Siliconenkit overschilderen: kan dat?

Geregeld wordt aan ons gevraagd of je siliconenkit kan overschilderen. Deze soort kit kan gebruikt worden voor verschillende soorten klusjes, van het dichten van naden tot aan het verbinden van bewegende onderdelen. Door de waterdichte eigenschappen van siliconenkit is dit een goede keuze voor ruimtes en plekken waar je met vocht te maken krijgt. Maar kun je deze kit verven? In deze blog vertellen we je of kit overschilderbaar is of niet. Ook laten we je zien wat je moet doen als je gaat schilderen en siliconenkit is erbij betrokken.

Is siliconenkit overschilderbaar?

Mocht je het overschilderen van siliconenkit overwegen, dan hebben we slecht nieuws voor je: verven over siliconenkit is geen optie. Alhoewel er kitsoorten zijn waar je wel overheen kunt schilderen, bijvoorbeeld beglazingskit is overschilderbaar, is het geen goed idee om siliconenkit te overschilderen. Dit komt door de eigenschappen van deze soort kit. Siliconenkit bevat, het zal je niet verbazen, de grondstoffen van siliconen. Deze stoffen gaan niet goed samen met verf.

Kit verven: het risico op een siliconenbesmetting

De reden waarom het overschilderen van siliconenkit wordt afgeraden is de kans op siliconenbesmetting. Als je de keuze hebt tussen eerst verven of kitten, kies je voor dat laatste. Als je vervolgens de verf aanbrengt en hierbij de siliconenkit wordt aangeraakt, dan zorg je ervoor dat de grondstoffen van de siliconen verspreid worden over de te schilderen ondergrond. Deze besmetting leidt tot vlekken en kraters in de verflaag. Ook het overschilderen van het oppervlak helpt hier niet tegen, want de grondstoffen van siliconen zijn nog steeds aanwezig op de ondergrond. Daarom is siliconenkit overschilderen geen goed idee.

Is beglazingskit overschilderbaar?

Vaak wordt gedacht dat er een overschilderbare siliconenkit bestaat in de vorm van beglazingskit. De reden dat je glaskit wel kunt overschilderen, is het feit dat deze soort kit geen siliconen bevat. In tegenstelling tot wat sommige mensen denken, is dit geen siliconenkit. Vaak wordt in de naam aangegeven of je een beglazingskit met een acryl- of een alkydharsverf kunt overschilderen. Ramen kitten en verven is dus een optie. Je kunt glaskit verven. Let er wel op dat kit flexibeler is dan verf. Verf gaan sneller barsten op kit, zeker als deze niet lang genoeg heeft kunnen drogen voordat het geschilderd is.

Verven over kit: wat moet ik doen in het geval van een siliconenbesmetting?

De grondstoffen van siliconen en verf gaan niet goed samen. De kans is groot dat er een siliconenbesmetting ontstaat en de verflaag verpest wordt. Maar hoe los je dit op? Je kunt het beste eerst grondig de siliconenkit verwijderen en vervolgens het oppervlak behandelen met een siliconen verwijderaar. Deze Avis Siliconen Verwijderaar is een goede optie hiervoor. Vervolgens voeg je een anti-siliconen vloeistof aan je verf toe voordat je gaat schilderen. Hiervoor zijn de beste keuzes uit ons assortiment deze Avis Anti-Siliconen Vloeistof en deze Vista Anti-Siliconen Vloeistof.

Verven en kitten: bestel wat je nodig hebt bij Verfwinkel.nl

Siliconenkit overschilderen is dus geen goed idee. Het goede nieuws is dat de siliconenkit die je via onze webwinkel kunt bestellen in meerdere kleuren verkrijgbaar is, zodat je altijd de kleur vindt die het beste past bij bijvoorbeeld je sanitair of de rest van je badkamer. Naast de verfproducten kun je bij ons ook terecht voor alles wat je nodig hebt als je te kampen hebt met een siliconenbesmetting. Verfwinkel.nl helpt je uit de brand!

 1. ProGold Topseal U - Beglazings Kit
  ProGold Topseal U - Beglazings Kit
  3.8 out of five star rating on Trustpilot
  4 reviews
  Vanaf
 2. Bison Silicone Remover - Kitrestenverwijderaar
  Bison Silicone Remover - Kitrestenverwijderaar
  4.5 out of five star rating on Trustpilot
  2 reviews
  Kortingsprijs Adviesprijs

Lees ook: