Mat, zijdeglans of hoogglans: dit moet je weten over glansgraden

Ben je van plan om een schilderproject te starten en twijfel je nog of je moet kiezen voor een matte of juist glanzende afwerking? In dit artikel leggen we je alles uit over deze zogenaamde glansgraden. Zo weet jij welke keuze het beste past bij jouw project.

Glansgraden

De glansgraad van een lak of verf bepaalt het visuele effect dat je ziet na het aanbrengen en opdrogen. Tegenwoordig heb je behoorlijk wat keus als het op glansgraad aankomt. Want of je nu op zoek bent naar een product voor op je kozijnen, deuren of dat tweedehands meubel dat je op marktplaats kocht, je kunt qua afwerking alle kanten op. In deze blog bespreken wij de kleur- en glansbeleving van verschillende glansgraden en onderzoeken we welke factoren van invloed zijn op de glansgraad. Ook geven we aan de hand van een aantal voorbeelden een indruk van hoe een specifieke glansgraad er in de praktijk uit ziet. Hiervoor gebruiken we diverse producten van Sigma.

Kleur- en glansbeleving

Hoe je de kleur en glans van een geschilderd of gelakt oppervlak ervaart, is afhankelijk van een aantal factoren. Allereerst is de ervaring afhankelijk van waar je geschilderde object staat (binnen of buiten) en of het te maken krijgt met veel lichtverschillen. Zo kan een buitendeur of kozijn er op een regenachtige dag anders uitzien dan op een zonnige dag. Een tweede factor is kleur. Het kiezen van de juiste kleur en het gewenste glanseffect voor jouw oppervlak lijkt misschien gemakkelijk en slechts een kwestie van smaak, maar er komt toch vaak meer bij kijken dan je denkt. De uiteindelijke kleur van de lak of verf die je aanbrengt, kan er anders uit komen te zien dan op het blik of een kleurstaaltje dat je hebt gebruikt.

Welke factoren beïnvloeden de glansgraad?

De glansgraad is allereerst afhankelijk van de keuze van je product. Hierin heb je verschillende opties: mat, zijdeglas of hoogglans. We hebben het hierboven al aangekaart, maar de glansgraad wordt ook beïnvloed door de ondergrond waarop de lak of verf wordt aangebracht. Zo kan de glans van een gloss-lak op een ondergrond zonder oneffenheden er anders uit zien dan op een ondergrond met structuur. Daarnaast kan de glansgraad ook beïnvloed worden door de manier waarop het product wordt aangebracht. Rollers, kwasten of verfspuit geven een ander effect.

Weersinvloeden hebben ook invloed op de glansgraad, na verloop van jaren. Zo kan langdurige blootstelling aan de zon ervoor zorgen dat de glansgraad afneemt of dat de kleur verbleekt. Dit gebeurt met name bij producten van een wat lagere kwaliteit of als je producten gebruikt die niet bedoeld zijn voor buiten. Als je er zeker van wilt zijn dat je lang plezier hebt van je harde werk, kies dan bijvoorbeeld voor de Sigma S2U Allure verf voor buiten. Deze producten zijn duurder in aanschaf dan andere, maar geven wel seizoenenlang plezier. Zo heb je de komende jaren geen onderhoud meer aan je buitenhoutwerk en behoud je kleur- en glanseffect, jaar na jaar.

Een glansrijk resultaat in de praktijk

De keuze voor een bepaalde glansgraad maak je niet alleen voor het esthetische effect. Glansgraden hebben ook andere meerwaarden. Hieronder lichten we kort de populairste glansgraden toe, vertellen we je waar je ze (vaak) gebruikt en waarom je voor een bepaalde glansgraad zou kunnen kiezen.

Sigma glansgraden lichtSigma glansgraden licht
Sigma glansgraden donkerSigma glansgraden donker

Aanbod verf- en laksoorten: 

Het aanbod aan verf- en laksoorten is zeer groot en divers. Voordat we uitleg geven over de glansgraad, lichten we de belangrijkste keuzes toe:

 • Transparante producten: Deze producten laten, zoals de naam al zegt, de ondergrond nog (enigszins) zien. Je kunt bijvoorbeeld transparante beitsen of lakken kiezen als je houtnerven wilt blijven zien. 
 • Dekkende producten: Deze producten bedekken de gehele ondergrond. Kenmerken van het materiaal worden dus ook bedekt. Per kleur of product (en ondergrond) kan het verschillen in hoeveel lagen complete ‘dekking’ wordt bereikt.
 • Alkyd producten (terpentine verdunbaar): Alkyd producten zijn bedoeld voor buiten. Ze zijn door de samenstelling duurzamer en beter bestand tegen heftige weersinvloeden en ze zijn kras- en slijtvast. Deze producten drogen trager en zijn daardoor makkelijk verwerkbaar. Je hebt door de tragere droogtijd, langer de tijd om ermee te werken waardoor je vaak een mooier resultaat behaalt. 
 • Producten op waterbasis: Deze producten drogen snel en bevatten minder schadelijke stoffen die je kunt inademen bij het aanbrengen of nadat het product is opgedroogd. Ze zijn daardoor ook een stuk geurarmer. Bovendien zijn deze producten doorgaans wat elastischer. Bijkomend voordeel is dat watergedragen producten binnenshuis niet vergelen.

Gloss
Van alle producten heeft de ‘gloss’-variant de hoogste glansgraad. Gloss-producten zijn beschikbaar in varianten voor binnenshuis en buitenshuis en worden doorgaans gebruikt in lakken en beitsen. Muurverf met een ‘gloss’-glans zie je niet veel. Een hoge glansgraad als ‘gloss’ heeft niet alleen een mooi glanzend effect, maar maakt het product ook nog eens extra sterk en beter bestand tegen weersinvloeden. Het is kras- en slijtvast en gemakkelijk schoon te maken. Een sterke gloss-afwerking heeft echt een weerspiegelende werking, zoals je ook kunt zien in de afbeelding waarin Sigma S2U Allure Gloss wordt gebruikt.

Semi-Gloss
Wil je een glanzende lak, maar is een weerspiegelend effect een beetje te veel? Dan is een semi-gloss waarschijnlijk iets voor jou. Waar een hoogglans een glansgraad heeft van meer dan 75% is dat bij een semi-gloss tussen de 60% en 75%. Net als met de gewone gloss is deze variant beschikbaar in binnen- en buitenvarianten en biedt het een goede bescherming tegen krassen, beschadigingen en - bij de buitenvarianten - tegen weersomstandigheden. Ook is deze makkelijk schoon te maken. Perfect geschikt dus voor bijvoorbeeld een voordeur zoals hiernaast, waarbij gebruikgemaakt werd van Sigma S2U Semi-Gloss.

Zijdeglans
Zijdeglanzen worden met name binnen gebruikt, maar kan eventueel ook buiten gebruikt worden. Het geeft je objecten, muren of deuren nét dat beetje extra luxe en zachtheid. Het weerkaatst meer licht dan een matte afwerking, zonder dat het gaat weerspiegelen of afleidt. Daarmee geeft het je interieur een levendige, frisse uitstraling. De zijdeglans producten zijn behoorlijk kras- en slijtbestendig, alhoewel de samenstelling doorgaans minder weerstand biedt tegen heftige weersomstandigheden dan de meer glossy-producten. Wil je dus graag buiten een zijdeglans gebruiken, kies dan voor een product dat hier specifiek voor ontwikkeld is, zoals de Sigma S2U Allure Satin. In het voorbeeld hiernaast zie je hoe dit product is gebruikt op een buitendeur.

Mat
Het grote voordeel van matte producten is dat oneffenheden minder snel opvallen dan bij een product met een hogere glans. Kleine beschadigingen of krassen in het hout kun je met matte muurverf zo goed verbergen. Matte producten bieden wel minder bescherming tegen nieuwe krassen of beschadigingen. Hierdoor zijn ze minder geschikt voor buitenomstandigheden of objecten die intensief worden gebruikt. Ook het reinigen van een matte afwerking kan soms wat lastiger zijn dan van een product met meer glans. Gelukkig zijn er ook verven die én mat en goed reinigbaar zijn, zoals de S2U Nova Matt. Dus als jij kleine kinderen in huis hebt of een enthousiaste viervoeter die er nog weleens een rommeltje van maakt, dan zit je met deze verf zeker goed.

Verf in verschillende glansgraden bestellen bij Verfwinkel.nl

Of je nu op zoek bent naar verf met een hoge glansgraad, zijdeglans of een matte afwerking, je bestelt alles voor jouw verfklus via de webshop van Verfwinkel.nl. Het aanbod is niet alleen enorm, maar je profiteert bij ons ook van de scherpste prijzen van dit moment. Neem eens een kijkje en bestel wat je nodig hebt.

 1. Aanbieding
  Sigma Cashback zomeractie!
  Sigma S2U Allure Gloss
  Sigma S2U Allure Gloss
  4.8 out of five star rating on Trustpilot
  744 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 2. Sigma Cashback zomeractie!
  Sigma S2U Semi-Gloss
  Sigma S2U Semi-Gloss
  4.5 out of five star rating on Trustpilot
  33 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 3. Sigma Cashback zomeractie!
  Sigma S2U Allure Satin
  Sigma S2U Allure Satin
  4.9 out of five star rating on Trustpilot
  58 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 4. Sigma S2U Nova Matt
  Sigma S2U Nova Matt
  4.9 out of five star rating on Trustpilot
  118 reviews
  Vanaf Adviesprijs