Als het gaat om verfrollers zul je voorafgaand aan een klus vaak de keuze hebben tussen een schuimroller of een vachtroller. Wat je ook zoekt, je vindt altijd een geschikte verfroller binnen ons assortiment. Je vindt bij ons altijd alles wat je nodig hebt als het gaat om schildersbenodigdheden. Wanneer je een schuimroller en wanneer je een vachtroller moet gebruiken, is voor veel mensen nog altijd onduidelijk. In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over dit soort rollers. Daarnaast vertellen we je in welke situatie je een schuimroller of vachtroller het beste kunt gebruiken.

Wat is een schuimroller?

Verfrollers zijn er in diverse varianten, zoals een vachtroller of schuimroller. Schuimrollers worden gemaakt van polyesterschuim. Onderling kunnen varianten van schuimrollers variëren qua textuur. Je kunt kiezen voor een fijner of een grover resultaat. Voordeel van dit type roller is dat ze tot de goedkoopste varianten van dit moment behoren. Schuimrollers zorgen voor een gelijkmatige verdeling en zijn prima te gebruiken voor het schilderen van grote oppervlakken. Vaak hebben dit soort rollers twee rechte zijden. Dit maakt ze geschikt voor het aanbrengen van grondverf. Er zijn ook varianten met een afgeronde zijde. Deze zijdes verminderen de kans op banen in het schilderwerk. Een schuimroller is minder geschikt voor verf op waterbasis.

Wat is een viltroller?

Zoals de naam al aangeeft, beschikt een viltroller over een roller met een dun viltlaagje erop in plaats van schuim. Viltrollers zijn erg geliefd bij de schilder. In tegenstelling tot een schuimroller krijg je met een viltroller een superstrak eindresultaat. Een goede viltroller pluist niet en is prettig in gebruik. Door het viltlaagje voorkom je ook nog eens banen in de verf. 
Nog een voordeel van een viltroller: Deze kan voor zowel verf op terpentinebasis of voor verf op waterbasis gebruikt worden. Zo heb je altijd de juiste roller in huis voor je schilderwerk.

Wat is een vachtroller?

Zoals de naam al aangeeft, beschikt een vachtroller over een roller met een vacht erop in plaats van schuim. Vachtrollers hebben een bepaalde poolhoogte. Hiermee wordt de hoogte van de haartjes aangeduid. Een kortharige roller geeft je een strakker en gladder resultaat. Een langharige roller is een betere optie wanneer het oppervlak dat je wilt gaan beschilderen ruw is. Door de langere haartjes kunnen deze rollers ook goed moeilijk bereikbare plekjes zoals deukjes in een muur dekken. Daarnaast zijn er anti-spat varianten van de vachtrollers. Ideaal wanneer het van belang is dat de verf niet spat, bijvoorbeeld wanneer je een plafond wilt verven.

Wanneer gebruik ik een vachtroller of schuimroller?

Een vachtroller is de ideale roller om te gebruiken als je aan de slag gaat met muurverf. Doordat de vacht van de roller ook de verf opneemt, ben je beter in staat om de verf te verdelen over het oppervlak. Dit is ook een pluspunt wanneer je een zuigende muur wilt schilderen. Let hierbij wel op dat je niet te veel verf aanbrengt op de roller. Door het gebruik van een verfbak en een verfrooster voorkom je een hoop problemen. Vul de verfbak met verf en haal de roller hier doorheen. Rol de vachtroller vervolgens over het rooster om ervoor te zorgen dat de verf evenredig over de roller wordt verdeeld. Een vachtroller is daarnaast een aanrader als je grote oppervlakken zoals vloeren en plafonds van een lik verf wilt voorzien. Vooral de anti-spat vachtroller is in dat geval een aanrader.

Aflakken met een vachtroller of een schuimroller?

Stel dat je gaat aflakken. Kies je in dat geval voor een schuimroller, een viltroller of vachtroller? Aflakken kun je het beste doen aan de hand van een viltroller. Lak is een verfsoort die je veelal toepast op een houten ondergrond. Hierbij kun je denken aan kozijnen, deuren of de trap binnen, maar ook schuttingen en tuinmeubilair buiten. Een viltroller is het meest geschikt voor deze taak. Direct aan de slag? Kijk direct rond in ons aanbod via de online webshop!