Solvent based verf: Is dat de oplossing?

Bij het kiezen van de juiste verf voor je project rijst vaak de vraag welk type verf het meest geschikt is. Solventgedragen verf is één van de opties waar je voor kunt kiezen. Maar wat is  solvent based verf precies? Is het ook geschikt voor jouw verfklus? In deze blog kom je meer te weten over de kenmerken en voordelen van solvent based verf. Zo kun jij straks weloverwogen een keuze maken: is solvent gedragen verf de beste oplossing voor jouw schilderproject?

Solvent based verf: wat is de betekenis van deze term?

Is een verf solvent based. Dan betekent dit dat één van de bestanddelen van de verf een oplosmiddel is. Solvent is namelijk een synoniem voor oplosmiddel. Een solvent based verf heeft dus een oplosmiddel als basis. Doorgaans is dit terpentine of thinner. Het middel zorgt er voor dat de verf vloeibaar is en eenvoudig kan worden aangebracht. Wanneer de verf opdroogt, verdampt het oplosmiddel en laat het een harde en duurzame laag achter op het geschilderde oppervlak. Met verf op solvent basis en verf op basis van terpentine wordt meestal verwezen naar dezelfde soort verf.

Wat is een geschikt project om solvent based verf bij te gebruiken?

Solvent verf wordt vaak gebruikt voor verfklussen waarbij de specifieke eigenschappen van deze verfsoort goed van pas komen. Door de weerbestendigheid en duurzaamheid is solvent based verf zeer geschikt voor om buiten toe te passen. Hierbij kun je denken aan huizen, schuren, hekken of schuttingen. Daarnaast is deze verf ook zeer goed toepasbaar bij het schilderen of opknappen van meubels. De gladde afwerking van de verf geeft je meubels weer een nieuwe uitstraling.

Wat zijn de verschillen tussen solvent gedragen verf en watergedragen lak?

Het belangrijkste verschil tussen solvent based en watergedragen verf of lak is het type oplosmiddel dat wordt gebruikt om de verf vloeibaar te maken en te verdunnen. Bij solvent based lak is terpentine of thinner het meest gebruikte verdunningsmiddel. Watergedragen lak maakt gebruik van water als primair oplosmiddel. Overige verschillen tussen deze twee soorten verf betreffen:

 • De droogtijd
 • Slijtvastheid
 • De geur

De droogtijd van een solvent based verf is doorgaans korter dan die van een verf op waterbasis. Dit maakt het mogelijk om, indien gewenst, sneller een tweede verflaag aan te brengen. Met de keuze voor solvent based verf kies je voor een duurzame en slijtvaste optie. Deze verf is zeer geschikt voor objecten die bestand moeten zijn tegen dagelijkse slijtage. Watergedragen lak kan gevoeliger zijn voor slijtage in vergelijking met sommige solvent based verven. Tot slot is er een verschil in geur tussen de twee genoemde soorten verf. Terpentine en thinner kunnen een sterke geur afgeven. Dit in tegenstelling tot water, dat geurloos is.

Beide soorten verf hebben hun eigen voordelen en toepassingen. Solvent based verf wordt vaak gekozen vanwege de duurzaamheid en de snelle droogtijd. Watergedragen lakken zijn vooral populair omdat de gebruikte gereedschappen na gebruik eenvoudiger schoon te maken zijn. Bovendien is verf op waterbasis vriendelijker voor het milieu.

Kiezen voor solvent based verf

Of solvent based verf de juiste keuze is voor jouw schilderproject, hangt af van verschillende factoren zoals onder andere jouw voorkeuren en de specifieke toepassing. Het is essentieel om de diverse eigenschappen van de verschillende verfsoorten met elkaar te vergelijken voordat je een definitieve keuze maakt. Wil je nog meer weten over de verschillende eigenschappen en mogelijkheden van deze verf, lees dan verder over schilderen met verf op terpentinebasis en verf op waterbasis. Na het maken van je keuze bestel je eenvoudig al je benodigde materialen bij Verwinkel.nl.

Solvent Based verf van verschillende merken

Sigma S2U Allure Gloss is een solvent-based hoogglans lakverf van Sigma die wordt gebruikt voor het schilderen van houten oppervlakken. Histor biedt een solvent-based hoogglansverf, zoals de Histor Perfect Finish Hoogglans, die geschikt is voor hout en metaal. Flexa heeft ook een solvent-based hoogglansverf, de Flexa Strak in de Lak Hoogglans, die populair is voor het schilderen van deuren, kozijnen en andere houten oppervlakken. Sigma biedt de Sigma S2U Nova Satin, een solvent-based zijdeglans lakverf die geschikt is voor binnentoepassingen op houten en metalen oppervlakken. Sikkens Alpha Rezisto is een solvent-based muurverf van Sikkens die bekend staat om zijn duurzaamheid en weerbestendigheid.

 1. Meest gekozen
  Sigma S2U Allure Gloss
  Sigma S2U Allure Gloss
  4.8 out of five star rating on Trustpilot
  730 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 2. Histor Kleurbedenktijd
  Histor Perfect Finish Houtlak - Hoogglans
  Histor Perfect Finish Houtlak - Hoogglans
  5 out of five star rating on Trustpilot
  3 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 3. Beste binnenlak
  Sigma S2U Nova Satin
  Sigma S2U Nova Satin
  4.7 out of five star rating on Trustpilot
  728 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 4. Verfwinkel.nl Kwast van het Jaar 2024
  Copenhagen Pro Flex Patentpuntkwast
  Copenhagen Pro Flex Patentpuntkwast
  4.7 out of five star rating on Trustpilot
  41 reviews
  Vanaf Adviesprijs

Lees ook: