Kies ik Ral 9010 of 9001 voor kozijnen? Dit is een veel gehoorde vraag bij het schilderen van een interieur. Vroeger was de keuze tussen Ral 9010 of  Ral 9001 kozijnen een vrij eenvoudige: bijna elke schilder koos toen standaard voor de laatste. Doordat er toen nog volop geschilderd werd met verf op terpentine-basis werd gekozen voor Ral 9001 omdat dan de vergeling van deze verf niet zo opviel.Om vandaag de dag de beste keuze te kunnen maken, hebben we wat zaken voor je op een rij gezet.

Het verschil tussen deze twee kleuren op de kozijnen.

Om te kunnen kiezen tussen Ral 9010 of 9001 op de kozijnen zullen we de kleuren voor je benoemen. Ral 9010 wordt ook wel gebroken wit of off-white genoemd. Het is geen spierwit, maar zit net van het (spier) witte af. Ral 9001 daarentegen is wat geliger van kleur: crème of room is de duidelijkste benaming voor deze kleur.

Wanneer kies je voor Ral 9001?

Nu je weet wat het verschil is tussen de verschillende kleurtinten, kun je een goede keuze maken tussen Ral 9010 of 9001 kozijnen. Zoals gezegd, is Ral 9001 van oudsher de kleur voor kozijnen. Spierwit wordt bij klassieke interieurs meestal vermeden. Crème valt goed te combineren met donkere, wat zwaardere meubels. Ook wanneer je kiest voor een behang met een bepaald motief of voor één of meer wanden in de kamer te schilderen met muurverf in een donkere tint, adviseren wij jou Ral 9001. Je kunt je wanden dan bv. schilderen met Wijzonol Muurverf Extra Mat of de Sikkens Alphacryl Pure Mat. Door de kozijnen te schilderen in Ral 9001 met een zijdeglans lak of hoogglans lak krijg je een spannend contrast met de matte wanden. Omdat je telkens dezelfde ral kleur gebruikt creëer je een goede basis en balans in de kamer.

Wanneer kies je voor Ral 9010?

Ral 9010 wordt als de meest witte versie van deze twee vooral gebruikt in moderne interieurs. Als je werkt met echt witte wanden in je kamer, is de keus voor off-white kozijnen de juiste. Het doet de kamer groter lijken en de muren nog witter. Varieer en experimenteer eens in de glansgraden van de verf in ral 9010. Hierdoor voorkom je dat de het gebruik van wittinten steriel en saai overkomen. Ook voor hoge kamers met veel lichtinval is Ral 9010 een goede keuze. Twijfel je over de invloed van daglicht op je uiteindelijke keuze, maak dan een aantal foto's van hetzelfde raam op verschillende momenten van de dag. Door deze naast elkaar te leggen, krijg je een compleet beeld en kun je de keuze tussen Ral 9010 of 9001 kozijnen makkelijker maken. Twijfel je nog steeds? Bestel dan grondverf in ral 9010 en schilder daar je kozijn mee. Bevalt de kleur? Bestel dan de aflak in hoogglans of zijdeglans ook in Ral 9010. Toch te wit? Bestel dan aflak in ral 9001.

Aan de slag dan maar.

Je kleurkeuze gemaakt? Dan kun je nu de verf gaan uitzoeken. De meest verkochte verf voor binnen van dit moment zijn Sigma S2U Nova Satin en de Sikkens Rubbol BL Rezisto Satin. Dit zijn uitstekende keuzes voor het verven van kozijnen: aantrekkelijk geprijsd, hoogstaande kwaliteit van eigen bodem en snel dekkend. Als je vandaag voor 16.00 uur je bestelling plaatst, kun je morgen al aan de slag!