Een schuur verven of beitsen: tips en tricks

Heb je een schuur buiten staan die je wilt verven, maar weet je nog niet zo goed hoe je dat het beste kunt aanpakken? Het is niet zo’n moeilijk klusje, als je maar weet waar je moet beginnen. Je hebt de keuze om de schuur te beitsen of te verven. De keuze bepaalt hoe je de schuur moet behandelen en welke spullen je nodig hebt. Na het maken van de keuze en het lezen van de volgende tips kun je aan de slag.

Maak de keuze: je houten schuur beitsen of schilderen

Als het gaat om een houten schuur heb je de keuze om de schuur transparant of dekkend te beitsen. Het verschil is dat je bij transparante beits de nerf van hout er nog steeds doorheen ziet. Beitsen zijn vochtregulerend en het voordeel van het beitsen van de schuur is dat je niet per se de schuur in de grondverf hoeft te zetten. De beits trekt namelijk in het hout van de schuur. Dit biedt bescherming tegen verwering. Kies bijvoorbeeld voor Wijzonol Transparant Tuinbeits. Deze matte en transparante beits beschermt het hout tot wel drie jaar en bladert niet.

Zo beits je de schuur

Is de schuur al een keer geschilderd? Verwijder dan eerst de oude verflaag goed, tot het hout kaal is. Doe je dit niet? Dan zie je bij het gebruik van transparante beits oude verfresten door de beits heen. Hiervoor gebruik je een hittepistool, een verfkrabber en grof schuurpapier. Wanneer er sprake is van enige gebreken adviseren wij deze op te vullen met de Repair Care Dry Flex SF. Ontvet de schuur met Alabastine Universele Ontvetter en vul gaten en oneffenheden in het hout met kneedbaar hout. Schuur dit altijd nog even op. Nu kun je starten met het beitsen van de schuur. Hiervoor kun je bijvoorbeeld de Tenco Houtcoat Zwart, Hermadix Douglas Olie - Naturel, Cetabever Tuinbeits Schuur & Tuinhuis Dekkend 750ml of de Cetabever Tuinbeits Schuur & Tuinhuis Dekkend 2,5L gebruiken. De beits breng je altijd met de nerf mee aan en druppels veeg je het best gelijk weg. De tweede en derde laag beits breng je aan nadat je het hout licht hebt opgeschuurd. 

De schuur verven, welke verf?

Zitten er scheuren in de oude verflaag of laat de verf los? Begin dan met het verwijderen van de oude verflaag. Gebruik een verfföhn, een verfkrabber en schuurpapier om dit klusje te doen. Verhit de verf niet te lang, want als je dat doet gaat het branden. Kleine scheurtjes en gaatjes repareer je met een houtvuller en schuur je vervolgens licht op. Nu ontvet je het houtwerk met een speciaal ontvettingsmiddel. Zet de schuur eerst in de grondverf, bijvoorbeeld met Histor Perfect Base Grondverf Voor Buiten of de Sigma Amarol Primer. Verf richting de houtnerf en laat de grondverf daarna goed drogen. Doe dit nog een keer en schuur tussen de lagen door het houtwerk licht op.

Een stenen schuur verven

Muurverf voor een schuur gebruik je wanneer de schuur van steen is. Een schuur verven van steen is eenvoudig. Je haalt met een staalborstel loszittend verf weg en spuit hierna de muur met een hogedrukreiniger schoon. Behandel gaten en loszittende voegen en breng daarna fixeermiddel aan. Na twaalf uur verf je de muur met een damp open muurverf, zoals Sigma Siloxan Matt.

De schuur verven, welke kleur?

Je hebt de keuze uit veel mooie kleuren als je de schuur wilt verven. Wil je toch liever de schuur zwart of wit schilderen? Ook dat is een mogelijkheid. Kies je ervoor om de houten schuur zwart verven? Dat geeft een moderne uitstraling. Borstel en veeg het hout voordat je verf aanbrengt wel eerst even schoon. Bij Verfwinkel.nl bestel je makkelijk en snel verf voor de schuur, maar een beits voor de schuur kun je bij ons ook vinden. Net als alle overige spullen die je nodig hebt om de verfklus voor te bereiden, zoals schuurmiddelen en houtreparatiemateriaal. Bestel je voor middernacht? Dan heb je het de volgende dag al in huis, zodat je de volgende dag gelijk kunt beginnen.

 1. Wijzonol Dekkend tuinbeits
  Wijzonol Dekkend tuinbeits
  4.9 out of five star rating on Trustpilot
  65 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 2. Sikkens Rubbol EPS
  Sikkens Rubbol EPS
  4.7 out of five star rating on Trustpilot
  253 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 3. Sigma Schakelverf Semi Gloss
  Sigma Schakelverf Semi Gloss
  4.8 out of five star rating on Trustpilot
  200 reviews
  Vanaf Adviesprijs

Lees ook: