Een OSB plaat verven, lakken of beitsen

OSB platen zijn gemaakt van houtafval, net als MDF- en spaanplaten. Bij OSB platen gaat het om specifieke houtschilfers, deze houtschilfers hebben namelijk een bepaalde grootte. Deze zijn groter dan de houtschilfers die zijn gebruikt voor het maken van MDF- en spaanplaten. Om ze er mooier uit te laten zien helpt het om OSB platen te schilderen. Daarbij is het wel belangrijk dat je het OSB platen verven op de juiste manier doet. Zo heb je er langer plezier van en blijven de OSB platen er jaar na jaar mooi uit zien. Om het materiaal langer mooi te houden, kun je er ook nog voor kiezen om OSB te impregneren of te vernissen.

OSB plaat beitsen of verven: eerst schuren voordat je gaat verven

Net als elk ander hout is het zeker aan te raden een OSB plaat voor het verven met latex eerst te schuren. Hoe beter je schuurt, hoe gladder het oppervlak is. Dit maakt het later makkelijker om te verven. Gebruik daarom een schuurmachine. Zo pak je ook alle oneffenheden mee die je met het blote oog niet ziet. Hiervoor kun je ProGold Schuurpapier gebruiken. Met de hand schuren is ook een stuk zwaarder om te doen, waardoor je per ongeluk snel stukjes overslaat. Ben je klaar met schuren? Dan kun je de OSB plaat schilderen. Maak de OSB plaat dan goed stofvrij. Doe je dit niet secuur genoeg, dan hecht de verf ook aan het stof, wat zorgt voor een onregelmatig resultaat. Wil je groene OSB platen verven? Ook het verven van een gelakte OSB plaat doe je gemakkelijk door deze stappen te volgen.

Hoe kun je OSB platen verven? Begin met een primer

De volgende stap om een OSB plaat te verven is door de OSB plaat te behandelen met een primer voor hout. Let op dat je een isolerende primer gebruikt. Daarmee isoleer je de inhoudsstoffen die in het hout kunnen zitten. Zo is de Sigma S2U Nova Primer een goede keuze voor het gronden van hout. Deze primer is in een kleur of in het wit te verkrijgen. Het prettige aan deze primer is dat het een goede dekking en hechting heeft. Ook wanneer je niet zo vaak schildert is deze primer voor OSB platen goed aan te brengen met een ronde kwast of een viltroller.

Een andere goede primer om OSB 3 platen te verven is Sikkens Rubbol BL Isoprimer Wit. Deze primer is namelijk watergedragen, isolerend, vochtregulerend en voor zowel buiten als binnen geschikt. Zorg dat wanneer je OSB wilt behandelen voor gebruik buiten de primer hier wel geschikt voor is. De primer hecht zowel goed op onbehandeld als op bestaande verflagen. Breng de primer aan met een kwast en roller. Na een uur is de OSB primer al stofdroog, na drie uur kleefvrij en na vier uur alweer overschilderbaar. Nadat de primer goed is opgedroogd moet je de OSB plaat opnieuw opschuren.

OSB plaat beitsen of lakken?

Het is tegenwoordig steeds hipper om de OSB plaat niet te schilderen, maar in de pure vorm te gebruiken. Dit geeft namelijk een stoer karakter aan het interieur en past perfect bij een industriële stijl. Om een natuurlijk resultaat te houden, kun je ervoor kiezen om de OSB plaat te lakken met een transparante lak of om het underlayment te beitsen. Kies bijvoorbeeld voor de Trae-Lyx Naturel 2K - Ultra Mat of de Trae-Lyx Project Meubellak Ultra Mat in combinatie met de Trae-Lyx Naturel Grondklak. Wil je de OSB plaat beitsen voor buiten? Dan kies je voor Tenco Douglasbeits Transparant. Dit is een milieuvriendelijke beits op acrylbasis met water als oplosmiddel. De beits biedt een goede bescherming tegen alle weersinvloeden, omdat het waterafstotend en UV-bestendig is.

OSB plaat beitsen, lakken of verven met de producten van Verfwinkel.nl

Wil je verzekerd zijn van een goed resultaat? Dan kies je voor verf, lak of beits van Verfwinkel.nl. Dankzij het grote assortiment met kwalitatief goede merken vind je alles wat je nodig hebt om de OSB platen te beitsen, verven of lakken en koop je de juiste verf voor OSB platen. Ook alle kwasten en rollers die je nodig hebt tijdens de klus haal je bij Verfwinkel.nl. Zo weet je zeker dat je een strak eindresultaat krijgt.

Hiermee verf je OSB plaat
Product
Prijs
Bekijk
1.
€ 51,30
2.
€ 26,75
3.
€ 31,95
4.
€ 12,85
Prijs totaal € 122,85
Lees ook: