Wat te doen bij luchtbelletjes in verf?
Tijdens het schilderen kun je te maken krijgen met luchtbelletjes in de verf. Dit komt vooral voor tijdens het verven van hout buitenshuis. Deze blaasjes in de verf kunnen het eindresultaat van je schilderklus verpesten. Het liefst voorkom je luchtbellen in verf, want voorkomen is nu eenmaal beter dan genezen. Helaas kan het zelfs dan nog gebeuren dat je last krijgt van blaasjes op de verf. Wat kun je doen om dit probleem tegen te gaan en hoe kun je blaasjes in de verf herstellen? Hieronder geven we je een aantal handige tips.
Hoe worden de bellen in verfwerk ook wel genoemd?
Het probleem van verf bubbels is algemeen bekend en elke schilder zal er wel eens mee te maken hebben gehad. Deze belletjes op verf zijn een veelvoorkomend fenomeen dat ook wel bekend staat als bubbeltjes in verf, verf blaasjes, bellen in verf of blazen in verf. Het zijn verschillende benamingen voor luchtbelletjes die ontstaan tijdens en na het schilderen. Met een paar slimme tips en een goede voorbereiding reken je af met bubbels in de verf en behaal je een strak resultaat.
Wat zijn de oorzaken van luchtbelletjes in verf?
Waarom blaasjes op verf? In verf op terpentinebasis wordt alkydhars als bindmiddel gebruikt. Alkydhars is een soort kunsthars dat als nadeel heeft dat er snel blaasjes op de verf kunnen ontstaan. Dit komt doordat alkydhars nauwelijks poreus is. Wanneer hout grote poriën bezit, wordt er lucht ingesloten wanneer dit materiaal van een likje verf wordt voorzien. Deze lucht kan nergens meer heen. Op zich is dit geen probleem, maar bij een warme temperatuur kan deze lucht gaan uitzetten wat leidt tot belletjes in de verf. Verf met deze kunsthars als bindmiddel heb je alleen buiten nodig. Als je binnen gaat schilderen gebruik je namelijk verf op waterbasis. Belletjes in verf met roller kunnen ontstaan doordat er nog water van het schoonmaken in de verfroller zit of doordat je te hard drukt tijdens het rollen. Probeer met een roller in één beweging en zonder teveel kracht af te lakken.
Hoe voorkom ik blaasvorming in verf?
Blazen op verf voorkomen? Een warme temperatuur is niet per se een probleem tijdens het verven. Het probleem zit hem vooral in een te snelle schommeling van de temperatuur. Hier zul je in de zomer weinig last van hebben, maar tijdens de herfst en de lente kun je vaak te maken krijgen met snelle schommelingen van de temperatuur. Koude nachten gevolgd door een warme dag zijn heel slecht voor je schilderwerk en vergroten de kans op blaasjes na het schilderen. Houd daarom de temperaturen in de gaten voordat je aan je verfklus begint. Daarnaast kun je blaasjes op je schilderwerk voorkomen door niet in de volle zon aan de slag te gaan. Als de zon schijnt, kun je het beste achter de zon aan schilderen. In de schaduw schilderen is ook een mogelijkheid om blaasjes in je schilderwerk te voorkomen Daarnaast verklein je de kans op oneffenheden door de vorige verflaag weg te schuren. Helaas blijft het moeilijk om blaasjes in de verf helemaal te voorkomen.
Herstellen van blaasjes in verf: is dit mogelijk?
Luchtbelletjes in de verf kun je nooit met 100% zekerheid tegenhouden, ook al neem je stappen om blaasvorming in de verf te voorkomen. Zie je toch dat er blaasjes ontstaan, dan is het aan te raden om de verflaag eerst te laten drogen. Hierna kun je de blaasjes op de verf herstellen door schuurpapier te gebruiken. Verfblaasjes op hout schuur je eenvoudig weg, waardoor er na het overschilderen niks meer van te zien zal zijn. Alles wat je nodig hebt op het gebied van schuurmateriaal kun je kopen bij onze webshop.
Lees ook: