Welk effect geeft een plafond in dezelfde kleur als de muur?

Heb je wel eens overwogen om het plafond en de muur dezelfde kleur te geven? Vaak zien we binnen woningen dat het plafond wit blijft, terwijl de wanden van een andere kleur worden voorzien. Dit is ontstaan doordat een wit plafond voor licht en ruimte zorgt als er daglicht in een vertrek valt. Maar dit effect is er vrijwel niet bij ruimtes waar geen of weinig daglicht is. Het plafond mee schilderen kan in dat geval zeker lonen. De muren en plafond dezelfde kleur geven levert een bijzonder effect op. Wat dat effect precies is, vertellen we je hieronder meer in dit blog. Ook laten we je zien hoe je een plafond een zelfde kleur als de muur kunt geven. De leukste plafond ideeën ontdek je bij Verfwinkel.nl.

Waarom muur en plafond dezelfde kleur geven?

Vaak wordt er niet voor gekozen om het plafond mee te verven. Wit is de standaard in ons land en veel mensen houden daar aan vast. Maar dat hoeft niet. Als er geen of weinig daglicht in een vertrek aanwezig is, voegt een wit plafond weinig toe. Een muur en plafond in dezelfde kleur benadrukt een geborgen en knusse sfeer. Dit effect wordt versterkt als er gebruik gemaakt wordt van een dieper kleurenpalet. Daarnaast zorgt muur en plafond in dezelfde kleur verven ervoor dat er eenheid ontstaat binnen een ruimte. Het gebrek aan daglicht kan altijd nog opgevangen worden met een aantal strategisch geplaatste lampen. Daarom is een plafond en muur in dezelfde kleur een interessante optie.

Welke kleur voor je plafond en muur?

De kleur van je plafond en muur bepaalt voor een groot deel het optische effect. Bij een hoog plafond is het aantrekkelijker om voor een donkerdere tint te kiezen. Hierdoor ontstaat een mooi optisch effect waarbij een hoog plafond toch knus kan aanvoelen. Met mooie verlichting erbij kan de kleur op deze manier goed tot zijn recht komen.

Heb je juist een laag plafond, dan kan het lonen om te kiezen voor een zachtere tint. Donkere tinten kunnen er bij een laag plafond juist voor zorgen dat een ruimte heel klein aanvoelt. Daarom zie je dat mensen steeds vaker voor een pasteltint kiezen als er sprake is van een laag plafond. Een mooi pastel geel plafond bijvoorbeeld. Natuurlijk kun je ook je plafond en muren in dezelfde kleur wit schilderen. Misschien is RAL 9010 iets voor jou?

Plafond en muren in dezelfde kleur schilderen: hoe pak je dit aan?

Een plafond en muur tegelijk verven begint met een aantal voorbereidende stappen. Je reinigt en ontvet de oppervlakken. Ook ontdoe je de ondergronden van stof. Mocht het nodig zijn, dan herstel je beschadigingen en andere oneffenheden. Plak alle ondergronden in de buurt af waar je geen verf op wilt krijgen. Voor een mooi egaal resultaat en een betere hechting van de verf breng je vooraf een primer of een voorstrijkmiddel aan. Een goede optie voor muren is bijvoorbeeld deze Alabastine Voorstrijk Sneldrogend Transparant.

Nu kun je beginnen met het aanbrengen van de muurverf. Ook voor het plafond kun je een muurverf gebruiken. Tijdens het schilderen begin je altijd met het plafond. Zowel de grondlaag als de afwerklaag breng je hierop aan. Pas als dit is gedaan, begin je met het verven van de muren. Eerst doe je de randen met een kwast, waarna je een roller gebruikt voor de grote oppervlakken. Een plafond verf je in etappes van ongeveer 1 meter breed en van korte zijde naar korte zijde. Voor een perfect resultaat rol je de banen in één richting na. Let er wel op dat je nat in nat blijft werken. Muren verf je van boven naar beneden en ook in etappes van 1 meter breed en als laatste rol je de muur van boven naar beneden na. Nog wat nodig voor deze verfklus? Bestel het bij Verfwinkel.nl.

 1. Anza Verlengsteel - Diverse Maten
  Anza Verlengsteel - Diverse Maten
  3.9 out of five star rating on Trustpilot
  9 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 2. Anza Muurverfset MicMex 6-delig
  Anza Muurverfset MicMex 6-delig
  4.5 out of five star rating on Trustpilot
  35 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 3. Histor Kleurbedenktijd
  Histor MY color Muurverf Extra Mat - New Chalk
  Histor MY color Muurverf Extra Mat - New Chalk
  out of five star rating on Trustpilot
  0 reviews
  Vanaf Adviesprijs

Lees ook: