Hoeveel liter verf per m2?

Niets zo vervelend als halverwege de schilderklus erachter komen dat je te weinig verf in huis hebt. Dat je moet ontvetten, schuren en afplakken zit inmiddels wel bij de meeste mensen in het systeem. Maar de juiste hoeveelheid verf is ook net zo fijn. Om dit te voorkomen, is het slim om voor het schilderen de oppervlakte voor je verf te berekenen om daarmee het aantal liters verf te berekenen. Veel te veel overhouden is zonde, maar te weinig verf hebben wekt meer irritatie op. Een goede voorbereiding is het halve werk. Door de verf te berekenen per m² voorkom je dat je met verf blijft zitten of verf ongebruikt blijft. Op zoek naar een zuinige verf? Kies dan voor de Sigma Sigmaresist Fungi Matt - Schimmelbestendige Muurverf, Sikkens Alphatex IQ Mat - Muurverf, Flexa Powerdek of de Histor Perfect Finish Muurverf - Mat.

Hoe weet je hoeveel liter verf je nodig hebt?

Meten = weten! Om uit te rekenen hoeveel verf nodig is, heb je de vierkante meters nodig van het te schilderen oppervlak. Berekenen is heel eenvoudig. Het aantal vierkante meters reken je eenvoudig uit door de hoogte/lengte van de ondergrond x de breedte te doen. Vervolgens bereken je op deze manier ook de oppervlakte van de aanwezige deuren en ramen. Die trek je van het totaal van de ondergrond af. Op deze manier weet je hoeveel vierkante meter je wil gaan schilderen en kun je de juiste hoeveelheid verf bestellen.

Bij onderhoudswerk is 1 laag meestal voldoende, mocht je toch meer lagen willen schilderen, houd dan rekening met de hoeveelheid verf die je nodig hebt. Vermenigvuldig het eerder berekende oppervlakte met het aantal lagen dat je wilt gaan schilderen. Op deze manier kom je bij het totaal aantal vierkante meters uit dat je wilt gaan schilderen. Je kunt ook andersom het aantal liters verf berekenen door te kijken hoeveel m² je nodig hebt voor een emmer van 10 liter verf.

Dat deel je weer door het verbruik dat bij het product hoort dat je gekozen hebt. Dit staat op Verfwinkel.nl bij het product vermeld of op het blik dat je al in huis hebt. Nu weet je hoeveel liter verf je nodig hebt.

In het kort:

Lengte/Hoogte x breedte van het te schilderen oppervlak  =  A
A  minus  (oppervlakte ramen/deuren)  =  B
B vermenigvuldigd met het aantal lagen dat je wil gaan schilderen  =  C
C  gedeeld door het verbruik van het gewenste product = D
D = het aantal liter verf dat je in totaal nodig hebt.

Ga je aan de slag met muurverf? Bereken met onze rekentool hieronder het gemiddeld aantal liters muurverf per m².

Bereken het gemiddeld aantal liters muurverf

Hoeveel liter verf per m2

Hoeveel liter verf heb ik nodig per m²? Wanneer je jezelf deze vraag stelt, hangt het antwoord af van diverse factoren. Denk aan: Welke ondergrond heb je? Is deze nieuw en onbehandeld of zit er al verf op? Wil je de verf aanbrengen met een roller, kwast of ga je met de verfspuit aan de slag? Weet je nog niet met welk product je specifiek aan de slag gaat, dan is onderstaande tabel handig om te berekenen hoeveel verf je nodig hebt per m² om zo ook makkelijker de kosten voor verf per m² te kunnen bepalen en in te schatten hoeveel je kwijt bent voor een schilderklus. Hoeveel verf nodig is voor 1 deur is dan ook snel uit te rekenen. Een deur is ongeveer 1,8m² en heeft twee kanten. Ook de zijkanten mag je niet vergeten en zo kom je al snel uit op 4 m² te schilderen oppervlak per deur.

 

Verf per m2

1 liter verf hoeveel m2

Voordat je aan een schilderklus begint vraag je je vast wel eens af hoeveel m² je met 1 liter verf kunt schilderen. Met 1 liter verf kun je over het algemeen 7-9 m² schilderen. Dat is het theoretisch verbruik als je het aanbrengt met een kwast of roller. Dat wil zeggen dat 1 laag lak goed is om 3 standaard deuren aan beide zijden te verven. Of 1 laag verf voor een standaard dichte trap van 13 treden.

10 liter muurverf hoeveel m2

Omdat je gemiddeld genomen 7-9 m2 kunt schilderen met een 1 liter muurverf is een emmer muurverf van 10 liter goed voor zo’n 70 m2. Hoeveel liter muurverf heb ik nodig per m²? Dat is natuurlijk afhankelijk van de zuigende werking van de ondergrond, maar ook van de kwaliteit van de muurverf. Voor een gemiddelde woonkamer is 10 liter genoeg voor zeker 1 laag muurverf.

Shop de top 5
Product
Prijs
Bekijk
1.
€ 21,33
2.
€ 29,91
3.
€ 23,35
4.
€ 26,20
5.
€ 21,09
Prijs totaal € 121,88

Lees ook: