Bloedend hout voorkomen: hoe pak je dit aan?

Bloedend hout is iets dat je maar beter kunt voorkomen. Dit fenomeen wordt ook wel huilend hout genoemd. Wellicht is het je al wel eens overkomen. Je was een houten ondergrond aan het verven en plotseling ontstond er een onaangename verkleuring op het hout. Het werd maar niet beter, hoeveel lagen verf je ook aanbracht. In tegenstelling tot een verbetering werd het juist veel erger. In deze situaties heb je te maken met bloedend hout na het schilderen. Dit is erg vervelend, maar het goede nieuws is dat bloedend hout voorkomen kan worden. Hoe dat precies zit, vertellen we je hieronder in deze blog.

Wat is bloedend hout precies?

De verkleuringen die tijdens het verven van hout tevoorschijn komen, ontstaan niet zonder reden. Dit is namelijk een chemische reactie. In onbehandelde houtsoorten kunnen kleurstoffen aanwezig zijn. Een goed voorbeeld hiervan is de kleurstof tannine, die er onder meer voor kan zorgen dat een houtsoort als eikenhout of merbau kan gaan bloeden. Als er een verf op waterbasis op onbehandeld hout met kleurstoffen wordt aangebracht, lossen deze stoffen op in het water. De watergedragen verf trekt de stoffen omhoog, waardoor er verkleuringen op het oppervlak verschijnen. Steeds meer kleurstoffen banen zich een weg naar het oppervlak, wat leidt tot meer vlekken. De noesten komen door de verf heen. Dit wordt het zogenaamde bloeden genoemd.

Wat moet je niet doen als je te maken krijgt met bloedend hout?

Er zijn een aantal houtsoorten die gevoelig zijn voor het bloeden. Hierboven noemden we al eikenhout en merbau, maar ook houtsoorten zoals afzelia, kastanje, meranti, padouk, mahonie, teak, rode ceder en diverse tropische houtsoorten zijn hier gevoelig voor. Is dit hout onbehandeld en breng je hier een verf op waterbasis op aan, dan gaat het hout bloeden. Het is verleidelijk om een extra laag verf aan te brengen om zo de verkleuringen te maskeren. Helaas werkt het niet zo. Dit zorgt er alleen maar voor dat het water meer kleurstoffen aantrekt, wat leidt tot meer verkleuringen. Maar wat kun je dan wel doen?

Hoe kun je bloedend hout dan behandelen?

Wanneer je verf op waterbasis aanbrengt op de hierboven genoemde houtsoorten, dan kan het hout gaan bloeden. De oplossing is simpel: je brengt vooraf een isolerende laag aan tussen het hout en de verf. Hierbij heb je meerdere opties. Zo kun je kiezen om eerst een verf op terpentinebasis aan te brengen, maar de praktijk leert ons dat dit niet de beste oplossing is. Een betere oplossing is om eerst een isolerende primer toe te passen. Een goede optie uit ons eigen assortiment is deze Sikkens Rubbol BL Isoprimer. Dit is de ideale bloedend hout grondverf, omdat het zowel binnen als buiten toegepast kan worden. Een prima isolerende primer die je voor binnen kunt gebruiken is deze Boscalit Aqua Isoleergrond.

Voorkom bloedend hout met onze producten

Bloedend hout kan voorkomen worden door een isolerende laag aan te brengen tussen het hout en de verf. Zowel de primer als de verf die je nodig hebt kun je vinden in het uitgebreide assortiment van Verfwinkel.nl. Wil je bloedend hout verwijderen? Hiervoor gebruik je ontweringswater. Een product zoals deze Owachem Owatrol Net-Trol kan gebruikt worden om de oorspronkelijke houtkleur te herstellen. Zo zie je maar dat je bij ons alles voor jouw verfklus koopt. Ontdek het zelf en neem een kijkje binnen onze webwinkel.

Zinsser Coverstain
Zinsser Coverstain
van 5 sterren score op Trustpilot
0 reviews
24,35 20,12 31,45 25,99
Sigma S2U Nova Primer
Sigma S2U Nova Primer
4.8 van 5 sterren score op Trustpilot
291 reviews
32,40 26,78 48,95 40,45
Sikkens Rubbol BL Isoprimer - Wit
Sikkens Rubbol BL Isoprimer - Wit
3.8 van 5 sterren score op Trustpilot
5 reviews
51,30 42,40 78,99 65,28

Lees ook: