Stucwerk schilderen is een fantastische manier om deze prachtige ondergrond nog mooier te maken. Tegelijkertijd staat het schilderen van stucwerk erom bekend een lastige klus te zijn. Zeker voor onervaren doe-het-zelvers heeft deze verfklus zo zijn uitdagingen. In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over stucwerk schilderen. Je hoeft niet per se geld uit te geven aan een professionele schilder, maar dan moet je wel weten hoe je deze verfklus het beste aanpakt. Het scheelt al een hoop als je sausklaar stucwerk gaat verven, want dit stucwerk is geprepareerd om geschilderd te worden. Hieronder vertellen we je meer over waar je zoal op moet letten als je stucwerk gaat schilderen.

Moet je stucwerk schilderen?

Stucwerk laat je aanbrengen om een muur weer egaal te maken. Door de jaren heen kunnen er beschadigingen en oneffenheden ontstaan. Door een muur te stucen is deze ondergrond weer zo goed als nieuw. Glad stucwerk kun je het beste voorzien van een nieuwe lik verf. Anders oogt het zo kaal en blijft het stoffen. Je kunt ervoor kiezen om een professionele schilder deze taak uit te laten voeren, maar het is ook mogelijk om zelf deze verfklus op je te nemen. Zo bespaar je een hoop geld. Bovendien kun je dit prima uitvoeren. Stucwerk kan schilderklaar aangeleverd worden. Dit houdt in dat je het stucwerk, nadat het genoeg tijd heeft gehad om te drogen, kunt voorzien van een lik verf.

Hoe lang moet stucwerk drogen voor het schilderen?

Als je nieuw stucwerk gaat schilderen, is het van belang dat deze laag de tijd heeft gehad om voldoende te drogen. Nat stucwerk schilderen is een slecht idee. Dit kan leiden tot slecht hechtende verf en bladderende verflagen. De factoren die het meest invloed hebben op de droogtijd van de stuclaag zijn de mate van ventilatie, luchtvochtigheid, temperatuur en de dikte van het stucwerk. Over het algemeen wordt de volgende vuistregel gehanteerd: 1 dag droogtijd per 1 mm stucwerk. Door goed te ventileren en schommelingen qua temperatuur te voorkomen, kun je de droogtijd bevorderen. Maar haast dit dus niet.

Kun je stucwerk altijd schilderen?

Er zijn meerdere soorten stucwerk. Vaak gaan mensen ervan uit dat je stucwerk altijd van een lik verf kunt voorzien, maar dat is niet zo. Glad stucwerk schilderen is altijd mogelijk. Ook als je een stuclaag schilderklaar hebt laten maken, is verven een optie. Behangklaar stucwerk schilderen is geen mogelijkheid. Zoals de naam al aangeeft, is hierbij de stuclaag klaar gemaakt om van behang voorzien te worden. Dit houdt in dat het stucwerk minder glad is. Maak daarom altijd vooraf duidelijke afspraken over wat je wilt voor je stucwerk.

Hoe kun je stucwerk schilderen?

Nadat het stucwerk de tijd heeft gehad om te drogen, kun je deze laag schilderen. Bij ouder stucwerk hoef je logischerwijs hier niet op te wachten. Maak de ondergrond goed schoon en ontvet het geheel. Je kunt het beste nog niet eerder geschilderd stucwerk voorstrijken voor het schilderen. Zo wordt minder verf opgezogen en ziet de toplaag er op zijn best uit. Na het laten drogen van het voorstrijkmiddel kun je de stuclaag van verf voorzien.

Stucwerk verf kopen bij Verfwinkel.nl

Stucwerk schilderen is prima mogelijk. Wel moet je, in het geval van nieuw stucwerk, deze laag goed de tijd geven om te drogen voordat je het gaat verven. Zo behaal je het beste resultaat. Binnen het ruime assortiment van Verfwinkel.nl vind je alle producten die je van dienst kunnen zijn. Deze verfproducten koop je voor de scherpste prijzen van nu. Ontdek het zelf.