Verven naar het licht toe: zo doe je dat!

Een muur verven naar het licht toe, dat is iets wat vaak aangeraden wordt. Ook bij een plafond witten wordt naar het licht toe werken aangeraden. Tijdens het verven is het doel om de vorming van banen te voorkomen. Dit heb je zelf in de hand door bijvoorbeeld nat in nat te werken en goed na te rollen. Maar voor een schilder heeft licht ook een grote invloed. Te direct in vol zonlicht verven zorgt ervoor dat de verf te snel droogt, maar tegelijkertijd heb je ook genoeg licht nodig om de vooruitgang van je werk te zien. In deze blog vertellen we je meer over naar het licht toe schilderen. We laten je de beste aanpak zien en we vertellen je meer over het beste licht om in te schilderen.

Schilderen naar het licht toe of juist niet?

Schilderen kun je beter van het licht af doen. Op die manier kun je in je eigen schaduw werken. Je werkt het beste bij daglicht. In dit licht zie je de meest realistische weergave van de kleur van je werk. Artificiële lichten kunnen de kleur vervormen, waardoor je de volgende dag wellicht minder tevreden bent over hoe de kleur uitvalt. Ga je toch in de avond aan de slag, dan heb je een neutraal kunstlicht nodig waarin de tint van de verf er zo natuurlijk mogelijk uit komt te zien. Daglichtlampen zijn hiervoor de meest geschikte optie.

Licht en schaduw schilderen

Alhoewel daglicht ervoor zorgt dat je goed zicht houdt op je verfklus, is het aan te raden om niet in vol zonlicht te werken. Dit zonlicht kan ervoor zorgen dat de verflaag te snel gaat drogen. Dit komt de duurzaamheid van de afwerklaag niet ten goede. Tegelijkertijd kijk je tijdens het schilderen wel naar licht en schaduw. De lichtinval bepaalt het uiteindelijke effect dat je met de verf op je muur teweegbrengt. Bij weinig lichtinval lijkt de kleur van een muur vaak donkerder, dus in zulke situaties is een wat lichtere tint meer passend. Heb je een woonkamer waar de zon vol op de muur schijnt? Kies dan voor een matte muurverf, zodat dit licht niet te veel wordt gereflecteerd.

Plafond verven naar het licht toe

Tijdens het schilderen van het plafond kun je het beste steeds weg van de lichtbron werken. Je begint hierbij bij het raam en vervolgens werk je in de lengte van het plafond. Doordat je van de lichtbron weggaat maar wel in de richting van deze bron blijft, behoud je het beste het overzicht. Tip: alhoewel je plafonds van muurverf kunt voorzien, is er binnen ons online aanbod ook een speciale categorie voor plafondverf.

Muur verven naar het licht toe met onze producten

Muren en plafonds kun je het beste in het daglicht schilderen. Hierbij werk je van het licht af. Bij Verfwinkel.nl haal je alles voor jouw verfklus in huis. Wij verkopen muurverven van een hoge kwaliteit en van de beste merken van nu. Goede voorbeelden hiervan zijn onder meer deze Sigma Perfect Matt – Muurverf, deze Flexa Creations Muurverf – Extra Mat en deze Sikkens Alpha Rezisto – Easy Clean Muurverf. Ook de schildersbenodigdheden schaf je bij ons aan. Ga op ontdekking binnen ons ruime aanbod en bestel wat je nodig hebt.

 1. Wijzonol Muurverf Mat
  Wijzonol Muurverf Mat
  4.7 out of five star rating on Trustpilot
  42 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 2. Histor Kleurbedenktijd
  Histor MY color Muurverf - Extra Mat
  Histor MY color Muurverf - Extra Mat
  4.6 out of five star rating on Trustpilot
  11 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 3. Anza Muurverfset MicMex 6-delig
  Anza Muurverfset MicMex 6-delig
  4.6 out of five star rating on Trustpilot
  32 reviews
  Vanaf Adviesprijs

Lees ook: