Muur impregneren: hoe doe je dat en wat heb je nodig?

Een muur impregneren voer je uit om een gevel van extra bescherming te voorzien. Het impregneren van een buitenmuur kun je om meerdere redenen uitvoeren. Zo kun je een muren impregneren tegen vocht, maar je kunt ook het impregneren van een muur zien als een voorbehandeling voor het verven. Wat je reden ook is, voor gevelimpregneer producten ben je bij ons aan het juiste adres. Hieronder vertellen we je meer over wat een muur impregneren precies inhoudt, hoe je dit kunt aanpakken en wat je hiervoor nodig hebt.

Wat is impregneren?

Een muur impregneren met hydrophobeermiddel houdt in dat er een vloeistof op de gevel wordt toegepast die vochtafstotend werkt. Dit minimaliseert het risico op vocht- en vorstschade. Tijdens de koudere maanden van het jaar kan het vocht in de muur bevriezen. Het zet uit, wat tot scheuren en barsten in de gevel kan leiden. Bovendien kan dit vocht ook richting de binnenmuur trekken, met bijvoorbeeld schimmelvorming als gevolg. Zelf je muur impregneren voorkomt dergelijke problemen. Het zorgt er daarnaast voor dat vuil zich minder goed aan het oppervlak kan hechten. Ga je een muur impregneren, dan zal het middel diep in de poriën van de stenen trekken. Zo beschermt het de gevel van binnen, terwijl er ook een waterafstotende laag achterblijft op de buitenzijde.

Je kunt verschillende soorten gevels impregneren. Zo kun je een gestucte buitenmuur impregneren, een oude stenen muur impregneren, een bakstenen muur impregneren of een enkelsteens muur impregneren. Je kunt taken met elkaar combineren, bijvoorbeeld een muur voegen en impregneren. Ga je een muur impregneren als voorbehandeling, dan maak je gebruik van een impregneermiddel. Wil je een buitenmuur impregneren tegen vocht, dan kies je voor een hydrophobeermiddel. Goede opties uit ons eigen assortiment voor muren impregneren tegen vocht zijn deze Tenco Anti Regendoorslag en deze Sigma Siloxan Hydrophob Aqua – 10 liter. Het impregneren van een vochtige muur is zo gedaan met deze producten.

Impregneren muur woning: hoe kun je dit zelf doen?

Alhoewel je iemand kunt inschakelen om een muur te impregneren tegen optrekkend vocht, kun je er ook voor kiezen om zelf een buitenmuur te impregneren en te verven. Bestel ten eerste bij ons een impregneermiddel, bijvoorbeeld deze Einza Silicon Hydrogrund. Het impregneermiddel kun je het beste aanbrengen met behulp van een drukspuit. Het is daarnaast van belang om over afdekmateriaal te beschikken. Dit is een agressief middel, dus je wilt voorkomen dat het op andere oppervlakken terecht komt. Om deze reden is het ook aan te raden om te beschikken over beschermende kleding en handschoenen. Mocht je hogere gedeeltes van je gevel van het impregneermiddel of hydrophobeermiddel willen voorzien, dan dien je ook over een trap te beschikken.

Je begint met de voorbereidingen, zoals het grondig reinigen van de gevel. Zo weet je zeker dat vuil het middel niet zal hinderen en zo kun je beter het impregneren van de muur tegen vocht uitvoeren. Als je een buitenmuur impregneren zelf gaat uitvoeren, is het van belang om ondergronden af te dekken waar je geen impregneermiddel op wilt krijgen. Vergeet niet om je beschermende kleding vooraf aan te trekken als je met het muur impregneren product aan de slag gaat. Je kunt een muur impregneren met een kwast, maar een drukspuit werkt beter en sneller. Vul de drukspuit met behulp van een trechter met het impregneermiddel. Hierna spuit je het middel tegen de buitenmuur in vlakken, zodat je geen enkel plekje overslaat. Zoek je een impregneermiddel of andere benodigdheden? Kijk eens rond binnen ons assortiment en bestel bij ons alles wat je nodig hebt.  

 1. Anza Platinum Aqua - Blokwitter
  Anza Platinum Aqua - Blokwitter
  4 out of five star rating on Trustpilot
  1 reviews
  Vanaf
 2. ProGold Maskingtape Beige met Folie
  ProGold Maskingtape Beige met Folie
  3 out of five star rating on Trustpilot
  2 reviews
  Vanaf
 3. ProGold Maskingtape met Maskeerpapier
  ProGold Maskingtape met Maskeerpapier
  4.3 out of five star rating on Trustpilot
  3 reviews
  Vanaf
 4. ProGold Verfroller - Microfibre
  ProGold Verfroller - Microfibre
  5 out of five star rating on Trustpilot
  1 reviews
  Vanaf Adviesprijs

Lees ook: