Hoe lang kun je verf bewaren en blijft het goed?
Het is een vraag waar waarschijnlijk niet iedereen het antwoord op kan geven: hoe lang blijft verf goed? Het zal je niet verbazen dat verf die nog afgesloten in het blik zit het langst meegaat. Maar hoe lang blijft verf goed als het blik al geopend is? Het is goed mogelijk dat je na een verfklus de verf wilt bewaren, bijvoorbeeld omdat je het een mooie kleur vindt die je ergens anders nog een keer voor wilt gebruiken. Bovendien is het zonde om de verf gewoon weg te gooien. Daarnaast kan het zijn dat je muurverf wilt bewaren voor het geval je kleine beschadigingen aan de wand moet verbloemen, maar hoe lang kun je verf bewaren? In dit artikel lees je hoe lang je muurverf kunt bewaren, handige tips die goed zijn voor de houdbaarheid van de verf en welke verfmerken het meest duurzaam zijn. Opzoek naar een verf die je lang kan bewaren? Kies dan voor de Wijzonol Aqua Zijdeglans, Sigma Schakelverf Satin, Flexa Strak in de Lak Zijdeglans, Sigma S2U Nova Gloss of de Brantho Korrux 3-in-1 - Zijdeglans.
Verf bewaren: hoe lang kun je geopende muurverf bewaren?
In tegenstelling tot ons eten en drinken staat op een verfblik geen houdbaarheidsdatum aangegeven. Eigenlijk zou dit wel handig zijn, want er zijn veel doe-het-zelvers die hun verf bewaren. Hoe lang kun je verf dan daadwerkelijk bewaren? Over het algemeen kun je verf in een blik tot 2 jaar bewaren. Verf op terpentinebasis gaat het langst mee, deze verfsoort kan zelfs tot 3 jaar goed blijven. Een andere vraag is hoe lang je muurverf kunt bewaren. Muurverf is verf op waterbasis en dit soort verf kun je in het gunstigste geval ongeveer 2 jaar bewaren. Ongeopend gaat verf langer mee dan geopend. Wanneer een blik geopend is moet je een aantal stappen nemen om de verf optimaal te bewaren. Daarom hebben we hieronder een aantal tips om verf te bewaren voor je op een rij gezet. Wanneer je deze tips volgt, kun je nog lang plezier hebben van je aankopen uit onze webshop verfwinkel.nl.
Tips om verf te bewaren
Over het algemeen is het aan te raden om verf te bewaren in het originele blik. Na het openen van het blik komt er lucht bij de verf. Dit heeft een aantal gevolgen en deze gevolgen zijn groter wanneer er veel lucht bij de verf kan komen. Lucht zorgt er namelijk voor dat verf uitdroogt. Het gevolg daarvan is dat de verf hierdoor wat zal gaan indikken. Daarnaast kan er een vel ontstaan op de verf. Gelukkig kun je dit velletje gemakkelijk verwijderen als je weer gaat schilderen. Deze ‘problemen’ kun je voorkomen door de verf in een kleiner blik te plaatsen. Hierdoor zit er minder lucht in het blik en is de kans dat je verf uitdroogt minder groot. Houd daarnaast de opening van het blik schoon zodat deze goed afgesloten kan worden. Ook dit zorgt ervoor dat er minder lucht bij de verf komt, wat goed is voor de houdbaarheid van de verf.
Welke temperatuur is het beste voor de houdbaarheid van je verf?
Verf kun je het beste bewaren op kamertemperatuur. Mocht je een schuur of opslagruimte hebben, dan kun je de verf ook daarin opslaan. Wel is het aan te raden om je verf in de winter ergens te bewaren waar het geen last zal hebben van de vorst. Verf, vooral de varianten op waterbasis, bevriest door vorst. Je kunt de verf weer ontdooien, maar alle belangrijke eigenschappen zijn dan verloren gegaan. Zo zal het bindmiddel bijvoorbeeld helemaal verdwenen zijn. Bovendien is er nu vocht bij de verf gekomen. Dit kan ervoor gaan zorgen dat de verf gaat rotten en dat de boel kan gaan stinken. Verf die bevroren is geweest, is helaas niet meer bruikbaar.
Welke merken gaan lang mee?
Bij Verfwinkel.nl tref je het grootste online assortiment van Nederland aan. Niet alleen vind je bij ons alles wat je nodig hebt voor je verfklus, maar we zijn hierbij tot wel 50% goedkoper in vergelijking met andere aanbieders. Bij ons bestel je de beste merken van dit moment. Een aantal hiervan staan bekend om hun duurzaamheid. De merken die over het algemeen het langst meegaan zijn Sikkens, Sigma en Flexa. Bestel deze snel via Verfwinkel.nl en profiteer van scherpe prijzen!
Lees ook: