Hoe kun je het beste metaal schilderen?

Zowel binnen als buiten kan je te maken hebben met metalen voorwerpen die regelmatig geschilderd moeten worden. Metaal heeft de eigenschap om na enkele jaren te gaan roesten of te oxideren. Dit zal vooral buiten het geval zijn, omdat het metaal voortdurend blootgesteld wordt aan de weersinvloeden en temperatuurverschillen.

Schilder radiatoren, hekwerken en garagedeuren met metaalverf

Het regelmatig schilderen van onder andere metalen hekwerken, garagedeuren en prieeltjes buiten of radiatoren binnen is dan ook noodzakelijk. Het schilderen van metalen oppervlakken is wel anders dan het schilderen van een oppervlak van hout of steen. Vooral de voorbereiding en goede metaalverf mag niet onderschat worden. Dit legt de basis voor een goede verflaag dat niet snel afbladdert en langere tijd bestand is tegen roestvorming en oxidatie. 

Het schilderen van radiatoren 

Radiatoren zullen binnen niet zo snel roesten als metalen objecten buiten, maar ze zijn wel onderhevig aan temperatuurwisselingen. Dit kan van invloed zijn op de verf en de verf kan na verloop van tijd gaan bladderen. Daarom is het belangrijk dat je de juiste voorbereidingen treft en de geschikte verf koopt. Ook kan het zijn dat je gewoon graag van kleur wil wisselen. In beide gevallen is een radiator gemakkelijk opnieuw te schilderen. Als eerste stap dien je de radiator uit te zetten. Je kan namelijk niet schilderen op een warm oppervlak. Ontvet voordat je een primer aanbrengt de metalen ondergrond met Polyfilla S600. Het beste is om de radiator, na het ontvetten, geheel te schuren zodat de oude verflaag een goede ondergrond vormt voor de primer of verf.  Zorg dat je bladderende of loszittende verf verwijdert voordat je gaat schuren. Zit er nog verf op de radiator, gebruik dan in dat geval een primer die over een bestaande verflaag aangebracht kan worden, zoals de Sikkens Redox AK Primer of Sigma S2U Nova Primer. Voor een radiator zonder bestaande verflaag kan je ook Redox BL Multi Primer gebruiken. Deze primers zijn ideaal voor metalen oppervlakken. Nadat deze droog is, is het tijd om de radiatoren te schilderen. Dat kan met echte metaalverf, speciaal gemaakt voor metaal verven, maar ook met bijvoorbeeld Brantho Korrux 3-in-1 - Zijdeglans, Sikkens Rubbol Finura Satin, Rubbol BL Satura of Rubbol BL Rezisto

Het schilderen van metalen oppervlakken buiten 

Bij metaal verven is het van groot belang om metalen oppervlakken buiten goed te ontdoen van roest. Als roest niet goed wordt verwijderd zal het onherroepelijk terugkeren. Vooral randen en lasnaden zijn extra gevoelig voor roest; zorg dus dat je daar het roest goed verwijderd. Dit kan het beste met een staalborstel. Het beste is om na het schuren het oppervlak goed met Polyfilla S600 te ontvetten, alvorens je een primer aanbrengt. Ook hier kan je de primers Redox AK Primer of Redox BL Multi Primer van Sikkens aanbrengen. Doe dit zorgvuldig en vooral ook op plekken die gevoelig zijn voor roest. Deze primers zijn namelijk roestwerend. 


Nadat de primers goed gedroogd zijn werk je deze af met een geschikte verf voor buiten, zoals de Sikkens Rubbol AZ of Sikkens Rubbol XD High Gloss.

Dit heb je nodig om metaal te schilderen:
Product
Prijs
Bekijk
1.
€ 27,21
Prijs totaal € 27,21

Lees ook: