Wat doe je tegen een siliconenbesmetting en visogen?

Er is sprake van een siliconenbesmetting als de grondstoffen van siliconen in aanraking komen met verf die hier niet tegen bestand is. Bij een siliconenbesmetting krijgt verf te maken met visogen in het schilderwerk. Logischerwijs wil je deze onaangename kraters en blaasjes in de verf herstellen. In deze blog vertellen we je meer over wat een siliconenbesmetting is, of je dit kunt voorkomen, hoe een anti siliconen vloeistof hierbij kan helpen en welke stappen je kunt nemen als er visogen in de verf te zien zijn.

Wat is een siliconenbesmetting?

Een siliconenbesmetting ontstaat als verf in aanraking komt met een siliconenkit. Vaak gaat hierbij om een siliconenkit die direct grenst aan de verf. De grondstoffen van deze kit komen op onzichtbare wijze op het geverfde oppervlak terecht. Dit kan gebeuren tijdens het schoonmaken of tijdens het klussen. Daarnaast kan de nevel van een siliconenspray voor een besmetting zorgen. Ook kan er al sprake zijn van een siliconenbesmetting voordat de verf aangebracht wordt op de ondergrond. In dat geval gaat de spanning van het oppervlak omhoog, wat de vloeiing van de verf bemoeilijkt. Een siliconenbesmetting leidt tot blaasjes en kraters in de verflaag, die ook wel vissenogen in de verf worden genoemd.

Hoe ontstaat een siliconenbesmetting?

Het wegtrekken van verf en het ontstaan van kleine kratertjes kan veroorzaakt worden door condenswater, vet, was, siliconen of andere verontreiniging. Siliconen bevinden zich onder andere in huidcrèmes, huishoudreinigers, scharnieren of kit. Een besmetting van verf met siliconen los je eenvoudig op door een antisiliconen vloeistof aan de verf toe te voegen. 

Hoe herken je een siliconenbesmetting?

Een siliconenbesmetting is hardnekkig en overduidelijk te zien met het blote oog. Er ontstaan vlekken in de verflaag. Breng je verf aan op een ondergrond die met een besmetting kampt, dan vormen zich kraters op specifieke plekken. Dit zijn de visogen in de verf. Extra verf aanbrengen helpt hier niet tegen. Maar wat kun je wel doen om problemen te voorkomen? Er zijn meerdere methodes mogelijk.

visogen siliconenbesmetting

Anti siliconen toevoegen aan de verf

Is er sprake van een milde besmetting, dan kun je ervoor kiezen om een anti siliconen vloeistof toe te voegen aan je verf. Dit zorgt ervoor dat de verf minder gaat schiften. Er is zowel anti siliconen vloeistof voor watergedragen verf als terpentinegedragen verf. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een Avis siliconen vloeistof zoals Avis Anti Siliconen Aqua en Avis Anti Siliconen Alkyd. Deze producten zijn speciaal ontwikkeld voor ondergronden die met siliconen besmet zijn en visogen worden zo voorkomen. Ook kun je kiezen voor deze Vista Anti-Siliconen Vloeistof.

Daarnaast kan er sprake zijn van een serieuzere siliconenbesmetting. Anti siliconen vloeistof toevoegen aan de verf zal dan niet volstaan. Je zult in dat geval het oppervlak moeten ontdoen van de aanwezige siliconen. Een geschikt product hiervoor is deze Avis Siliconen Verwijderaar. Hiermee kun je siliconenkit doeltreffend verwijderen van verschillende materialen. Een andere optie voor het verwijderen van kitresten is deze Bison Silicone Remover – Kitrestenverwijderaar. Hierna kun je verf op de ondergrond aanbrengen zonder dat je hoeft te vrezen voor een siliconenbesmetting. Houd er rekening mee dat er bij een volgende schilderbeurt weer kraters en visogen kunnen ontstaan en je het oppervlak opnieuw moet behandelen.

Voorkom een besmetting met onze producten

Anti siliconen vloeistof of een siliconen verwijderaar zijn goede opties tegen een dergelijke besmetting. De ernst van de besmetting bepaalt welk product je het beste kunt gebruiken. Wat je ook nodig hebt hiervoor, je bestelt het allemaal bij Verfwinkel.nl. Natuurlijk bestel je ook jouw verfproducten bij onze webshop, zodat je verder kunt gaan met verven nadat de siliconen en kitresten verwijderd zijn. Shop vandaag nog bij ons en profiteer van onze scherpe prijzen.

 1. Avis Anti Siliconen Aqua
  Avis Anti Siliconen Aqua
  out of five star rating on Trustpilot
  0 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 2. Avis Anti Siliconen Alkyd
  Avis Anti Siliconen Alkyd
  5 out of five star rating on Trustpilot
  1 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 3. Vista Anti-Siliconen Vloeistof
  Vista Anti-Siliconen Vloeistof
  5 out of five star rating on Trustpilot
  3 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 4. Avis Siliconen Verwijderaar
  Avis Siliconen Verwijderaar
  4.5 out of five star rating on Trustpilot
  2 reviews
  Vanaf Adviesprijs

Lees ook: