Kozijnen voorbereiden in drie stappen

Bij kozijnen is het heel belangrijk dat ze goed behandeld worden. Dit alles voor een langdurig behoud van je verf en van de kozijnen. Het is dus erg belangrijk om deze klus van a tot z goed aan te pakken. Ga zorgvuldig te werk bij het schuren en schilderen van kozijnen. Dit levert uiteindelijk het beste resultaat op.

Stap 1: kozijnen ontvetten

De eerste stap is het ontvetten van de kozijnen. Dit is belangrijk voor de hechting van de verf.

Waarom moet je kozijnen ontvetten?

Door je kozijnen te ontvetten verwijder je vuil en vet en kan het hout beter geschuurd worden. Hierdoor hecht de verf beter en zal langer in goede staat blijven. Wanneer je de kozijnen niet goed ontvet zal je het vuil in het hout schuren en hecht de verf niet goed. Door kozijnen schoon te maken voor je gaat verven, zal de verf minder snel gaan afbladeren. Ga je kunststof verven? Ook kunststof kozijnen moeten goed ontvet worden.

Waarmee kan je kozijnen het beste ontvetten?

Het is aan te raden om een oplossing van ammoniak in warm water te gebruiken (verhouding: 1 liter ammoniak op 10 liter water). Let op, vermeng ammoniak nooit met een ander product! Gebruik ammoniak ook nooit puur, maar meng het altijd met water. Zet tijdens het ontvetten van kozijnen altijd even een deur of raam open zodat je voldoende frisse lucht binnen krijgt. Gebruik je liever geen ammoniak wanneer je een kozijn gaat ontvetten dan kan je een Ammoniakvervanger gebruiken, zoals Universol. Een biologische super ontvetter en bijzonder veilig voor de huid. Verder kun je ontvetten met Alabastine Universele OntvetterProGold Allesreiniger, thinner, wasbenzine, Polyfilla Pro S600 of St. Marc

Stap 2: kozijnen schuren 

Een kozijn schuren is ook weer belangrijk voor de aanhechting van de verf. De ondergrond moet glad zijn voordat je gaat schilderen. De minuscule schuurkrasjes hecht de verf beter aan de ondergrond. Kun je kozijnen verven zonder schuren? Dat kan, maar dan moet je wel een verf(hecht)reiniger gebruiken. Deze reinigt het hout zo goed dat schuren eigenlijk niet meer nodig is. Dit is alleen mogelijk wanneer het hout van zichzelf al glad is. Wij van Verfwinkel.nl zijn van mening dat schuren nog altijd het beste resultaat geeft.

Hoe moet je kozijnen schuren?

Het schuren van houten kozijnen kun je het beste met de hand doen. Wanneer je de afweging maakt om kozijnen te schuren met de hand of machine ligt dit vooral aan de staat van de bestaande verflaag. Het schuren van een raamkozijn of deurpost  tot aan hout is alleen nodig wanneer de verflaag heel slecht is en al aan het loslaten is.  Ook kunststof kozijnen moeten geschuurd worden, maar deze hoef je maar heel licht te schuren. Ze zijn van zichzelf vaak al glad.

Welke korrel schuurpapier gebruik je?

Welk schuurpapier je gebruikt voor kozijnen is afhankelijk van de leeftijd van het kozijn. Voor nieuw hout gebruik je korrel 80-120. Voor het schuren van een goede verflaag en het schuren van de eerste laag grondverf gebruik je korrel 150 of 180. Wanneer kozijnen echt in een hele slechte staat verkeren kun je het beste eerst de bladderende verflagen verwijderen met een verfkrabber en daarna het kozijn grondig schuren met korrel 80-120 schuurpapier. Tip: Door nat te schuren heb je veel minder last van stof!

Stap 3: Kozijnen in de grondverf zetten

Wanneer we klaar zijn met het schuren stoffen we de kozijnen goed af zodat ze helemaal stofvrij zijn. Dan gaan we de kozijnen in de grondverf zetten. Ook dit doen we weer om ervoor te zorgen dat de verf goed hecht. Gebruik je watergedragen verf? Gebruik dan ook watergedragen grondverf. Tip: gebruik de juiste kleur grondverf: witte grondverf voor lichtere kleuren en zwarte grondverf voor donkere kleuren. Of kies de grondverf al in de kleur van de aflak. Je krijgt dan de beste dekking.

Snel naar de beste grondverf voor kozijnen!

Waarom is het belangrijk om grondverf te gebruiken?

Wanneer je kozijnen gaat schuren en verven, is het aanbrengen van grondverf een van de te nemen stappen. Het belangrijkste doel van grondverf is de hechting voor de volgende laag. Helaas wordt de waarde van grondverf vaak onderschat. De grondverf zorgt ervoor dat de gewone verf niet in het hout trekt. De bestanddelen van grondverf zijn namelijk grover dan van de gewone verf. Door een goede grondverf aan te brengen hoef je minder lagen gewone verf aan te brengen op het moment dat je de kozijnen gaat schilderen. Kleine reparatie aan de kozijnen nodig? Kies voor de Repair Care Dry Flex IN, Repair Care Dry Flex 1 en de Repair Care Dry Fix Uni. Voor grotere reparaties zijn de Renovaid Renoflex Groen en Repair Care Dry Flex 16 beter geschikt. Of toch meer een kit klus? kies dan voor de Den Braven Zwaluw Acryl-W Acrylaatkit - Wit, Den Braven Zwaluw Acryl-W Acrylaatkit - Grijs of de Den Braven Zwaluw Acryl-W Acrylaatkit - Zwart.

Wanneer gebruik je grondverf?

Grondverf gebruik je op kaal hout wat dekkend geschilderd moet worden. Wanneer je buiten aan het schilderen bent hoef je niet alles te gronden, alleen het houtwerk wat je kaal hebt geschuurd. Op al geschilderd hout in slechte staat gebruik je gewone grondverf voor hout en op onbehandeld metaal gebruik je een grondverf voor metaal met roestwerende eigenschappen. Voor andere materialen dan hout kan je het beste een primer gebruiken. En het alle makkelijkst is natuurlijk een sneldrogende grondverf. Online kan je de grondverf kopen die je nodig hebt voor jouw klus. Makkelijk en snel en het kan de volgende dag al geleverd worden.

 1. Alabastine Verfreiniger - 500 ml
  Alabastine Verfreiniger - 500 ml
  4 out of five star rating on Trustpilot
  4 reviews
  Kortingsprijs Adviesprijs
 2. Wijzonol Grondverf - Waterverdunbaar
  Wijzonol Grondverf - Waterverdunbaar
  4.9 out of five star rating on Trustpilot
  25 reviews
  Vanaf Adviesprijs

Lees ook: