Niets zo vervelend als halverwege de schilder klus erachter komen dat je te weinig ver f in huis  hebt. Dat je moet ontvetten, schuren en afplakken zit inmiddels wel bij de meeste mensen in het systeem. Maar de juiste hoeveelheid ver fis ook net zo fijn. Veel te veel overhouden is zonde, maar te weinig  verf hebben wekt meer irritatie op. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Hoe weet je hoeveel liter verf je nodig hebt?

Meten = weten! Om uit te rekenen hoeveel verf nodig is heb je de vierkante meters nodig van het te schilderen oppervlak. Berekenen is heel eenvoudig. Het aantal vierkante meters reken je eenvoudig uit door de hoogte/lengte van de ondergrond  x de breedte te doen. Vervolgens bereken je op deze manier ook de oppervlakte van de aanwezige deuren en ramen. Die trek je van het totaal van de ondergrond af. Op deze manier weet je hoeveel vierkante meter je wil gaan schilderen en kun je de juiste hoeveelheid verf bestellen.

Bij onderhoudswerk is 1 laag meestal voldoende, mocht je toch mee lagen willen schilderen hou daar dan rekening mee met de hoeveelheid verf die je nodig hebt. Vermenigvuldig het eerder  berekende oppervlakte met het aantal lagen dat je wilt gaan schilderen. op deze manier kom je bij het totaal aantal vierkante meters uit dat je wilt gaan schilderen.
Dat deel je weer door het verbruik dat bij het product hoort dat je gekozen hebt. Dit staat op verfwinkel.nl bij het product vermeld of op het blik dat je al in huis hebt.

Nu weet je hoeveel liter verf je nodig hebt

In het kort:

Lengte x breedte van het te schilderen oppervlak  =  A

A  minus  (oppervlakte ramen/deuren)  =  B

B vermenigvuldigd met het aantal lagen dat je wil gaan schilderen  =  C

C  gedeeld door het verbruik van het gewenste product = D

D = het aantal liter verf dat je in totaal nodig hebt.

Mocht je er niet aan uitkomen neem dan contact met ons op. We helpen je graag.

Hoeveel liter verf per m2

Hoeveel verf je nodig hebt voor je ondergrond hangt van diverse factoren af. Deze factoren zijn bijvoorbeeld: Welke ondergrond heb je? Is deze nieuw en onbehandeld of zit er al verf op? Wil je de verf aanbrengen met een roller, kwast of ga je met de verfspuit aan de slag. Weet je nog niet met welke product je specifiek aan de slag gaat, kun je onderstaande tabel als leidraad aanhouden.

Verf per m2

VerfsoortGemiddeld verbruik per liter verf

Grondverf

10-12 m2

Aflak

10-14 m2

Beits Impregneer

12-14 m2

Beits Transparant

14-16 m2

Beits Dekkend

12-14 m2

 

 

Voorstrijk Transparant

8-25 m2

Voorstrijk Dekkend

6-9 m2

Muurverf

6-8 m2

1 liter verf hoeveel m2

Met 1 liter verf kun je over het algemeen 10-12 m2 schilderen. Dat is het theoretisch verbruik als je het aanbrengt met een kwast of roller. Dat wil zeggen dat 1 laag lak goed is om 3 standaard deuren aan beide zijden te verven. Of 1 laag verf voor een standaard dichte trap van 13 treden.

10 liter muurverf hoeveel m2

Omdat je gemiddeld genomen 6-8 m2 kunt schilderen met een 1 liter muurverf is een emmer muurverf van 10 liter goed voor zo’n 70 m2. Dat is natuurlijk afhankelijk van de zuigende werking van de ondergrond, maar ook van de kwaliteit van de muurverf. Voor een gemiddelde woonkamer is 10 liter genoeg voor  zeker 1 laag muurverf.