Een muur glad maken? Zo maak je zelf muren glad

Zelf je muur glad maken zonder stucen kan een budgetvriendelijke en kostenefficiënte manier zijn om je interieur een strakke uitstraling te geven. Deze doe-het-zelf blog biedt eenvoudige stappen om kleine oneffenheden en grotere beschadigingen te verhelpen, waardoor je muren een strakke, professionele uitstraling krijgen. Daarnaast kun je niet alleen muren afwerken zonder stucen. Ook bij gipsplaten is dit mogelijk. Hieronder vertellen we je meer over welke materialen en technieken je nodig hebt om oppervlakken te egaliseren en scheuren te herstellen. Met deze praktische tips bereik je eenvoudig een naadloze afwerking, zonder de kosten en inspanningen van traditioneel stucwerk. Transformeer nu je ruimte en maak je muren glad.

Voorbereiding is alles: afdekken, reinigen en repareren voor een strakke muur

Wanneer je zelf een muur glad wilt maken, begint het proces met een zorgvuldige voorbereiding. Het is essentieel om te starten met het afdekken en afplakken van de aangrenzende oppervlakken en meubels, zodat onbedoelde verfspatten geen kans krijgen. Haal schakelaars en stopcontacten weg voor een vlekkeloze eindafwerking. Veiligheid staat natuurlijk voorop, dus schakel eerst de stroom uit in de meterkast. Richt daarnaast extra aandacht op mogelijke beschadigingen, waarbij je scheurtjes en gaatjes opvult met geschikte plamuur. Verder is een grondige reiniging cruciaal. Een droog, stofvrij en vetvrij oppervlak vormt namelijk de optimale basis om muren glad te maken.

De rol van fixeermiddel in een professionele muurafwerking

Het aanbrengen van een fixeermiddel op een poederende of gruizende ondergrond is een belangrijke tweede stap in het proces om je muur glad te maken zonder te stucen. Deze cruciale stap draagt bij aan een professionele en duurzame afwerking. Door gebruik te maken van een fixeermiddel als voorstrijk stabiliseer je de ondergrond. Wanneer je muur veel vocht absorbeert, kan dit oppervlak behandeld worden met sneldrogende voorstrijk. Ook is er voor muren met nicotine- of lekkagevlekken een speciale voorstrijk tegen vlekken beschikbaar.

Aan de slag met MuurGlad

De derde stap om muren te egaliseren is het aanbrengen van MuurGlad, oftewel rolbare stuc. Dit product is speciaal ontwikkeld om een muur strak te maken. Zo zorgt MuurGlad voor het moeiteloos wegwerken van kleine scheuren, putjes en andere onvolkomenheden. Het is ook te gebruiken op kaal beton, glasweefsel en cellenbeton. De eenvoudige formule maakt het toegankelijk voor zowel doorgewinterde klussers als beginners. Breng het product aan met een roller en strijker. Dit zijn handige hulpmiddelen die een fijne aanpak bieden voor het gelijkmatig aanbrengen van MuurGlad, het gladstrijken van oppervlakken en het verwijderen van oneffenheden.

Belangrijk is om MuurGlad grondig door te roeren voor gebruik, om zo een structuur muur glad te maken. Vervolgens breng je het rechtstreeks aan op de muur met de roller en strijker. Zorg ervoor dat je de roller laadt met voldoende MuurGlad en breng het gelijkmatig aan met rustige verticale rolbewegingen. Verspreid MuurGlad vervolgens horizontaal met een rolbeweging. Eindig deze stap door het geheel af te werken met een laatste verticale rolbeweging voor het beste resultaat. Het eindresultaat is een egale en gladde muur die gereed is voor vervolgbehandelingen. Goed om te weten: afhankelijk van de temperatuur is het belangrijk om binnen dertig minuten na aanbrengen de muur glad te strijken, vooral bij hoge temperaturen waarbij het product snel droogt.

Klaar voor kleur

MuurGlad is optimaal gedroogd na acht tot twaalf uur, waarna het klaar is voor de volgende stappen. Denk bijvoorbeeld aan het aanbrengen van een mooie verfkleur of een strak behang. Wanneer je nog wilt gaan schilderen met muurverf is er geen voorstrijk meer nodig en is de muur al perfect glad. Ben je klaar om zelf je muur glad te maken? Neem een kijkje op Verfwinkel.nl voor alle benodigdheden en geef je muur een indrukwekkende transformatie.

 1. Alabastine MuurGlad Rolbaar
  Alabastine MuurGlad Rolbaar
  4.3 out of five star rating on Trustpilot
  21 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 2. Alabastine Voorstrijk Sneldrogend Transparant
  Alabastine Voorstrijk Sneldrogend Transparant
  4.3 out of five star rating on Trustpilot
  34 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 3. Alabastine Muurglad Roller & Strijker
  Alabastine Muurglad Roller & Strijker
  4.2 out of five star rating on Trustpilot
  14 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 4. Alabastine Xtra Voorstrijk Fixeer
  Alabastine Xtra Voorstrijk Fixeer
  4 out of five star rating on Trustpilot
  2 reviews
  Vanaf Adviesprijs

Lees ook: