Hoe schilder je een trap?

Een trap schilderen. Misschien wel de schildersklus waar je het meeste tegen op ziet om aan te beginnen. Toch is het niet zo moeilijk als het lijkt. Met dit stappenplan voorzie je de trap in een handomdraai van een nieuwe verflaag en is de klus zo geklaard. Voor je het weet kijk je weer tegen een prachtige trap aan. Dat maakt klussen wel heel leuk!

Trap schilderen? Eerst wat inspiratie

Ga je een trap verven? Dan kun je de trap natuurlijk gewoon egaal wit schilderen, maar je kan er ook een creatiever project van maken. Schilder een traploper, laat de kleur verlopen, schilder de overloop mee, verwerk er een gedicht in, nummer de traptreden of kies eens een andere kleur, dan de kleur die je normaal zou kiezen. Maak een eye-cather van je trap! Zoek op inspiratie-sites naar berichten over 'trap schilderen' voor een kleur idee. Er zijn voorbeelden te over.

Snel naar de beste trapverf:

1. Een goede voorbereiding

Klinkt suf, ik weet het, maar alles valt of staat met een goede voorbereiding voor het schilderen van je trap. Zorg dat je alle benodigdheden in huis hebt. Denk hierbij niet alleen aan de juiste verf maar ook schuurpapierkwasten, verfrollers en afplaktape. Ook een geschikte ontvetter, overschilderbare kit en afdekmateriaal zijn spullen die vaak vergeten worden. 

2. Afdekken, ontvetten en schuren

Nadat alles in huis is kun je beginnen met het echte werk. Dek de grond af met afdekvlies. Plak dit eventueel vast zodat het niet gaat schuiven. Ontvet de trap met een geschikte ontvetter zoals st. Marc of Universol. Vervolgens schuur je de trap zorgvuldig en volledig. Loszittende verf verwijder je uiteraard. Daarna maak je de trap stofvrij met een stoffertje of kleefdoekje. Ook zul je eerst gebreken en gaten in de trap moeten repareren met houtvulmiddel voordat je begint met schilderen.

3. Kijk de trap kritisch na

Een belangrijk onderdeel voor het trap schilderen is het kritisch nakijken. Zijn er beschadigingen, gaatjes, kiertjes, naadjes? Alles wat je na het schilderen niet meer wilt zien moet je nu aanpakken. Onbehandeld of kaal hout wordt voorzien van een laag grondverf. Bij voorkeur heeft deze grondverf ook al trapverf-waardige eigenschappen. Laat de grondverf alvast in de juiste kleur mengen. Dit komt het eindresultaat ten goede! Bezuinig trouwens niet op je grondverf. Stem hem af met de aflak en kies voor kwaliteit, want het is immers de fundering van je schilderwerk. Het meest duurzaam is om te kiezen voor een krasvaste grondverf zoals Sikkens Rubbol BL Rezisto Primer of Sigma S2U Nova Primer. Op zoek naar een grondverf en aflak in één die ook nog eens anti-slip is? Kies dan voor Histor Perfect Finish Traplak. Wanneer je een trap van een ander materiaal dan hout gaat schilderen, gebruik je de universele Südwest All-Grund Multiprimer als grondverf.   

Naden en kieren vul je met een overschilderbare kit. Bekijk de handige kit-hulpjes zoals kitlepels of afstrijkrubbers die op de markt zijn voor een superstrakke kitnaad. Gaatjes en andere beschadigingen plamuur je strak met Zwaluw houtreparatie, Alabastine houtreparatie of Bolivia houtvulmiddel en een plamuurmes. Nadat de plamuur droog is, schuur je het overtollige plamuur weg en zorg je voor een gladde ondergrond. Schuur je niet zorgvuldig genoeg ontstaan er na het schilderen "eilanden" in je lakwerk.

4. En nu die trap schilderen! 

Eindelijk ben je klaar om je trap te schilderen. Plak alles wat je niet wilt schilderen af met gele tape, zoals de Verfwinkel.nl Maskingtape Geel of de ProGold Maskingtape - Geel. Deze geeft een superstrakke lijn, waardoor je schilderwerk nog profesioneler oogt. Wil je de trap blijven gebruiken gedurende de dag? Schilder de traptredes dan om en om. Zo kun je de trap evengoed nog blijven gebruiken. Markeer de bruikbare tredes met tape. Maak de trap nogmaals stofvrij en je kunt gaan starten met schilderen. Zorg dat je naast de verf ook een verfblikopener, een verfbakje, roller met beugel, kwast, poetsdoekje en schildershandschoenen binnen handbereik hebt liggen. En nu die trap schilderen!

5. Welke verf voor de trap?

De keuze van de verf is natuurlijk cruciaal voor alle schildersprojecten, maar voor een trap mischien nog wel het meest. De trap wordt meestal intensief gebruikt en krijgt heel wat te verduren. Voor een houten trap is een watergedragen lak versterkt met polyurethaan het meest geschikt.  Denk dan aan lak zoals de Sigma S2U Nova Satin of de Sikkens Rubbol BL Rezisto. Wil je meer veiligheid, kies dan voor S2U Nova Traplak Soft Satin. Dit is traplak waar anti-slip korrels in zijn verwerkt die de grip op de traptredes verbeteren. Over het algemeen heb je voor een trap ongeveer 1 liter verf nodig om deze te schilderen. In onze webwinkel vind je geschikte trapverf en trapverf met antislip.

Een trap verven, kan het beste met deugdelijk materiaal. Nadat je voor jou de beste verf hebt gekozen, schilder je eerst de randen met een kwast en rol je daarna met een viltroller de grotere vlakken. De beste volgorde is om eerst de trapbomen te schilderen. Daarna de zijkanten van de trap en als laatste de traptreden. Werk netjes, vlot en gebruik voldoende verf. Verwijder na het schilderen de tape als de verf nog nat is.
Hou de droogtijden van de verf in acht. Schuur eventueel oneffenheden weg en breng de volgende verflaag aan. Volg deze stappen en een trap schilderen, wordt een stuk eenvoudiger.

Let op! De pas geverfde treden voorlopig alleen op sokken belopen. De verf moet nog zeker een week uitharden. Daarna kun je ook met schoenen aan de trap op.

Dit heb je nodig om je trap te schilderen:
Product
Prijs
Bekijk
1.
€ 32,40
2.
€ 39,20
Prijs totaal € 71,60

Lees ook: