Wist je dat behang schilderen tot de mogelijkheden behoort? Veel mensen vervangen hun behang in het geheel wanneer ze de look zat zijn. Dit is vaak onnodig, want je kunt het behang schilderen om het van een nieuw uiterlijk te voorzien. Helaas weet een aantal mensen nog altijd niet dat ze de keuze hebben tussen schilderen of behangen. Bij Verfwinkel.nl kun je jouw verf in alle kleuren laten mengen die je nodig hebt. Het mooie aan schilderen over behang is dat het een klus is die je prima zelf kunt uitvoeren. Maar hoe pak je dit het beste aan? Welke verf kun je het beste gebruiken als je behang gaat schilderen? Wij vertellen het je in deze blog.

Kun je over behang heen schilderen?

‘Kun je behang schilderen?’ is één van die vragen die geregeld aan ons gesteld wordt. In principe is het mogelijk om behang te schilderen. Je hebt dus de keuze tussen behangen of schilderen. Let hierbij wel op dat niet ieder soort behang geverfd kan worden. Sommige soorten behang bevatten namelijk weekmakers. Deze additieven worden toegevoegd aan het behang om de muurbedekking soepel en flexibel te houden. Dit verlengt de levensduur van het behang, maar het maakt het tegelijkertijd onmogelijk om het te schilderen. Weekmakers zuigen namelijk de verf op, waardoor de muur plakkerig wordt. Daarnaast is het eindresultaat niet om over naar huis te schrijven. Test daarom altijd of schilderen mogelijk is. Zijn er weekmakers aanwezig? Dan moet je alsnog het behang vervangen.

Hoe kun je behang schilderen?

Mochten er geen weekmakers aanwezig zijn in het behang, dan is het dus een optie om je behang te verven. Dit is een taak die je prima zelf kunt uitvoeren, mits je de juiste stappen volgt. Allereerst begin je met de voorbereidingen. Zorg ervoor dat de plekken die je niet wilt schilderen bedekt zijn. Maak vervolgens het behang schoon met behulp van een vochtige doek en ontvetter. Check ook of er plekken zijn waar je het behang moet herstellen. Voor loshangende delen dien je behanglijm te gebruiken. Enkel behang dat goed vast zit op de ondergrond kun je overschilderen.

Na het uitvoeren van de voorbereidingen kun je beginnen met het schilderen van het behang. De enige voorwaarde die aan de verf gesteld moet worden, is dat het kwalitatief goed moet zijn. Je kunt dus het beste voor een kwaliteitsmerk kiezen. Je kunt behang schilderen met muurverf zoals Sikkens Alphacryl Pure Mat SF. Verf eerst de hoeken met behulp van een kwast, voordat je de grotere vlakken verft met behulp van een vachtroller. Verdeel de verf gelijkmatig over de roller en schilder in denkbeeldige vlakken van ongeveer 1 m2

Is behang schilderen moeilijk?

Nee, behang schilderen is voor iedereen mogelijk. Zolang je jezelf houdt aan de hierboven beschreven stappen, komt het helemaal goed. Over behang schilderen is geen enkel probleem, mits er geen weekmakers aanwezig zijn. Of je nu de woonkamer of de babykamer van een nieuwe kleur wilt voorzien, je vindt altijd de verf die je nodig hebt binnen het assortiment van Verfwinkel.nl.