Hoe kun je acrylverf verdunnen?

Acrylverf verdunnen is in 95% van de gevallen niet nodig. In principe zijn de producten uit ons assortiment gebruiksklaar. Toch kan het van tijd tot tijd nodig zijn om acrylverf van verdunning te voorzien. In deze blog vertellen we je er meer over. Hierbij gaan we dieper in op de noodzakelijkheid van acrylverf verdunnen, waarmee je acrylverf verdunt, hoe je dit aanpakt en welke soorten acrylverf je kunt verdunnen.

Moet je acrylverf verdunnen?

Acrylverf verdunnen is dus in veel gevallen niet nodig. De verfproducten uit ons assortiment zijn meteen gebruiksklaar. Acrylaat verf verdunnen is alleen in specifieke gevallen nodig. Hierbij kun je denken aan verfspuit muurverf. Door de muurverf lichtjes te verdunnen, zal de verf soepeler uit de spuit komen. Bovendien kan het bij dikke muurverfproducten voorkomen dat de verfspuit verstopt raakt. Een ander product waarbij acrylverf verdunnen noodzakelijk kan zijn, is vloerverf. De verf verdunnen maakt het gemakkelijker om de verf uit te strijken. Bovendien kan een te dikke laag verf gaan rimpelen. Daarnaast kun je acrylverf verdunnen als de verf wat dikker is geworden door de koud of als de verf wat ouder is.

Waarmee verdun je acrylverf?

Acrylverf staat ook wel bekend als verf op waterbasis. Voor het verdunnen van acrylverf gebruik je de substantie die de basis vormt. Acrylverf verdunnen met water is daarom de beste manier om dit aan te pakken. Acrylverf verdunnen met terpentine is geen optie. Alleen alkydverf, oftewel verf op terpentinebasis, kun je met terpentine verdunnen. Kun je acrylverf verdunnen met water? Het antwoord is een volmondig ja.

Hoe acrylverf verdunnen?

Acrylverf mag je tot maximaal 10% verdunnen. Let hierbij wel op dat dit percentage per product kan verschillen. Lees daarom altijd het kenmerkenblad van een verfproduct door, zodat je weet hoe je dit het beste kunt aanpakken. Vaak staat de maximale verdunning ook op het blik van de verf vermeld. Zoals we je hierboven al vertelden, kun je hiervoor gebruikmaken van water. Je hoeft dus geen speciale verdunner voor acrylverf aan te schaffen. Acrylverf verdunnen met thinner hoeft dus niet.

Acrylverf verdunnen is niet moeilijk om zelf uit te voeren. Je kunt acrylverf verdunnen voor het gieten. Voeg simpelweg wat water toe aan het blik en roer het product goed door met een houtje. Doe het water er rustig bij. Je kunt er beter wat te weinig water bij doen dan te veel. Dat valt niet meer te corrigeren. Wil je geen risico lopen met de verf, dan kun je eventueel al verf in een verfbakje doen en hier water aan toevoegen. Zo heb je altijd nog onverdunde acrylverf bij de hand, mocht er toch te veel water zijn toegevoegd.

Diverse soorten acrylverf verdunnen

Hierboven hebben we muurverf als voorbeeld genomen, maar er zijn meer producten op waterbasis die je kunt verdunnen. Je zou zelfs beits op waterbasis kunnen verdunnen, alhoewel dit vrijwel nooit nodig is. Ook een lak op waterbasis verdunnen behoort tot de mogelijkheden. Dit is een prima optie als je oude of koude verf gaat toepassen. Let hierbij wel op dat de dekking van de verf minder zal zijn. Hierdoor zul je extra lagen aan moeten brengen. Op kaal hout zal verdunde acrylverf meer in het hout gezogen worden.

Acrylverf bestellen bij Verfwinkel.nl

Over het algemeen zal het dus niet nodig zijn om acrylverf te verdunnen. Diverse acrylverf producten kun je bestellen via onze webwinkel. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een lak op acrylbasis zoals deze Sigma S2U Nova Satin. Daarnaast kun je kiezen voor een muurverf op waterbasis, bijvoorbeeld deze Sikkens Alphatex IQ – Muurverf. Zo zijn er nog veel meer producten op waterbasis verkrijgbaar bij ons. Ontdek het zelf en neem eens een kijkje binnen ons uitgebreide assortiment.

 1. Sigma Kleurgarantie
  Sigma Pearl Clean Matt - Afwasbare muurverf
  Sigma Pearl Clean Matt - Afwasbare muurverf
  4.8 out of five star rating on Trustpilot
  232 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 2. Sikkens Alpha Rezisto - Easy Clean Muurverf
  Sikkens Alpha Rezisto - Easy Clean Muurverf
  4.5 out of five star rating on Trustpilot
  18 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 3. Wijzonol Wijzotex Mat
  Wijzonol Wijzotex Mat
  4.9 out of five star rating on Trustpilot
  11 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 4. Brander Brava Wand en Plafond
  Brander Brava Wand en Plafond
  4.6 out of five star rating on Trustpilot
  10 reviews
  Vanaf Adviesprijs

Lees ook: