Is verflucht schadelijk en ongezond?

In sommige gevallen kan verflucht ongezond of schadelijk zijn. Dit is voornamelijk het geval als je binnen gebruik maakt van verf op terpentinebasis. In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over schadelijke verfluchten. We laten je zien wat dit inhoudt en hoe lang je hier last van kunt hebben. Tevens laten we je zien wat je kunt doen om deze verfluchtjes te verwijderen en hoe je in zijn geheel kunt voorkomen dat de verflucht binnen schadelijk of ongezond is.

Wat betekent een stinkende verflucht?

Een verflucht die erg stinkt is meestal gelijk aan een verflucht die ongezond dan wel schadelijk is. Over het algemeen duidt een stinkende lucht op een terpentine geur in huis. Deze geur ontstaat als er binnen gebruik is gemaakt van verf op terpentinebasis. In de meeste situaties wordt het afgeraden om verf op terpentinebasis binnen te gebruiken. Voor professionele schilders is het zelfs verboden om terpentinegedragen verf binnen toe te passen. Deze verflucht is schadelijk. Verf op waterbasis behoort geen sterke geur af te geven. Is dit wel het geval en ruikt de verf bijvoorbeeld naar rotte eieren, dan is de watergedragen verf bedorven geraakt. Dit kan gebeuren als een verf bevroren is geweest.

Hoelang blijft de verflucht schadelijk?

Als je binnen gebruik hebt gemaakt van een verf op terpentinebasis, dan is het goed mogelijk dat je deze verf nog weken kunt ruiken. Zo sterk is de geur van terpentine. Misschien denk je dat de verflucht alleen schadelijk of ongezond is als je de lucht nog kunt ruiken, maar dat klopt niet. Terpentinegedragen verf kan zelfs maanden na het aanbrengen nog een negatief effect hebben op de gezondheid. Bij verf op waterbasis is dit niet het geval.

Hoe kun je de verflucht verwijderen?

Zonder goede ventilatie is het mogelijk dat de schadelijke verflucht nog weken of zelfs maanden in je huis blijft hangen. Maar hoe krijg je de verflucht uit huis? Ten eerste kun je een aantal middelen inzetten tijdens het schilderen. Zo kunnen bakken met zout water, een bakje melk of een bakje koffieprut de geur van de verf absorberen. Ben je klaar met verven, dan is het aan te raden om je woning goed te ventileren. Zet alle ramen en deuren open. Je zult zien dat je snel de verflucht verwijderd hebt.

Verf vergiftiging voorkomen? Kies dan voor deze producten

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, kun je binnen het beste gebruik maken van een verf op waterbasis in plaats van een verf op terpentinebasis. Verf op waterbasis ruikt nauwelijks en de verflucht is niet schadelijk voor de gezondheid. Een goede lakverf om binnen te gebruiken is deze Sigma S2U Nova Satin. De damp van deze verf is nauwelijks aanwezig.

Zoek je een goede radiatorlak die geen terpentine lucht in huis achterlaat, dan is deze Histor Perfect Finish Radiatorlak Zijdeglans – RAL 9010 iets voor jou. Met dit product stinkt de radiator na het verven niet. Op het gebied van muurverf is deze Histor Monodek Revolution een aanrader. Deze Histor muurverf stinkt niet. Zoek je een watergedragen lak voor buiten, dan is deze Sigma Torno Aqua Semi Gloss een goede keuze. Zo zijn er nog veel meer producten zonder stinkende verflucht te vinden binnen ons assortiment. Neem eens een kijkje en ontdek het zelf.

 1. Sikkens Rubbol BL Rezisto Primer
  Sikkens Rubbol BL Rezisto Primer
  4.7 out of five star rating on Trustpilot
  138 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 2. Sigma S2U Nova Matt
  Sigma S2U Nova Matt
  4.9 out of five star rating on Trustpilot
  116 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 3. Flexa Creations Muurverf - Extra Mat
  Flexa Creations Muurverf - Extra Mat
  4.7 out of five star rating on Trustpilot
  95 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 4. Wijzonol Zijdeglanslak - Waterverdunbaar
  Wijzonol Zijdeglanslak - Waterverdunbaar
  4.7 out of five star rating on Trustpilot
  39 reviews
  Vanaf Adviesprijs

Lees ook: