behandelen met Douglas-olie wordt het hout gevoed en omdat de olie transparant is blijft de mooie tekening van het hout zichtbaar.

Wat is er zo speciaal aan Douglas-Olie?

Doordat Douglas-Olie speciaal is afgestemd op Douglas- en Lariks hout kun je het hout snel en gemakkelijk behandelen. Het is zelfs zo'n gebruiksvriendelijk product dat bij onderhoudswerk schuren niet nodig is. Douglas Olie of beits is verder makkelijk te verwerken met een brede platte kwast en sneldrogend. Hermadix Douglas Olie dringt diep in het hout, gaat vervuiling en vergrijzing tegen, heeft een matte (onbehandelde) uitstraling en geen nare verflucht. Wat wil je nog meer? Wat ook heel prettig is, is dat Hermadix alleen maar mens- en milieuvriendelijk producten in het assortiment heeft. Daardoor werk je ook nog eens op een milieubewuste manier die niet schadelijk is voor mens, dier en plant.

Of kies voor het behandelen van tuinmeubelen voor Cetabever Tuinmeubelolie Waterproof.  

Onbehandeld Douglas hout behandelen. Hoe? 

Douglas hout schilderen is erg gebruiksvriendelijk. Hermadix Douglas Olie is namelijk gebruiksklaar. Je kunt dus zo rechtstreeks van uit het blik de olie aanbrengen op het hout. Het makkelijkste gaat dat met een brede platte kwast. Hierdoor ga je het Douglas hout behandelen met olie en voorkom je dat het hout vies en grijs wordt. Zoals eerder genoemd, is het niet nodig om Douglas hout te schuren. Het Douglas hout schoonmaken met een handveger is voldoende. Zorg ervoor dat uw Douglas hout schoon is en verwijder vuil, vet en stof. Nadat je het blik Douglas Olie goed hebt doorgeroerd kan je het meteen onverdund aanbrengen. Op nieuw hout is het verstandig om minstens twee lagen aan te brengen. Na twee uur is Hermadix Douglas olie al overschilderbaar. Zo hou je de vaart er lekker in ;-)

Onbehandeld, vergrijsd Douglas hout behandelen. Hoe?

Wil je vergrijsd Douglas hout ontgrijzen? Spuit dan eerst met de hogedrukspuit het hout schoon. Vervolgens ontgrijs je het hout met Hermadix Teak-Cleaner. Let erop dat de ondergrond e.d goed afgedekt worden. Nadat alles goed gedroogd is breng je twee lagen onverdunde Hermadix Douglas Olie aan. 

Douglas hout onderhoud. Hoe?

Is je Douglas hout behandeld met Douglas hout olie en niet vergrijsd, dan is het voldoende om er voor te zorgen dat het hout schoon is en vuil, vet en stof verwijderd is. De gemiddelde onderhoudsvrije periode is 3-4 jaar, maar hou een jaarlijkse inspectieronde en werk desnoods de planken die dat nodig hebben, eerder bij. Indien de inspectieronde vergeten is en het hout toch vergrijsd is, dan moet eerst de vergrijzing verwijderd worden voordat je een nieuwe laag Douglas Olie aan kunt brengen. 

Wat wil je nog weten over Hermadix Douglas Olie:

  •  Beitst makkelijk zonder veel weerstand
  •  Op basis van natuurlijke oliën en watergedragen
  •  Geen nare verflucht en oplosmiddelvrij
  •  Na behandeling is uw Douglas hout 3-4 jaar onderhoudsvrij
  •  Gereedschap en handen wassen met (warm) water en zeep
  •  Geknoeid? Vlekken meteen schoonmaken met vochtige doek met warm water.
  •  Over te schilderen na 2 uur
  •  Verbruik: 8-10 m2 per liter (sterk afhankelijk van de ondergrond)
  •  Verkrijgbaar in 2,5 liter in 3 verschillende transparante kleuren te weten: Smoke White, Dim Grey en Naturel
  •  Uit voorraad leverbaar bij Verfwinkel.nl
Dit heb je nodig om Douglas hout te behandelen:
Product
Prijs
Bekijk
1.
€ 18,09
Prijs totaal € 18,09

Lees ook: