Wat kun je met latex schilderen?

Latex schilderen: wat is dit precies? Eigenlijk is het antwoord vrij simpel, want in de loop der jaren is latex een synoniem geworden voor muurverf. Latex wordt tegenwoordig gebruikt als productnaam in plaats van als een verfsoort. Met latex schilderen werd vroeger aangegeven dat je een verf van een hogere kwaliteit gebruikte. Dit kwam door het gebruik van latexsappen, wat een hogere kwaliteit verf opleverde in vergelijking met veegvaste verf die veelal gebruikt werrd in die tijd. Latex hoeft tegenwoordig niet meer gebruikt te worden om verf te maken, aangezien deze stof synthetisch nagebootst kan worden.

Latex is hierdoor een productnaam geworden waarmee verfmerken kwaliteit willen uitstralen. Deze term wordt nog altijd door veel mensen met kwaliteit geassocieerd. Met latex schilderen kan dus tegenwoordig prima, want je gebruikt muurverf. Maar kun je MDF verven met latex, kurk verven met latex, spaanplaat verven met latex, spachtelputz verven met latex, latex op hout schilderen en nog veel meer? Hieronder laten we je zien hoe je latex zoal kunt gebruiken. Binnen ons assortiment kun je diverse soorten latex verf bestellen.

MDF verven met latex

Geregeld wordt aan ons gevraagd of het mogelijk is om met latex te schilderen op MDF. Dit raden wij af. MDF staat voor medium density fibreboard en is een houtsoort. Aangezien het om een houtsoort gaat, is een houtverf beter geschikt voor deze ondergrond dan een muurverf. Je kunt kiezen voor een lakverf in mat, zijdeglans of hoogglans. Zo bepaal je zelf de uitstraling die je geeft aan de plaat. Een andere optie is krijtverf. Vergeet niet om in dat geval eerst een goede grondverf aan te brengen.

Kurk verven met latex

Latex kun je wel gebruiken om kurk mee te verven. Kurk is een materiaal dat voor diverse doeleinden gebruikt kan worden. Hierbij kun je denken aan een vloerbedekking, meubels, prikborden en behang. Dit materiaal heeft meerdere voordelen. Zo heeft kurk een uitstekende isolerende werking, is het goed bestand tegen vocht en ziet het er goed uit. Wel heeft kurk een sterke zuigende werking.

Het is mogelijk om kurk te verven, maar je moet er dus rekening mee houden dat dit materiaal bijzonder poreus is. Het aanbrengen van een primer vooraf is dan ook een must. Hierna breng je de verf aan. Vaak zijn meerdere lagen nodig om de beste dekking te kunnen bieden. Kies voor het juiste product. Een kurk vloer kun je niet met latex schilderen, terwijl een prikbord of muur wel met latex geschilderd kan worden. 

Plafond schilderen met latex

Het is prima mogelijk om je plafond te schilderen met latex. Alhoewel er speciale plafondverf is, kiezen veel mensen er nog altijd voor om hun plafonds te verven met behulp van muurverf. Aangezien latex een productnaam is voor muurverf, kun je dit gebruiken voor deze ondergrond. Plafondverf is hierdoor de beste optie, maar je plafond schilderen met latex is een prima alternatief.

Spaanplaat verven met latex

Een spaanplaat is een plaatmateriaal dat opgebouwd is uit zaagsel, stukjes hout en een bindmiddel (bijvoorbeeld kunsthars). Spaanplaten gebruik je alleen voor toepassingen binnen, aangezien dit plaatmateriaal slecht bestand is tegen vocht. Over het algemeen zijn spaanplaten gelamineerd. Hierdoor kun je gebruik maken van verschillende soorten verf om een spaanplaat te verven. Een goed voorbeeld hiervan is krijtverf.

Ook latex verf kun je gebruiken om een spaanplaat mee te verven. Latex schilderen op een spaanplaat is helemaal niet ingewikkeld. Maak eerst de plaat goed schoon en schuur de spaanplaat vervolgens fijntjes. Dit maakt het oppervlak wat ruwer, waardoor de verf zich hier beter aan kan hechten. Nadat je de spaanplaat van al het stof ontdaan hebt, breng je als eerste een grondverf aan. Dit verbetert de hechting van de verf en zorgt voor een optimale dekking. Hierna kun je de spaanplaat verven met latex verf. Je kunt het beste meerdere lagen aanbrengen voor het beste resultaat. De mooie dekkende laag ziet er niet alleen goed uit, maar het zorgt er ook voor dat het materiaal beter beschermd wordt.

Spachtelputz verven met latex

Spachtelputz is een sierpleister met een korrelige structuur die veelal toegepast wordt op muren. Deze kunsthars gebonden sierpleister bevatte kleine korreltjes die ervoor zorgen dat de karakteristieke korrelige structuur van de pleister ontstaat. Het mooie aan spachtelputz is dat je zelf de keuze hebt qua de grootte van de korrels. Het formaat van de korrels heeft een grote invloed op de uiteindelijke textuur. Spachtelputz is zowel voor binnen als buiten geschikt. Het is een stootvaste pleister die in alle kleuren aangebracht kan worden. Je kunt het relatief snel aanbrengen en bovendien gaat deze sierpleister lang mee.

Daarnaast kun je spachtelputz verven om het van een nieuwe kleur te voorzien. Door de korrelige structuur is het schilderen van spachtelputz iets moeilijker dan het verven van een compleet egale muur. Tevens zuigt een wand met structuur meer verf op dan een standaard muur. Je zult dus meer verf dan normaal nodig hebben om de spachtelputz te kunnen verven. Latex verf is uiterst geschikt voor deze verfklus.

Om spachtelputz te kunnen verven, dien je ten eerste alles af te plakken waar je geen verf op wilt krijgen. Hierna maak je de ondergrond schoon en ontvet je het geheel. Als het oppervlak goed schoon is gemaakt, kan het oppervlak voorzien worden van een geschikt voorstrijkmiddel. Gelet op de sterke zuigende werking van spachtelputz is het essentieel dat je gebruik maakt van een voorstrijkmiddel voordat je met latex gaat schilderen. Dit verbetert de hechting van de verf. Hierna kun je met latex schilderen. Verdeel het oppervlak in denkbeeldige vlakken en laat deze vlakken in elkaar overlopen voor een mooier resultaat. Wij adviseren voor deze klus de Wijzonol Spacklatex, Sikkens Alphacryl Plafond - Muurverf of de Sikkens Alphatex IQ Mat - Muurverf.

Hout schilderen met latex

Hout en latex lijkt op het eerste oog niet een gouden combinatie. Latex is muurverf, en muurverf associëren we met wanden binnen en buiten. Alhoewel het niet de beste optie is, is het wel degelijk mogelijk om hout te schilderen met latex verf. Houdt hierbij wel rekening dat hout werkt, terwijl muurverf hier van nature niet op berekend is. Dit houdt in dat de muurverf niet mee beweegt en kan gaan scheuren of kan gaan bladderen. Mocht je hout binnen willen voorzien van latex, dan kun je beter kiezen voor een alternatief dat eigenlijk voor buiten bestemd is. Verfsoorten voor buiten zijn meer berekend op temperatuurswisselingen en werkend hout. Tegelijkertijd raden we het in principe altijd af om latex te gebruiken op hout. Je kunt beter kiezen voor een goede houtverf. Opzoek naar een mat effect? Kies voor de Flexa Pure Muurverf - Extra Mat.

Schrootjes verven met latex

Een schroot is een dunne plank die je kunt gebruiken om een muur of plafond te bekleden. Het is een decoratiepanel dat vaak gebruikt wordt als alternatief voor behangen, stucen of betegelen. Schrootjes zijn meestal van hout. Hierboven heb je kunnen lezen dat hout en latex verf geen gouden combinatie is. Alhoewel het mogelijk is om latex verf te gebruiken op hout, raden wij dit af. Je kunt beter gebruik maken van een primer in combinatie met een goed dekkende houtlak. Ook deze producten zijn terug te vinden binnen het ruime assortiment van Verfwinkel.nl.

Behang schilderen met latex

Het is mogelijk om behang te schilderen met een latex verf. Let hierbij wel op dat niet ieder soort behang geschikt is om te verven. Daarnaast is het heel belangrijk dat het behang goed vastzit. Controleer of alle randen goed vastgelijmd zitten. Of de rest van het behang geod vast zit kun je testen door een beetje vocht aan te brengen op het behang. Vervolgens check je of het behang loslaat of niet. Als het behang loslaat, dan kun je het niet met latex schilderen. Laat het behang niet los, dan is met latex schilderen wel een optie.

Als het behang goed vast zit, kan er begonnen worden met de voorbereidingen op het schilderen van het behang. Repareer oneffenheden in het behang, maak het behang grondig schoon, werk vlekken weg en ontvet het geheel. Vergeet niet om alle oppervlakken waar je geen verf op wilt krijgen af te dekken. Hierna breng je de voorstrijk aan. Hierna breng je de eindlaag aan. Meestal heb je meerdere lagen nodig voor een optimaal resultaat.

Latex: spuiten of schilderen?

Latex kun je schilderen, maar je kunt er ook voor kiezen om latex op een ondergrond te spuiten. Latex spuiten heeft als voordeel dat het werk in kortere tijd uitgevoerd kan worden. Latex schilderen kost op deze manier een stuk minder moeite. 
Ga je latex spuiten, kies dan voor een goede verfspuit en plak zorgvuldig alles af wat niet van verf voorzien hoeft te worden.

Bestel latex via Verfwinkel.nl

Veel mensen associëren latex nog altijd met kwaliteit. Het is inderdaad waar dat latex vroeger een indicator was van een hogere kwaliteit. Tegenwoordig is latex een productnaam. Het is een synoniem voor muurverf geworden. Latex staat hierdoor niet per definitie garant voor een hogere kwaliteit. Waar je wel zeker van bent is dat alle latex varianten binnen ons assortiment van een hoge kwaliteit zijn. Bovendien zijn onze producten tot maar liefst 50% goedkoper in vergelijking met andere winkels. Neem dus snel een kijkje binnen ons aanbod.

 1. Wijzonol Latex - Muurverf
  Wijzonol Latex - Muurverf
  5 out of five star rating on Trustpilot
  7 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 2. Sigma Sigmatex Superlatex Matt
  Sigma Sigmatex Superlatex Matt
  4.7 out of five star rating on Trustpilot
  197 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 3. Histor Kleurbedenktijd
  Histor MY color Muurverf - Extra Mat
  Histor MY color Muurverf - Extra Mat
  4.6 out of five star rating on Trustpilot
  11 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 4. Sikkens Alpha Projecttex
  Sikkens Alpha Projecttex
  4.5 out of five star rating on Trustpilot
  37 reviews
  Vanaf Adviesprijs

Lees ook: