Over roest heen schilderen: is dit mogelijk?

Kun je eigenlijk wel verf over roest heen schilderen? Er zijn verschillende objecten in en rondom onze woning die van ijzer en staal zijn gemaakt. Poorten en hekjes zijn hier goede voorbeelden van. Het grootste nadeel van deze materialen is dat ze na verloop van tijd zullen gaan roesten. Deze roest overschilderen zou dan ideaal zijn. Gelukkig kan dat en kun je deze roestplekken verhullen door een nieuwe verflaag hierover aan te brengen. Hierbij is een goede voorbereiding van groot belang. Dit geldt voor de meeste schilderklussen, maar als je roestige plekken wilt gaan bewerken telt dit dubbel. Hieronder vertellen we je meer over hoe je het beste over roest heen kunt verven, welke verfsoorten hier het meest voor geschikt zijn en waarom.

Hoe kan ik het beste over roest heen schilderen?

Het is zeker mogelijk om verf over roest te verven. Hierbij moet je wel een goede voorbereiding aanhouden. Ten eerste zul je de bestaande verflaag moeten verwijderen, mocht deze aanwezig zijn. Hiervoor kun je een afbijtmiddel gebruiken, maar ook flink opschuren kan deze verflaag geheel verwijderen. Wil je roestig ijzer schilderen? Dan is het vervolgens aan te raden om zoveel mogelijk van de roestlagen van het oppervlak af te halen. Dit kun je doen met een staalborstel als er sprake is van extreme roest. Mocht de laag roest meevallen, dan kun je een combinatie van een staalborstel en schuurpapier gebruiken om de roest zoveel mogelijk weg te werken.

Wanneer kun je over roest verven? Nadat de oude verflaag is verwijderd en je zoveel mogelijk roest hebt weggewerkt, kun je beginnen met het schoonmaken van de ondergrond. Verwijder stof en vuil zoveel mogelijk en ontvet de ondergrond goed, voordat je gaat schilderen over roest. Vervolgens breng je de grondverf aan. Hiervoor kun je kiezen uit diverse opties. Welke verf gebruik je op roest? Veel mensen kiezen voor Brantho Korrux 3-in-1 - Zijdeglans, Hammerite of de Sikkens Rubbol Satura om over roest te verven. Na het aanbrengen en drogen van de meerdere lagen grondverf, kun je de afwerklaag toepassen. Ook deze zul je over het algemeen in twee of meer lagen aanbrengen. Hou er met Hammerite rekening mee dat deze alleen met zichzelf overschilderbaar is. 

Verf met een roest effect

Ook oppervlakken waar (nog) geen sprake is van roest, kun je met een roestkleur verf voorzien van een roest effect. Hier zijn speciale soorten roestverf voor beschikbaar. Voor deze taak geldt ook dat een goede voorbereiding het halve werk is. Maak de ondergrond schoon en ontvet deze grondig. Maak gebruik van een goede primer en breng meerdere lagen roestverf aan. Om je muur een industriële uitstraling te geven, is er roest muurverf.

Wat is een goede roestwerende verf?

Wil je roest schilderen? Welke verf op roest gebruik je dan? Binnen ons assortiment zijn meerdere soorten verf tegen roest verkrijgbaar. Hammerite hittebestendige verf is een goede keuze om verroest ijzer te schilderen. Zoals de naam al aangeeft, zijn deze verfsoorten goed bestand tegen extreem hoge temperaturen. Hierdoor is deze verf geschikt voor metalen voorwerpen die erg warm worden, bijvoorbeeld een verwarming. Kan Hammerite verf direct over roest op een verwarming toegepast worden? Zeker, dat is mogelijk. Je kunt daarnaast ook kiezen voor Hammerite roestwerende verf.

Dit merk is een ware specialist als het gaat om het bewerken van materialen die te maken krijgen met extreme omstandigheden en hiermee wordt verven over roest een koud kunstje. Hammerite hittebestendige verf is je beste vriend verroest ijzer te schilderen en roestig metaal te verven. Wil je menie over roest schilderen? Menie gebruik je om kozijnen en houten balken die in aanraking komen met metselwerk en beton te beschermen tegen houtrot. Hammerite Tenco Oranje Menie is hier geschikt voor en een goed alternatief voor loodmenie. Op zoek naar Hammerite hittebestendige verf of andere varianten? Voor iedere schilderklus ben je bij Verfwinkel.nl aan het juiste adres.

 1. Hammerite Metaallak Hoogglans
  Hammerite Metaallak Hoogglans
  4.3 out of five star rating on Trustpilot
  9 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 2. Tenco TencoFerro - Zwart (Ral 9005)
  Tenco TencoFerro - Zwart (Ral 9005)
  5 out of five star rating on Trustpilot
  2 reviews
  Vanaf Adviesprijs

Lees ook: