Tijdens het schilderen kun je te maken krijgen met luchtbelletjes in de verf. Dit komt vooral voor tijdens het verven van hout buitenshuis. Deze blaasjes in de verf kunnen het eindresultaat van je schilderklus verpesten. Het liefst voorkom je luchtbelletjes in verf, want voorkomen is nu eenmaal beter dan genezen. Helaas kan het zelfs dan nog gebeuren dat je last krijgt van blaasjes op de verf. Wat kun je doen om dit probleem tegen te gaan en hoe kun je blaasjes in de verf herstellen? Hieronder geven we je een aantal handige tips.

Wat zijn de oorzaken van luchtbelletjes in verf?

In verf op terpentinebasis wordt alkydhars als bindmiddel gebruikt. Alkydhars is een soort kunsthars dat als nadeel heeft dat er snel blaasjes op de verf kunnen ontstaan. Dit komt omdat alkydhars nauwelijks poreus is. Als hout grote poriën bezit wordt er lucht ingesloten wanneer dit materiaal van een likje verf wordt voorzien. Deze lucht kan nergens meer heen. Op zich is dit geen probleem, maar bij een warme temperatuur kan deze lucht gaan uitzetten wat leidt tot luchtbelletjes in de verf. Verf met deze kunsthars als bindmiddel heb je alleen buiten nodig. Als je binnen gaat schilderen gebruik je namelijk verf op waterbasis.

Hoe voorkom ik blaasvorming in verf?

Een warme temperatuur is niet per se een probleem tijdens het verven. Het probleem zit hem vooral in een te snelle schommeling van de temperatuur. Hier zul je in de zomer weinig last van hebben, maar tijdens de herfst en de lente kun je vaak te maken krijgen met snelle schommelingen van de temperatuur. Koude nachten gevolgd door een warme dag zijn heel slecht voor je schilderwerk. Houd daarom de temperaturen in de gaten voordat je aan je verfklus begint. Daarnaast kun je blaasjes op je schilderwerk voorkomen door niet in de volle zon aan de slag te gaan. Als de zon schijnt, kun je het beste achter de zon aan schilderen. In de schaduw schilderen is ook een mogelijkheid. Daarnaast verklein je de kans op oneffenheden door de vorige verflaag weg te schuren. Helaas blijft het moeilijk om blaasjes in de verf helemaal te voorkomen.

Herstellen van blaasjes in verf: is dit mogelijk?

Luchtbelletjes in de verf kun je nooit met 100% zekerheid tegenhouden, ook al neem je stappen om blaasvorming in de verf te voorkomen. Zie je toch dat er blaasjes ontstaan, dan is het aan te raden om de verflaag eerst te laten drogen. Hierna kun je de blaasjes op de verf wegwerken met schuurpapier. Alles wat je nodig hebt op het gebied van schuurmateriaal kun je kopen bij onze webshop.