Gipsplaten afwerken zonder stucen

Kun je gipsplaten afwerken zonder stucen? Er zijn meerdere manieren waarop je gipsplaten kunt afwerken. Vaak wordt gedacht dat gips stucen een vereiste is, maar dat is niet zo. Er hoeft geen stucwerk aan te pas te komen om gipsplaten mooi af te werken. Met behulp van verf kun je een schitterend eindresultaat behalen. Bovendien heb je hierbij variatie op het gebied van kleuren, zodat je meer controle hebt over de uitstraling van de gipsplaten. Gipsplaten schilderen is een klus die je prima zelf kunt uitvoeren. Maar hoe gaat dit precies in zijn werk? Dat laten we je zien in deze blog. Als je gipsplaten gaat afwerken zonder stucen, koop je bij Verfwinkel.nl je verfproducten.

Kan je gipsplaten verven?

Ja, het is prima mogelijk om gipsplaten te verven. Gipsplaten worden vaak als scheidingswand gebruikt. Deze platen hebben een kern van gips en worden omgeven door goed hechtend, speciaal karton. Naast als scheidingswand kun je gipsplaten ook gebruiken als voorzetwand, vloer of plafond. Je kunt deze platen op diverse manieren afwerken. Vaak kiezen mensen voor stucwerk, en veel mensen denken ook dat dit de enige optie is. Dat is dus niet waar, want je kunt gipsplaten afwerken zonder stucen. Een gipsplaat verven is hier een goed voorbeeld van. Hierbij kun je kiezen voor twee verfsoorten: muurverf en structuurverf. Gipsplaten schilderen of stucen? Het kan allebei.

Wat zijn de voorbereidingen op gips schilderen?

Het is belangrijk om de gipsplaten goed voor te bereiden voordat je aan de slag gaat. Dit levert niet alleen het beste resultaat op, maar het kan ook schade aan de plaat voorkomen. Ten eerste plek je de naden af om tegen te gaan dat hier scheuren in kunnen ontstaan. Zijn er schroefgaten en plaatnaden aanwezig? Met behulp van een plamuurmes en/of stucspaan vul je deze openingen zo egaal mogelijk met voegenvuller. Eventuele beschadigingen kun je wegwerken met behulp van een gipsplaatvuller zoals de Alabastine Sneldrogende Muurvuller - 330 gram (Tube), Alabastine Gipsplaatvuller of Red Devil OneTime. Hierna kun je een laag voegenfinisher op de wand plaatsen.

Moet je voorstrijk op een gipsplaat gebruiken?

Ja, het is aan te raden om voorstrijk op een gipsplaat aan te brengen. Gipsplaten hebben een bijzonder sterke zuigende werking. Zonder het aanbrengen van voorstrijk op de gipsplaat wordt een hoop verf opgezogen. Dit maakt het vrijwel onmogelijk om een goed dekkende laag aan te brengen op de gipsplaat. Daarom is het essentieel om voorstrijk op de gipsplaat aan te brengen. Dit bevordert bovendien de hechting van de muurverf. 

Hoe kan ik gipsplaten schilderen?

Nu alle voorbereidingen zijn uitgevoerd en het voorstrijkmiddel de tijd heeft gehad om te drogen, is het tijd om de gipsplaten van verf te voorzien. Je kunt kiezen tussen muurverf en structuurverf. Muurverf is het meest geschikt voor gladde gipsplaten. Structuurverf is de beste optie als je kleine beschadigingen in de gipsplaat weg wilt werken. Beide verfsoorten geven je gipsplaten een mooie afwerking. Je kunt het beste beginnen met verven bij de randen met een kwast. Vervolgens gebruik je een roller voor de grote oppervlakken.

Verf voor gipsplaten nodig? Verfwinkel.nl heeft het

Gipsplaten afwerken zonder stucen is prima mogelijk met behulp van verf. Of je nu kiest voor muurverf of structuurverf, de beste merken van dit moment ontdek je binnen het assortiment van Verfwinkel.nl. Wij adviseren voor deze verfklus de Sikkens Alpha Projecttex. Zo bestel je bij ons verf van Sikkens, Sigma, Histor, Flexa, Wijzonol en nog veel meer toppers. In vergelijking met andere webwinkels zijn onze prijzen tot wel 50% goedkoper. Neem een kijkje in onze webshop en ontdek zelf onze scherpe prijzen.

 1. Sigma Pearl Clean Matt - Afwasbare muurverf
  Sigma Pearl Clean Matt - Afwasbare muurverf
  4.8 out of five star rating on Trustpilot
  224 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 2. Histor Kleurbedenktijd
  Monodek Stucture
  Histor Monodek Structure - Structuurverf Fijn
  4.5 out of five star rating on Trustpilot
  38 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 3. Wijzonol Muurverf Mat
  Wijzonol Muurverf Mat
  4.7 out of five star rating on Trustpilot
  40 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 4. Sigma Sigmafix Universal
  Sigma Sigmafix Universal
  4.6 out of five star rating on Trustpilot
  13 reviews
  Vanaf Adviesprijs

Lees ook: