Houtrot reparatie, zo pak je het aan.

Het voorjaar is aangebroken en het is tijd om naar buiten te gaan. Deze maand is het weer heerlijk en ideaal om eindelijk eens de kozijnen en deuren aan te pakken. Een grote klus, maar met een gedegen stappenplan en een goede voorbereiding hoeft het niet moeilijk te zijn. De eerste stap is het controleren van de kozijnen op ernstige beschadigingen zoals houtrot.

Wat is houtrot?

Houtrot is het schimmelen van hout en komt vaak voor op onderdorpels en hoekverbindingen van de kozijnen. De schimmels voeden zich aan hout, houden van vochtige plekken en een temperatuur boven de 18 graden Celsius. Zuurstof is ook een belangrijke factor voor de groei, daarom is het heel belangrijk om de kozijnen goed te behandelen.

Zo herken je het

Houtrot herkennen kan aan de hand van de volgende symptomen:

 • Delen van het hout zijn zacht of laten zelfs los.
 • De verflaag laat los of er ontstaan blaasjes onder.
 • Deuren en ramen kunnen gaan klemmen, doordat het hout uitzet.
 • In ernstige gevallen is het hout bruin of zwart verkleurd.

Voorkom het rotten van hout

Nu antwoord is gegeven op de vraag: ‘Hoe ontstaat houtrot?’ Weet je waar je op moet letten om het te voorkomen. Controleer het buitenschilderwerk door met de duim of een schroevendraaier op het hout te prikken. Daarbij is het aan te raden om jaarlijks het buitenschilderwerk te inspecteren en kwetsbare delen op tijd bij te werken.  

Hoe herstel ik houtrot?

Wanneer je houtrot constateert is een houtrotreparatie makkelijk zelf uit te voeren met de producten van Alabastine. Alabastine heeft verschillende houtrot reparatie middelen in het assortiment, zoals houtrotvuller en houtrot impregneer. Maar ook de merken die de proffesionele schilder gebruikt, zoals Zusex, Polyfilla, Woodfill en Repair-Care zijn verkrijgbaar voor de doe-het-zelver en perfect om houtrot te behandelen.

Houtrot behandel je in drie stappen:

 1. Verwijder de verrotte delen met een hamer en beitel tot op het gezonde hout. Verwijder ook ong. 1 cm gezond hout zodat je zeker weet dat al het houtrot verwijderd is.
 2. Het houtrot herstellen voor de lange termijn doe je door droog en stofvrij te werken en met een impregneer middel zoals Alabastine Houtrotstop, Repair Care Dry Fix Uni, Repair Care Dry Flex IN en Zusex Impregneer - 500 ml. Dit houdt het vocht weg uit de goede stukken hout.
 3. De reparatie van houtrot is compleet wanneer het gat wordt opgevuld met bijvoorbeeld Alabastine houtrotvuller, Zusex Renovatie Compound, Renovaid Renoflex Groen of Repair Care Dry Flex ( afgestemd op je Dry Fix). Wanneer dit gedroogd is kan het schuur-, grond- en lakwerk beginnen.

Met deze stappen kun je houtrot stoppen, het houtrot van de kozijnen repareren en kan je aan de slag met de volgende stappen.

Kom je er nog niet helemaal uit? Neem dan contact met ons op voor een professioneel en op maat gemaakt advies. Het telefoonnummer waar je onze experts op kan bereiken: 085-7823439.

 

 1. Alabastine Houtrotimpregneer Professioneel
  Alabastine Houtrotimpregneer Professioneel
  5 out of five star rating on Trustpilot
  3 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 2. Outlet
  Zusex Impregneer - 500 ml
  Zusex Impregneer - 500 ml
  5 out of five star rating on Trustpilot
  1 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 3. Repair Care DRY FLEX IN
  Repair Care DRY FLEX IN
  4.5 out of five star rating on Trustpilot
  4 reviews
  Vanaf Adviesprijs

Lees ook: