Hoe kun je het beste een gestucte muur verven?

Een gestucte muur verven is een verfklus die je zelf kunt uitvoeren, maar het is hierbij wel van belang dat je secuur te werk gaat. In één van onze eerdere blogs vertelden we je al dat stucwerk schilderen een optie is. Maar hoe pak je dit het beste aan? Dat laten we in deze blog zien. We laten je zien wanneer je een nieuw gestucte muur mag verven, hoe je de muur optimaal kunt voorbereiden, of voorstrijk voor stucwerk nodig is, hoe je muren kunt sauzen die van stucwerk voorzien zijn en welke valkuilen je moet vermijden. Ook vertellen we je welke roller het meest geschikt is om gestucte muren mee te verven. Alles wat je kunt gebruiken voor deze klus schaf je aan bij Verfwinkel.nl.

Moet je verven na het stucen?

Een gestucte muur schilderen is een formidabele manier om deze ondergrond van afwerking te voorzien. Maar je hebt ook nog andere opties naast verven op een gestucte muur. Zo kun je een gestucte muur verven of behangen. Je kunt vooraf bij een stukadoor aangeven of het stucwerk sausklaar of behangklaar gemaakt moet worden. Hier zal vervolgens rekening mee gehouden worden. Onze verfspecialisten raden aan om een gepleisterde muur te verven. Een gestucte muur verven levert het mooiste eindresultaat op. Kies daarom ook voor het verven van een gestucte muur.

Wanneer mag je een gestucte muur verven?

Vanaf wanneer is een gestucte muur verven mogelijk? Direct na stucen verven is geen optie. Ga je een net gestucte muur direct sauzen, dan zul je ervaren dat het stucwerk nog niet droog is. Een net gestucte muur verven kan leiden tot scheuren in het stucwerk. Daarom is geduld vereist als je een nieuw gestucte muur gaat schilderen. Er zijn een aantal factoren van invloed op de uiteindelijke droogtijd van het stucwerk: onder meer de dikte van de laag, de luchtvochtigheid, de ventilatie en de temperatuur. De vuistregel is dat je één dag droogtijd moet rekenen voor 1 millimeter stucwerk. Eerder moet je een gestucte muur niet verven. Een pas gestucte muur verven raden wij dus niet aan, ga vers gestucte muren pas verven als het de tijd heeft gehad om goed te drogen.

Gestucte muur verven: wat zijn de juiste voorbereidingen?

Dek ten eerste alles af waar je geen verf op wilt krijgen. In het geval een gestucte muur verven zal het hierbij vooral gaan om de vloer, maar ook wanden die je niet van verf wilt zien of meubels die in de buurt staan kunnen afgedekt worden. Vervolgens reinig je de muur met behulp van een combinatie van water en een ontvettingsmiddel. De St. Marc Verfreiniger is hier een goed middel voor. Een muur ontvetten met St. Marc Verfreiniger zorgt voor een betere hechting van de verf. Een gestucte muur schoonmaken voor het verven levert je een mooier eindresultaat op. Bij poederige gestucte muren kan er kalk op je doek komen. Probeer zoveel mogelijk kalk van de muur te halen. Mochten er beschadigingen aanwezig zijn, dan kun je gebruik maken van een muurvuller om deze oneffenheden weg te werken. Wil je jouw wand egaler maken, dan is stucwerk schuren een optie.

Is voorstrijk op stucwerk nodig?

Het is altijd aan te raden om gebruik te maken van een voorstrijk bij stucwerk in plaats van een primer voor gestucte muren. Een gestucte muur verven met voorstrijk heeft zo zijn voordelen. Stucwerk heeft van nature een sterk zuigende werking. Ga je een gestucte muur verven zonder voorstrijk, dan zul je meer verf nodig hebben aangezien een hoop verf opgezogen zal worden. Daarnaast moet je een gestucte muur verven om de vorming van banen en strepen te voorkomen. Een muur voorstrijken gaat deze werking tegen. Gebruik bijvoorbeeld Alabastine Voorstrijk. Bij poederende gestucte muren is het aan te raden om, naast een normaal voorstrijkmiddel, gebruik te maken van een voorstrijk fixeermiddel. Hierbij kun je bijvoorbeeld kiezen voor Alabastine Xtra Voorstrijk Fixeer. Bij niet-poederende varianten volstaat een normaal voorstrijkmiddel. Voor hoeken en randen maak je gebruik van een blokkwast om dit middel aan te brengen. Voor de grotere oppervlakken kies je voor een vachtroller. voor deze klus adviseren we de Sigma Sigmafix Universal.

Gestucte muur verven: welke roller gebruik je?

Ga je een gestucte muur verven, dan heb je een kwast nodig voor de hoeken, randen en lastig te bereiken plaatsen en een roller voor de grotere oppervlakken. Een gestucte muur verven doe je met een vachtroller. Het is belangrijk dat de verf goed gelijkmatig verdeeld wordt over de roller. Hierbij maakt het geen verschil of je glad gestucte muren gaat verven of een grof gestucte muur gaat verven. Een microvezel roller neemt meer verf op dan een normale roller en spat minder.

Gestucte muur verven tips

Als je een gestucte muur gaat verven, kun je het beste beginnen met de hoeken, randen en moeilijk bereikbare plekken. Hierna ga je het grote oppervlak van een muur die gestuct is verven. Hierbij maak je gebruik van een kwast. Vervolgens breng je met behulp van een vachtroller de verf op de grotere oppervlakken van de gestucte muur aan. Let hierbij op dat je de verf goed gelijkmatig verdeelt over de roller. Werk in vlakken van ongeveer 1 x 1 meter. Eerst verf je van links naar rechts, waarna je van boven naar beneden werkt. Let hierbij op dat je de vlakken goed met elkaar verbindt door nog een laatste keer van boven naar beneden te verven. Dit levert het beste eindresultaat op. Voor deze klus adviseren wij de Wijzonol Wijzotex Mat.

Gestucte muur schilderen? Koop je benodigdheden bij Verfwinkel.nl

Een gestucte muur verven is geen lastige klus, zolang je jouw muur optimaal voorbereid en je goed oplet tijdens het schilderen. Voor jouw muren wil je gebruik maken van de beste producten van dit moment. In dat geval ben je bij Verfwinkel.nl aan het juiste adres. Wij beschikken over het grootste online assortiment van Nederland. Bovendien zijn onze producten tot 50% goedkoper in vergelijking met andere online verfshops. Daarnaast voorzien onze verfexperts je gratis van verfadvies.  Kortom, genoeg redenen om jouw verfinkopen te doen bij Verfwinkel.nl. Kijk gerust rond binnen ons ruime aanbod.

Dit heb je nodig om je gestucte muur te verven:
Product
Prijs
Bekijk
1.
€ 21,89
2.
€ 21,33
Prijs totaal € 43,22

Lees ook: