Dakplaten schilderen: Tips om je zolder te verf(raaien)

Zit je erover na te denken om jouw bruine dakplaten te schilderen? Of zijn ze groen van kleur? Nog altijd worden veel nieuwbouwwoningen opgeleverd met dakplaten met een groene of bruine kleur. Dit is niet het fraaiste gezicht en daarom willen veel mensen liever witte dakplaten schilderen. Toch is dit voor veel aannemers geen reden om de dakplaten in het wit op te leveren. In deze blog vertellen we je meer over deze dakplaten en laten we je zien waar je op moet letten als je de binnenkant van de dakplaten schilderen gaat.

Wat zijn dakplaten?

Dakplaten worden ook wel spaanplaten genoemd. Ze staan daarnaast bekend als een Spano plaat. Deze soort platen worden gebruikt als afwerking op de zolder. Het is opgebouwd uit kleine stukjes hout die ook wel bekend staan als spaanders. Vaak gaat het hierbij om snippers en vezels uit afvalhout die samen zijn geperst onder hoge druk in combinatie met een substantie die aan lijm doet denken. Vooraf wordt het hout gecontroleerd, zodat bijvoorbeeld schroeven verwijderd worden en niet in de dakplaat terecht kunnen komen. Deze dakplaten zijn voorzien van een vochtwerende en watervaste laag. Deze laag is meestal bruin of groen van kleur.

Dakplaten op zolder schilderen: welke soort verf gebruik je?

Wil je groene of bruine dakplaten schilderen? In dat geval raden we het gebruik van een waterdamp doorlatende muurverf aan. Kies je voor een waterdamp doorlatende muurverf die isolerend is, dan heb je geen primer nodig. Is de muurverf niet isolerend, dan is het wel aan te raden om vooraf een isolerende primer toe te passen. Een isolerende primer van een hoge kwaliteit is deze Sikkens Rubbol BL Isoprimer – Wit. Dit sneldrogende en uitstekend hechtende product beschikt over een uniek isolerend vermogen. Het doorbloeden van de meeste hout-inhoudstoffen wordt voorkomen. Hetzelfde geldt als je kiest voor deze Wijzonol Isoleergrond. Dit product verbetert de hechting van de verf significant.

Een isolerende primer is dus alleen nodig als de muurverf niet isolerend is. Is dit wel het geval, dan hoef je geen primer vooraf aan te brengen. Er zijn meerdere isolerende en waterdampdoorlatende muurverven te vinden binnen ons uitgebreide assortiment. Een goed voorbeeld hiervan is deze Glidden Isotex Matt. Deze watergedragen, schrobvaste en dampdoorlatende latex heeft een hoge dekkracht, vergeelt niet en is eenvoudig te verwerken. De uitstraling is aangenaam mat. Een andere optie is deze Brander Brava Isotex – Lichte Kleuren. Dit goed dekkende product isoleert vlekken, is spanningsarm en levert een eindresultaat op van een professionele schilderkwaliteit. Deze muurverven voorkomen dat er inhoudsstoffen kunnen doorbloeden in de afwerklaag, wat leidt tot lelijke vlekken. Let op: voorstrijken is niet nodig, want dergelijke middelen kunnen ervoor zorgen dat de vezels van de plaat gaan opzwellen. Twee keer schilderen volstaat.

Bruine of groene spaanplaat verven: waar let je op?

In één van onze andere blogs hebben we je laten zien hoe spaanplaat verven in zijn werk gaat. Het is een aanrader om deze blog te lezen als je dakbeschot platen van verf wilt voorzien. Maar er zijn nog een aantal zaken waar je op moet letten als je spaanplaat gaat verven. Ten eerste is het altijd een goed idee om vooraf te ontvetten. Dit kan bijvoorbeeld met dit Polyfilla Pro Universeel Reinigingsmiddel S600. Daarnaast kunnen er nietjes in de planken zitten die niet van RVS zijn, waardoor er een grotere kans op roest is. Je kunt de deze gaatjes dichten met een 2-componenten plamuur zoals deze Alabastine Houtreparatie of deze Repair Care Dry Flex Super Finish SF 2-in-1. De naad tussen de twee platen dicht je met een acrylaatkit of je timmert er een plank overheen. Een goede kit hiervoor is deze Zwaluw Acryl W Acrylaatkit Wit. Alle producten voor deze klus bestel je bij Verfwinkel.nl.

 1. Glidden Isotex Matt
  Glidden Isotex Matt
  out of five star rating on Trustpilot
  0 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 2. Brander Brava Isotex - Lichte kleuren
  Brander Brava Isotex - Lichte kleuren
  4.5 out of five star rating on Trustpilot
  4 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 3. Sikkens Rubbol BL Isoprimer - Wit
  Sikkens Rubbol BL Isoprimer - Wit
  3.8 out of five star rating on Trustpilot
  5 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 4. Wijzonol Isoleergrond
  Wijzonol Isoleergrond
  out of five star rating on Trustpilot
  0 reviews
  Niet op voorraad

Lees ook: