De beste manier om eiken meubels te verven

Eiken meubels verven is een klus die je prima zelf kunt uitvoeren. Dit is een goede manier om meubels van dit type hout te onderhouden of eenvoudig van een compleet nieuwe look te voorzien. Er zijn diverse soorten meubels die van eikenhout gemaakt worden. Zo kun je bijvoorbeeld een eiken kast verven, maar ook een eiken tafel opknappen. Eikenhout verven is geen lastige klus, maar er zijn wel een aantal zaken die je in de gaten moet houden om een goed resultaat te kunnen bereiken. We vertellen je hier meer over in deze blog. Na het lezen van deze blog weet je precies hoe je jouw eiken meubels moet verven en hoe je het beste resultaat bereikt!

Waar moet ik op letten als ik een eiken ondergrond lak?

Onbehandeld eikenhout behoort tot de houtsoorten die kunnen gaan bloeden. In één van onze andere blogs gaan we dieper in op welke soorten hout nog meer kunnen gaan bloeden en wat je hiertegen kunt doen. In het kort houdt bloedend hout in dat er een chemische reactie is opgetreden waardoor verkleuringen ontstaan aan de buitenzijde van het hout. Verf op waterbasis trekt de, van nature aanwezige, kleurstoffen (bijvoorbeeld tannine) van het hout naar het oppervlak. Deze stoffen lossen op in het water en zorgen voor de verkleuringen van het oppervlak.

Je kunt dit niet verdoezelen, want een extra laag aanbrengen zorgt juist alleen maar voor een verdere verkleuring. De oplossing is het aanbrengen van een isolerende laag tussen het onbehandelde hout en de verf. Dit kun je doen met een isolerende primer zoals bijvoorbeeld deze Sikkens Rubbol BL Isoprimer. Let hierbij wel op dat het gaat om onbehandeld eikenhout. Mocht er al een laklaag op het eiken meubilair aanwezig zijn, dan kun je het beste deze laag laten zitten. Doe je dit niet, dan haal je juist de buffer weg. Deze buffer voorkomt dat het hout kan gaan bloeden. Mocht je toch de laklaag willen verwijderen? Zorg dan voor het aanbrengen van een nieuwe beschermende laag.

Hoe pak ik het verven van eiken meubels aan?

Ten eerste begin je met de voorbereiding. Verwijder eventueel aanwezig hang- en sluitwerk. Dit hang- en sluitwerk kom je tegen als je bijvoorbeeld een eiken kast wilt gaan schilderen. Daarna ontvet en reinig je het meubilair. Hierna schuur je het meubelstuk op. Let hierbij wel op dat je niet de laklaag wegschuurt, wanneer deze wilt behouden. Mocht een dergelijke laag niet aanwezig zijn, dan is het aan te raden om een isolerende primer of een grondverf op terpentinebasis aan te brengen. Hierna kun je met de toplaag aan de slag. Binnen ons assortiment zijn lakken voor meubels te vinden. Je kunt er tevens voor kiezen om eiken meubels te verven met krijtverf. Neem als voorbeeld het verven van een eikenkast met krijtverf.

Eiken meubels verven? Bestel bij ons wat je nodig hebt

Binnen ons ruime assortiment zijn verschillende soorten lakken te vinden die perfect zijn om op meubelstukken toe te passen. Zoals eerder genoemd is krijtverf ook geschikt om te gebruiken op eiken meubels. Binnen onze webshop is krijtverf voor meubels verkrijgbaar. Een uitstekende optie is deze Painting the Past Matt Krijtlak. Maar ook Histor One Krijtverf is een prima keuze. Neem een kijkje binnen ons aanbod en ontdek de ideale verf voor jouw eiken meubels.  

 1. Trae-Lyx Project Meubellak - Mat
  Trae-Lyx Project Meubellak - Mat
  3 out of five star rating on Trustpilot
  1 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 2. Wijzonol Zijdeglanslak - Waterverdunbaar
  Wijzonol Zijdeglanslak - Waterverdunbaar
  4.7 out of five star rating on Trustpilot
  37 reviews
  Vanaf Adviesprijs

Lees ook: