Ik wil mijn buiten kozijnen schilderen. Hoe pak ik dat aan? Wat is de beste verf voor kozijnen buiten? En hoe blijft mijn schilderwerk het langste mooi?

Door het wisselvallig klimaat in Nederland is het belangrijk om hoge eisen aan je schilderwerk voor buiten te stellen. Met stip op 1 staat hierbij het beschermen van je buitenkozijnen. Niet alleen de kozijnen schilderen buiten is voldoende om te ze beschermen. Ze ook goed onderhouden en schoon houden is van belang bij mooi en goed buitenschilderwerk.

Buitenkozijnen schilderen

Het allerbelangrijkste is dat je rekening houdt met de weersomstandigheden als je de buitenkozijnen gaat schilderen. Schilder niet in de volle zon, maar altijd achter de zon aan. Schilder ook niet bij regenachtig weer. Daarnaast is natuurlijk de voorbereiding van de ondergrond ook erg belangrijk. Naast het goed ontvetten en schuren is in veel gevallen een geschikte primer nodig. Pas je grondverf aan op de ondergrond. Voor het schilderen van aluminium kozijnen heb je namelijk een andere primer nodig dan om de houten buitenkozijnen te schilderen.

Wat is de beste verf voor kozijnen buiten 

De beste verf….. dat is vaak voor iedere ondergrond verschillend. Wil je een vochtregulerende verf (denk bijvoorbeeld aan Sigma Schakelverf) of liever een mooie strakke hoogglanslak. Voor het schilderen van kunststof kozijnen is een vochtregulerende verf bijvoorbeeld niet nodig en kan er beter voor een lak gekozen worden, nadat er een geschikte primer voor kunststof is aangebracht. Hetzelfde geldt voor aluminium kozijnen. Ook hier is een geschikte primer voor aluminium nodig en daarna kan het buitenkozijn geschilderd worden met een lak. Voor hout is het anders. Om je houten buitenkozijnen te verven kun je kiezen tussen een vochtregulerende verf / beits of een echte lakverf.

Kies je voor een beits voor buitenkozijnen? Dan kies je een vochtregulerend product. Het voordeel van zo’n product is dat het vocht dat in het hout zit er nog uit kan. Vanuit deze verflaag trekt er geen vocht in het hout, maar vocht dat in het hout zit kan er makkelijk uit. Hierdoor zal de een vochtregulerende verf niet gaan bladderen. Het nadeel van een vochtregulerende verf is dat deze minder duurzaam is dan een lakverf. Door het open systeem van de vochtregulerende verf zal deze na een jaar of 4 gaan poederen en van een nieuwe onderhoudslaag moeten worden voorzien.

Kies je voor echte lakverf voor buiten dan heb je de keuze uit verschillende glansgraden. Van oudsher is hoogglans (zoals Sikkens Rubbol AZ) de meeste gebruikte glans om de buitenkozijnen te verven, maar tegenwoordig kun je ook kiezen voor halfglans (zoals de Sikkens Rubbol XD Semi Gloss). Lakverf voor buiten gaat jaren mee en haalt vaak wel een onderhoudstermijn van wel 6 tot 10 jaar.

Hoogglans of Zijdeglans voor buiten. Wat is het beste?

Ondanks alle technologieën en ontwikkelingen in de verfbranche zijn de schilders het nog altijd met elkaar eens dat een hoogglanslak het beste is voor het buitenschilderwerk in Nederland. Door het gladde karakter van een hoogglanslak voor buiten heeft weer en wind minder kans om ‘schade’ aan te richten aan de lak.

Om zo lang mogelijk van het buitenschilderwerk te genieten is het belangrijk dit regelmatig te reinigen. Ga bijvoorbeeld ook even met een nat doekje over de kozijnen als de ramen gewassen worden.

Verschillende types kozijnen?

Kozijnen verven buiten zal het meest gebeuren door het schilderen van houten buitenkozijnen. Echter komt het ook voor dat men kunststof kozijnen wil schilderen. De aluminium kozijnen of stalen kozijnen wil schilderen en daarmee voorzien van een nieuwe kleur. Dit is allemaal geen probleem als de juiste werkvolgorde, geschikte grondverf en verf gebruikt wordt.

Hoe schilder je een buitenkozijn?

 Kies er bij voorkeur voor om de kozijnen schilderen buiten met een professionele buitenverf te doen. Hierdoor ben je zeker van een duurzaam resultaat dat jaren mooi blijft. 

Benieuwd hou je de kozijnen verven buiten het beste aan kunt pakken? We zetten een aantal tips en adviezen voor je op een rij.

 1. Schoonmaken, ontvetten en  loszittende verf verwijderen.
  Begin met het schoonmaken van de kozijnen. Nadat al het vuil verwijderd is, verwijder je loszittende verf en ontvet je de kozijnen met een geschikte verfreiniger zoals St. Marc of Universol.
 2. Zwakke plekken en houtrot herstellen
  Herstel je zwakke plekken zoals slechte verbindingen en houtrot. Houtrot aanpakken? In ons blog lees je hoe je dat het beste kan doen. Het is belangrijk om rot hout goed te verwijderen en houtrotstop aan te brengen om te voorkomen dat het hout onder de nieuwe verflaag verder gaat met rotten.
  Dit geldt ook voor kozijnen waarop roest aanwezig is. Dit is hét moment om roest goed te verwijderen met bijvoorbeeld een staalborstel om later schade aan de buitenkozijnen of verflaag te voorkomen. Let op dat je met de staalborstel of schuurpapier niet het glas raakt.
 3. Schoonmaken, bijwerken en afplakken
  Maak alles goed stofvrij en schoon. Plamuur eventuele oneffenheden, schuur het weer glad en werk naden en kieren zo goed mogelijk weg. Plak het glas en andere delen die je niet wilt schilderen met schilderstape voor buiten.
 4. Buitenkozijnen schilderen: gronden en aflakken
  Indien nodig is het nu tijd voor de grondverf. Wanneer je voor een beits of transparante verf hebt gekozen hoef je niet te gronden. Ontvet het buitenkozijn nog een keer en lap voor de zekerheid even de ramen om te voorkomen dat er vuil in je schilderwerk komt. Tenslotte kun je de kozijnen gaan aflakken. Schilder eerst de randen en breng daarna de verf aan op de rest van het buitenkozijn. Nieuw schilderwerk heeft minimaal twee eindlagen nodig en bij onderhoudswerk volstaat één nieuwe verflaag.

Wil je naast de kozijnen ook nog de deuren schilderen? Lees dan hier hoe je het beste deuren kunt schilderen.
Meer schildertips lees je hier