Wat is het verschil tussen beits en lak?

Het verschil tussen beits en lak is nog niet voor iedereen duidelijk. Daarom vertellen we je er in deze blog alles over. Waar je ook voor kiest, je koopt jouw benodigdheden bij Verfwinkel.nl. Zowel beits als lak gebruik je voor houten ondergronden. Maar er zijn ook meerdere verschillen tussen deze twee producten. Hieronder gaan we dieper in op zowel beits als lak. Vervolgens tonen we je de grootste verschillen tussen de twee. Zo weet je zeker waar je het beste voor kunt kiezen voor jouw verfklus.

Wat is beits?

Hout in de buitenlucht moet tegen externe factoren beschermd worden. Droogte en vocht kunnen funest zijn voor je buitenhout . In de buitenlucht krijg je met vocht te maken door verschillende vormen van neerslag, voornamelijk regen maar ook sneeuw. Daarentegen kan een te felle zon ervoor zorgen dat het hout te droog wordt. Dit kan leiden tot aantastingen zoals verkleuring, schimmel en houtrot. Hier zul je hout tegen moeten beschermen.

Eén van de manieren waarop je dit kunt doen, is met behulp van een beits. Beits is een vochtregulerend product dat bescherming biedt aan houten ondergronden. Beits trekt in het hout. Het zorgt ervoor dat vocht uit het hout kan raken, zodat houtrot voorkomen wordt. Tevens wordt bescherming geboden tegen de zon. Je kunt het op hout toepassen zonder eerst een grondverf aan te brengen. Binnen ons aanbod tref je diverse transparante beitsen van een hoge kwaliteit aan. Goede voorbeelden hiervan zijn Sikkens Rubbol Finura High-Gloss, Wijzonol Transparant UV Hoogglans, Sikkens Cetol TGL Satin Plus Sikkens Cetol TGX Gloss, Sigmalife DS TX Gloss en Cetabever Tuinbeits Schuur & Tuinhuis Transparant. Beits is verkrijgbaar in zowel transparante als dekkende varianten. Wil je een dekkende beits denk dan eens aan Wijzonol Dekkende Tuinbeits, Wijzonol Dekkend Halfglans, Sigma S2U Allure Satin, Sikkens Rubbol EPS, of Cetabever Tuinbeits Schuur & Tuinhuis Dekkend 750 ml.

Wat is lak?

Een andere optie voor hout buiten is lak. Hierbij wordt een dekkende laag aangebracht. Deze laag zorgt ervoor dat het hout afgesloten wordt. Hierdoor wordt het hout beschermd tegen alle invloeden van buitenaf, van neerslag tot aan de UV stralen van de zon. Alhoewel lak de naam heeft alleen in dekkende varianten verkrijgbaar te zijn, kun je bij onze webshop ook terecht voor een transparante lak. Toch is de meerderheid van de lakken dekkend. Lak kun je in diverse kleuren laten mengen door ons. Enkele toppers uit ons assortiment zijn Wijzonol Transparant UV Zijdeglans, Wijzonol Transparant Hoogglanslak 750 ml. - Standaard Kleuren, Sigma S2U SatinSigma S2U Allure Gloss en Sikkens Rubbol XD High Gloss.

Snel naar de beste beits en lak

Het verschil tussen lak en beits

Beits heeft de reputatie dat het de beste bescherming biedt aan buitenhout. In grote lijnen is dit waar, maar ook lak kan je houten ondergrond prima beschermen. Het is hierbij wel van belang dat een houten oppervlak compleet gelakt wordt. Wordt bijvoorbeeld een zijde niet gelakt, dan kan er alsnog vocht in het hout komen. De werking van lak is anders dan beits. Lak sluit het hout af, terwijl beits het vocht in het hout reguleert. Voor het aanbrengen van beits heb je geen grondverf nodig, maar voor het aanbrengen van een lak op een onbehandelde ondergrond heb je dit product wel nodig. Een nadeel van lak is dat het niet altijd goed meebeweegt met het hout. Dit materiaal kan krimpen en uitzetten door schommelende temperaturen. Beits is hier beter op berekend.

Beits en lak kopen bij Verfwinkel.nl

Zowel beits als lak kun je bestellen via onze webwinkel. Je hebt hierbij de keuze uit veel varianten. Dat is niet verbazingwekkend, aangezien Verfwinkel.nl over het grootste online assortiment van Nederland beschikt. Bovendien zijn onze prijzen tot wel 50% goedkoper in vergelijking met andere aanbieders Kortom, genoeg redenen om jouw beits of lak bij ons te kopen. Via onze webshop ontdek je wat er mogelijk is.

 1. Sikkens BBQ
  Sikkens Rubbol EPS
  Sikkens Rubbol EPS
  4.7 out of five star rating on Trustpilot
  253 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 2. Sikkens BBQ
  Sikkens Rubbol XD High Gloss
  Sikkens Rubbol XD High Gloss
  4.7 out of five star rating on Trustpilot
  772 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 3. Aanbieding
  Sigma S2U Allure Gloss
  Sigma S2U Allure Gloss
  4.8 out of five star rating on Trustpilot
  712 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 4. Wijzonol Dekkend tuinbeits
  Wijzonol Dekkend tuinbeits
  4.9 out of five star rating on Trustpilot
  59 reviews
  Vanaf Adviesprijs

Lees ook: