Wat is het verschil tussen primer en grondverf?

Geregeld horen onze verfspecialisten de volgende vraag: is primer hetzelfde als grondverf? Binnen de categorie Grondverf & Primer vind je alle producten die je nodig hebt op dit vlak. Het feit dat deze producten tot dezelfde categorie behoren, vertelt je al een hoop over de overeenkomsten tussen primer en grondverf. Maar is er ook een verschil tussen primer en grondverf? We gaan er in deze blog dieper op in.

Is er een verschil tussen primer en grondverf?

Is primer grondverf en vice versa? Vaak wordt gedacht dat het verschil tussen primer en grondverf minimaal is. Dit komt onder meer doordat deze twee termen vaak als synoniemen voor elkaar gebruikt worden. Toch is er wel een verschil tussen grondverf en primer. Het verschil tussen primer of grondverf zit hem voornamelijk in de substantie. Grondverf bevat grovere bestandsdelen. Dit zorgt voor een betere hechting van de laklaag en een egaler uiterlijk van het oppervlak. Een primer is een fijnere substantie. Deze kleinere bestanddelen zorgen ervoor dat primers bescherming kunnen bieden tegen onder meer roest en UV-straling.

Een ander onderscheid tussen primer vs grondverf is dat grondverf over het algemeen gebruikt wordt als het gaat om producten die toegepast kunnen worden op houten oppervlakken. Gaat het om een product voor andere oppervlakken, bijvoorbeeld ondergronden van metaal of kunststof, dan spreken we vaak van een primer. Tegelijkertijd worden de termen geregeld door elkaar gebruikt. Een goed voorbeeld hiervan is deze Sigma S2U Primer, die voornamelijk op hout toegepast kan worden en hierdoor eerder als grondverf getypeerd zou kunnen worden. Aan de andere kant kan dit product op meerdere soorten ondergronden toegepast worden met de juiste voorbehandeling. In dat geval zou je dit product ook een multiprimer kunnen noemen. Alhoewel er dus verschillen zijn tussen een grondverf of primer, blijkt in de praktijk dat ook producenten de termen door elkaar gebruiken.

Snel naar de beste grondverf!

Primer en grondverf: 

Het voornaamste verschil tussen primer en grondverf is dus de substantie. Tegelijkertijd is het doel van beide producten hetzelfde: het verbeteren van de hechting van de toplaag. Dit geldt ook voor multiprimers, die op meerdere soorten ondergronden toegepast kunnen worden. Bekijk altijd goed vooraf of een primer of grondverf op waterbasis of op terpentinebasis is. Je keuze zal afhankelijk zijn van de verf die je wilt toepassen. Twijfel je? Je kunt altijd bij ons terecht voor advies.

Het verschil tussen grondverf en lak

Kies je voor grondlak of grondverf? Ook tussen deze twee producten ontstaat soms verwarring. Grondlak en grondverf zijn synoniemen voor elkaar. Let hierbij wel op dat grondlak niet hetzelfde is als een lak. Een lak is de toplaag. Een grondverf of grondlak gebruik je om de lak optimaal te laten hechten. Zo komt de lak het beste tot zijn recht.

Grondverf of primer kopen bij Verfwinkel.nl

Je weet nu wat je nodig hebt voor jouw verfklus. Wat het ook is dat je zoekt, bij Verfwinkel.nl bestel je het. Grondverf, primers en alle schildersbenodigdheden die je nodig hebt om deze producten toe te passen. Bij ons bestel je de bekendste merken van dit moment tegen de scherpste prijzen. Zo kun je bij ons onder meer terecht voor deze Sikkens Rubbol BL Rezisto Primer, deze Avis Aqua Multi-Primer of Rambo Grondverf voor Buiten – Dekkend. Je kunt zelfs kiezen voor onze eigen Verfwinkel.nl Grondverf! Ontdek de mogelijkheden zelf en bekijk ons uitgebreide assortiment aan grondverven en primers.

 1. Sigma S2U Nova Primer
  Sigma S2U Nova Primer
  4.8 out of five star rating on Trustpilot
  286 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 2. Sigma S2U Primer
  Sigma S2U Primer
  4.7 out of five star rating on Trustpilot
  118 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 3. Sikkens Rubbol BL Rezisto Primer
  Sikkens Rubbol BL Rezisto Primer
  4.7 out of five star rating on Trustpilot
  139 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 4. Südwest All-Grund Multiprimer U51 Wit - Acryl
  Südwest All-Grund Multiprimer U51 Wit - Acryl
  4.8 out of five star rating on Trustpilot
  38 reviews
  Vanaf Adviesprijs

Lees ook:

Hecht primer of grondverf op dezelfde manier?