Hoe vaak is buitenschilderwerk en kozijnen schilderen nodig?

Buitenschilderwerk staat erom bekend dat het onderhoud nodig heeft. Dit verlengt de levensduur van het schilderwerk en zorgt ervoor dat de bescherming van de ondergrond optimaal blijft. Geregeld wordt aan onze specialisten gevraagd hoe vaak buitenschilderwerk nodig is. Om de hoeveel jaar is schilderen buiten nodig? Maar ook wordt er gevraagd naar het onderhoud van specifieke plekken. Hoe vaak is kozijnen schilderen nodig? Een aantal factoren zijn hierop van invloed. In deze blog vertellen we je meer over hoe vaak schilderen buiten nodig is. We laten je zien welke factoren bepalen hoe frequent onderhoud nodig is en welke producten je hiervoor kunt gebruiken. Hoe vaak je huis schilderen? Je weet het na het lezen van deze blog.

Welke factoren hebben invloed op hoe vaak buiten schilderen nodig is?

Een aantal factoren bepalen wanneer het buitenschilderwerk aan onderhoud toe is. De eerste bepalende factor is de verf die je gebruikt hebt. Hoe hoger de kwaliteit, hoe langer het duurt voordat het schilderwerk onderhoud nodig heeft. Kwalitatief hoogstaande verf ziet er langer goed uit, onder meer doordat het beter zijn glans en kleur kan behouden. Bovendien behoudt het langer zijn beschermende kwaliteiten.

Daarnaast speelt de weerbelasting een rol. Jaren met veel neerslag en wind hebben een grote impact. Hetzelfde geldt voor jaren met veel felle zon. Ook de kleur van de verf heeft invloed. Lichtere kleuren gaan gemiddeld twee jaar langer mee dan donkere kleuren. Zelfs veel langsrijdend verkeer of het feit dat je in een natuurlijke omgeving woont, kan invloed hebben. In het geval van kozijnen heeft het gebruik van enkele of dubbele beglazing invloed.

Buitenschilderwerk: hoe vaak?

Over het algemeen wordt vijf jaar als vuistregel aangehouden. Het verschilt per situatie of je schilderwerk langer of korter meegaat. Staat de zon veel op een kozijn of gevel gericht, dan zul je eerder onderhoud moeten uitvoeren. Een jaar met veel neerslag heeft ook zijn invloed hierop. Maar in veel situaties volstaat een schilderbeurt om de vijf jaar. Houd zelf het buitenschilderwerk in de gaten en maak een inschatting, dat voorkomt problemen. Zie je de onderlaag door de verf heenkomen of is het schilderwerk van kleur verschoten dan wordt het tijd om aan de slag te gaan. Een gevel heeft gemiddeld om de zeven jaar onderhoud nodig.

Hoe vaak houten kozijnen schilderen?

Kunststof kozijnen hoef je in principe niet te schilderen, tenzij je ze een andere kleur wilt geven. Dat is anders bij houten kozijnen. Hoe vaak is kozijnen buiten schilderen nodig? Bij een licht gekleurde kozijn wordt een richtlijn van zes jaar gehanteerd, terwijl een kozijn met een donkere kleur vier jaar als richtlijn gehanteerd wordt. Hoe vaak moet je kozijnen binnen schilderen? Je kunt de kozijnen binnen en buiten tegelijk schilderen. Ook al slijt binnen schilderwerk minder snel dan buiten het zorgt voor consistentie. Verf voor kozijnen bestel je bij Verfwinkel.nl. Meer weten over kozijnen voorbereiden op schilderwerk? Lees dan deze blog.

Welke producten gebruik je voor buitenschilderwerk?

Binnen ons uitgebreide assortiment zijn diverse producten te vinden die je kunt gebruiken om je buitenschilderwerk te onderhouden. Het mooie aan bestellen bij Verfwinkel.nl is dat je deze lakken in allerlei kleuren kunt laten mengen. RAL 9010 of RAL 9001 op de kozijnen zijn allebei aanraders. Je kunt er in de gelinkte blog meer over lezen. Verf voor kozijnen van een hoge kwaliteit zijn onder meer deze Sigma S2U Nova Matt, deze Wijzonol Dekkend Hoogglanslak, Boonstoppel Garantie Hoogglans SB of Sikkens Rubbol EPS. Bestel jouw verf voor buitenschilderwerk en kozijnen bij Verfwinkel.nl.

 1. Sikkens BBQ
  Sikkens Rubbol EPS
  Sikkens Rubbol EPS
  4.7 out of five star rating on Trustpilot
  250 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 2. Boonstoppel Garantie Hoogglans SB
  Boonstoppel Garantie Hoogglans SB
  4.9 out of five star rating on Trustpilot
  28 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 3. Wijzonol Dekkend Hoogglanslak
  Wijzonol Dekkend Hoogglanslak
  4.9 out of five star rating on Trustpilot
  12 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 4. Pathé actie
  Sigma S2U Nova Matt
  Sigma S2U Nova Matt
  4.9 out of five star rating on Trustpilot
  112 reviews
  Vanaf Adviesprijs

Lees ook: