Wat is antifouling?

Antifouling: Als je in het bezit bent van een boot, is het een begrip waar je waarschijnlijk al wel eens van gehoord hebt. Maar ook als je van plan bent om een boot aan te schaffen, is het aan te raden om alvast bekend te raken met antifouling voor je boot. In deze blog vertellen we je meer over wat antifouling precies is en welke varianten van antifouling er zijn. Antifouling kopen is een optie bij Verfwinkel.nl. We laten je hieronder zien welke producten je kunt aanschaffen en welke mogelijkheden je hebt, bijvoorbeeld op het gebied van antifouling kleuren.

Wat is antifouling precies?

Met antifouling bedoelen we alle producten die toegepast worden om de hechting van algen, mosselen en andere micro-organismen aan de onderzijde van je boot tegen te gaan. Deze organismes zijn zo klein dat het lijkt alsof ze je boot niet kunnen aantasten, maar niets is minder waar. Te veel organismen op het onderwaterschip van je boot kan leiden tot het verlies van snelheid, hoger brandstofgebruik en een minder responsief stuur. Antifouling voorkomt de hechting van dit soort kleine organismes en de aantasting van je vaareigenschappen.

Welke soorten antifouling zijn er?

Antifouling is er in de varianten hard en zelfslijpend. Harde antifouling wordt zo genoemd omdat er na verloop van tijd een harde verflaag ontstaat. Die laag ontstaat doordat er stoffen oplossen in de verf als deze soort antifouling in aanraking komt met water. Dit gaat de hechting van kleine organismes voor meerdere jaren tegen. Dat geldt niet voor zelfslijpende antifouling, ook wel bekend als zachte antifouling, wat ieder seizoen opnieuw toegepast moet worden. Door de wrijving van het water komen er biociden vrij, waardoor de antifouling zichzelf slijt. Hierdoor wordt het hechten van kleine organismes voorkomen. Zelfslijpende varianten pas je toe op langzame vaartuigen tot 25 knopen, harde antifouling pas je toe bij vaartuigen die sneller dan 25 knopen zijn.

Hoe antifouling op de boot aanbrengen?

Je weet nu wanneer je harde of zelfslijpende antifouling nodig hebt. Je kunt controleren welke soort antifouling op je boot te vinden is door met een natte doek over de antifouling te gaan. Geeft de verf af, dan is er sprake van zelfslijpende antifouling. Is dit niet het geval, dan is er sprake van harde antifouling. Je kunt de oude antifouling verwijderen met afbijt.

Binnen enkele stappen wordt antifouling onder een polyester boot aangebracht. Ten eerste moet het onderwaterschip gerepareerd worden waar nodig. Vervolgens breng je een primer aan. Hierna kun je de antifouling toepassen. Je kunt antifouling aanbrengen met een roller en een kwast. De correcte laagdikte is één liter antifouling per negen m2. Op de zwaar belaste delen kun je het beste een tweede laag aanbrengen. Goede voorbeelden hiervan zijn de kiel, boeg, roer en waterlijn. Producten die je voor antifouling kunt gebruiken zijn onder meer deze Tenco Bottom Coat – Brons en deze Tenco Bottom Coat – Zwart. Dit laatste product is een voorbeeld van antifouling in het zwart.

Profiteer van een antifouling aanbieding bij Verfwinkel.nl

Op zoek naar een antifouling coating? Of je nu antifouling op een polyester boot of antifouling op een polyester sloep wilt toepassen, bij ons bestel je wat je voor deze klus kunt gebruiken. Daarnaast schaf je bij ons je schilderbenodigdheden aan, bijvoorbeeld rollers of kwasten. Kijk gerust eens rond binnen onze webshop en ontdek waarom wij jouw nummer één verfwinkel zijn.

  1. Tenco Bottom Coat - Zwart
    Tenco Bottom Coat - Zwart
    5 out of five star rating on Trustpilot
    11 reviews
    Vanaf Adviesprijs
  2. Tenco Bottom Coat - Brons
    Tenco Bottom Coat - Brons
    5 out of five star rating on Trustpilot
    1 reviews
    Vanaf Adviesprijs
  3. Rambo Pantser Jachtlak Transparant - Hoogglans
    Rambo Pantser Jachtlak Transparant - Hoogglans
    4.3 out of five star rating on Trustpilot
    15 reviews
    Vanaf Adviesprijs

Lees ook: