Kun je buitenlak binnen gebruiken?

Lakken kun je in verschillende categorieën indelen. Zo zijn er lakken op waterbasis en lakken op terpentinebasis. Daarnaast zijn er lakken voor binnen en lakken voor buiten. Dat roept natuurlijk meteen de logische vraag op. Kun je buitenlak ook binnen gebruiken? In deze blog gaan we hier dieper op in. We laten je zien of buitenlak voor binnen een goed idee is en wat hier de voor- en nadelen van zijn. Ook vertellen we je of je een grondverf of primer voor buiten binnen kunt toepassen.

Buitenlak binnen gebruiken

Kun je buitenverf ook voor binnen gebruiken? Op het eerste oog zou je denken dat buitenlak binnen gebruiken geen optie is. Het heet niet voor niets buitenlak, toch? Toch zou je in principe verf voor buiten binnen kunnen gebruiken. Wel zijn er een aantal redenen om hier niet voor te kiezen. Ten eerste heb je de optie om voor binnenlak te kiezen. Deze lak is gemaakt voor de omstandigheden binnen en is daarom een betere optie. Maar wellicht heb je nog wat buitenlak over en wil je deze voor een klus binnen gebruiken. In dat geval zijn er een aantal zaken om in de gaten te houden.

Allereerst is het goed om te weten dat er een aantal producten voor buiten zijn die niet snel drogen zonder buitenlucht. Een goed voorbeeld hiervan zijn de lakken van Brantho Korrux zoals deze Brantho Korrux 3-in-1 – Hoogglans. Zonder buitenlucht doet dit product er een stuk langer over om te drogen. Een ander nadeel van buitenlak binnen gebruiken is het feit dat buitenlakken op terpentinebasis gaan vergelen op plekken waar weinig of geen zonlicht komt. Kunstlicht voorkomt dit niet. Stel dat je een Sikkens buitenlak binnen wilt gebruiken, bijvoorbeeld deze Sikkens Rubbol XD High Gloss. Pas je dit in de hal of in het toilet toe, of zelfs aan de binnenzijde van je kozijnen, dan gaat deze lak vergelen door een gebrek aan zonlicht.

Verdere voor- en nadelen van buitenlak binnen gebruiken

Pas je buitenlak binnen toe op een plek waar genoeg zonlicht is, dan zal vergeling geen probleem zijn. In dat geval profiteer je van de voordelen van een buitenlak binnen gebruiken. Hierbij kun je denken aan het feit dat buitenlakken bijzonder kras- en slijtvast zijn. Hierdoor lopen oppervlakken minder snel beschadigingen op. Omdat buitenlakken meestal op terpentinebasis zijn, is er wel een grotere kans op gezondheidsschade. Niet voor niets mogen professionele schilders geen buitenlak binnen gebruiken, want dagelijkse blootstelling hieraan kan leiden tot gezondheidsproblemen. Maar consumenten verven om de zoveel jaar, waardoor er nauwelijks schade aan de gezondheid ontstaat. Goed ventileren is hierbij uiteraard ook van belang.

Grondverf voor buiten binnen gebruiken

Net als een buitenlak binnen gebruiken heb je ook de optie om een grondverf voor buiten binnen toe te passen. Natuurlijk is een grondverf voor binnen een betere optie. Bovendien kun je beter een grondverf op waterbasis toepassen als je hierover een verf op waterbasis gaat aanbrengen. Buitenlak binnen gebruiken kan dus prima, maar er kleven wel enkele nadelen aan. Goed om te weten: binnenverf buiten gebruiken is geen goed idee, omdat deze verf niet bestand is tegen de omstandigheden buiten. Of je nu buitenverf of binnenverf zoekt, binnen het ruime assortiment van Verfwinkel.nl vind je alles wat je kunt gebruiken voor jouw verfklus.

 1. Sikkens Rubbol XD High Gloss
  Sikkens Rubbol XD High Gloss
  4.7 out of five star rating on Trustpilot
  801 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 2. Sikkens Rubbol EPS
  Sikkens Rubbol EPS
  4.7 out of five star rating on Trustpilot
  253 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 3. Brantho Korrux 3-in-1 - Zijdeglans
  Brantho Korrux 3-in-1 - Zijdeglans
  4.7 out of five star rating on Trustpilot
  40 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 4. Sigma Kleurgarantie
  Sigma S2U Satin
  Sigma S2U Satin
  4.8 out of five star rating on Trustpilot
  176 reviews
  Vanaf Adviesprijs

Lees ook: