In vrijwel ieder huis zijn te te vinden; radiatoren. Soms mooi, nieuw en strak maar helaas vaak ook echt wel aan een opknapbeurt toe. In dit blog lees je of de je de radiator nu beter kunt spuiten, verven of lakken. 


Radiator Spuiten; de voordelen:

Het (professioneel) spuiten van verf geeft altijd een strak resultaat. Gespoten radiators lijken het meest op een nieuwe radiator rechtstreeks vanuit de fabriek. Om als doe-het-zelver zelf een radiator te spuiten is wat lastiger. Je hebt immers  wat spuitervaring nodig en een goede verfspuit. Een kleine radiator kun je eventueel nog zelf met een spuitbus voorzien van een nieuwe verflaag.  Maar heb je echt een groot exemplaar in huis en wil je een gespoten radiator, dan is het verstandig deze klus uit te besteden aan een professional.  

Radiator spuiten

Voordelen

Nadelen

 Superstrak eindresultaat

Veel afplakwerk en nevel

 Meestal in 1 laag dekkend

Goede verfspuit nodig

 

Radiator verven met radiatorverf; de voordelen

Wil je zelf je radiator verven en opknappen? Dan kun je deze eenvoudig opknappen door de radiator te verven met radiatorverf.  Deze verf is speciaal ontwikkeld voor het schilderen van de radiator. Vaak is er geen grondverf nodig en het fijnste van deze radiatorlak is dat deze verf bestand is tegen de hitte van de verwarming. Radiatorverf zal niet verkleuren en netjes de kleur blijven die je uitgekozen hebt. De Histor Radiatorlak is in vrijwel alle kleuren leverbaar.

Radiator verven

Voordelen

Nadelen

Prima zelf te doen

Meer kans op zakkers en strepen t.o.v. spuitwerk

Alle kleuren mogelijk

Radiatorverf is vaak in beperkte kleuren

 

Vaak 2 lagen verf nodig

 

Radiator lakken; de voordelen

Wil je zelf je radiator verven of je verwarming verven in dezelfde kleur als de muur. Of wil je de radiator juist omtoveren tot eyecather in een opvallende kleur. Geen probleem! Je kunt verf voor op de verwarming in vrijwel alle gewenste kleuren laten mengen. Hecht dat wel? Ja zeker. Door de radiator zorgvuldig voor te behandelen is dit schildersklusje echt zo gebeurd. Wil je weten hoe je het schilderen van een radiator het beste kunt aanpakken? Lees dan dit blog.
Kies voor een geschikte primer en zorgt dat eventueel roest verwijderd is. Daarna schilder je de radiator eenvoudig met je lak naar keuze in de favoriete glans en kleur.

 

Radiator lakken

Voordelen

Nadelen

Goed zelf te doen

Meer kans op zakkers en strepen t.o.v. spuitwerk

Alle kleuren mogelijk

Kans op structuur van roller of kwast

 

Vaak 2 lagen verf nodig

 

Conclusie: Zelf je radiator verven  krijgt  de voorkeur !

Radiator verven of een radiator lakken heeft de voorkeur. Ondanks dat een radiator spuiten een strakker eindresultaat geeft is het zelf verven van een verwarming een stuk makkelijker, goedkoper en praktischer uitvoerbaar.

Achter de verwarming schilderen?

Natuurlijk schilder je ook achter je verwarming. Schroef de verwarming van de muur en schilder de achterkant mee. Je kunt dan meteen even de muur voorzien van een nieuwe laag muurverf of behang. Nadat alles goed gedroogd is hang je de radiator weer terug en kun je er weer tegenaan.

Tips voor het schilderen van verwarmingsbuizen.

Het mooiste is natuurlijk om de verwarmingsbuizen me te schilderen in de kleur van de radiator of de muur. Schilder je de buizen in de kleur van de muur dan zullen ze bijna niet opvallen. Maar hoe verf je nu het gemakkelijkste die ronde buizen naast je verwarming? 

Het lijkt een moeilijk klusje maar met de juiste roller en kwast is het eigenlijk helemaal zo moeilijk niet. Gebruik een radiatorkwast. Dit is een gebogen, platte kwast. Hiermee kun je makkelijk op lastige plekjes schilderen. Wil je liever rollen gebruik dan een buisroller. Deze uitvinding is niet bij iedereen bekend maar eenmaal mee geschilderd wil je nooit meer anders. Probeer het maar eens!

Tips voor het schilderen van een radiator

Als eerste stap dien je de radiator uit te zetten. Je kan namelijk niet schilderen op een warm oppervlak. Ontvet voordat je een primer aanbrengt de metalen ondergrond met Polyfilla S600. Het beste is om de radiator, na het ontvetten, geheel te schuren zodat de oude verflaag een goede ondergrond vormt voor de primer of verf.  Zorg dat je bladderende of loszittende verf verwijdert voordat je gaat schuren. Zit er nog verf op de radiator, gebruik dan in dat geval een primer die over een bestaande verflaag aangebracht kan worden, zoals de Redox AK Primer van Sikkens. Voor een radiator zonder bestaande verflaag kan je ook Redox BL Multi Primer gebruiken. Deze primers zijn ideaal voor metalen oppervlakken. Nadat deze droog is, is het tijd om de radiatoren te schilderen. Dat kan met echte metaalverf maar ook met bijvoorbeeld Rubbol BL Satura of Rubbol BL Rezisto.