Verven in de zon? Is dat mogelijk?

Veel mensen houden ervan om buiten te klussen, vooral als het mooi weer is. Met mooi weer is de stemming meestal een stuk beter dan wanneer het slecht weer is. Bovendien is het met mooi weer aangenaam om buiten bezig te zijn, maar is het ook verstandig om vol in de zon buiten te schilderen? Hoewel het verven in de zon voor een minder lange droogtijd zorgt, loop je de kans dat de verf juist te snel droogt. Wanneer verf te snel droogt kunnen er strepen ontstaan. Daarnaast loop je kans op scheuren en blaasjes in je schilderwerk. In de volle zon schilderen is dus niet echt aan te raden. Ben je benieuwd in welke weersomstandigheden je wel kunt schilderen? Of wil je weten welke verf voor buiten geschikt is? Je leest het hier.

De beste buitentemperatuur om te schilderen

Het is niet altijd even verstandig om buiten te schilderen. Het beste schilderweer wordt bepaald door meerdere factoren. De temperatuur, luchtvochtigheid en hoeveelheid wind zijn belangrijke factoren die bepalen of het verstandig is om buiten te schilderen. De temperatuur is van invloed op de droogtijd van verf. Onder de 10 graden Celsius begint het drogen van verf al wat te vertragen. Watergedragen verf droogt helemaal niet meer onder 5 graden Celsius. Boven de 25 graden Celsius wordt de afwerking van de verf al wat moeilijk. De beste buitentemperatuur om te schilderen is dan ook tussen de 5 en de 25 graden Celsius. Het meest ideaal is tussen de 15 en 20 graden Celsius. Ben je van plan om buiten te schilderen met een temperatuur boven de 25 graden? Schilder dan niet in de volle zon. Het is dan verstandig om in de schaduw te schilderen of zgn. ‘achter de zon aan’. De ondergrond is daarbij niet te warm, de verf droogt minder snel, is prettiger te verwerken en de vloei is veel beter. Buiten schilderen met een temperatuur lager dan 5 graden is altijd af te raden. Behalve wanneer je gebruik maakt van een 4-seizoenen verf zoals Wijzonol LBH SDT Ultra Hoogglans of de Sikkens Rubbol Finura Satin. Hou te alle tijden de luchtvochtigheid en weersvoorspellingen in de gaten.

Verven met warm weer

Wanneer je toch besluit om te verven met warm weer is het verstandig om niet vol in de zon te schilderen. Door te verven in de zon droogt de verf namelijk erg snel op. Dit snelle opdrogen kan strepen, lasvorming en scheuren veroorzaken. In plaats van te verven in de zon is het veel verstandiger om te wachten tot de zon niet meer volop schijnt. Door te wachten met verven totdat de zon niet meer vol op het te verven object valt, is het mogelijk om te verven met warm weer.

De beste verf voor buiten beschikbaar bij Verfwinkel.nl

Wanneer je van plan bent om buiten te schilderen, is het verstandig dat je gebruik maakt van goede verf voor buiten. Wanneer je op zoek bent naar de beste verf voor buiten kun je het beste kiezen voor verf met een lange levensduur, goede dekking en een hoge glansgraad (denk aan Wijzonol LBH Silicon Alkyd Hoogglans). Verf voor buiten krijgt aardig wat te verduren. Het krijgt te maken met allemaal verschillende weersomstandigheden. Door voor een hoge glansgraad te kiezen krijg je minder vuilaanhechting aan de verf. Dit is belangrijk voor verf voor buiten aangezien het schilderwerk anders na korte tijd al erg smerig kan worden. Ben je benieuwd naar de beste verf voor buiten beschikbaar bij Verfwinkel.nl? Bekijk dan eens de buitenverf top 10 die speciaal door Verfwinkel.nl is samengesteld.

 1. Wijzonol LBH SDT Ultra Hoogglanslak
  Wijzonol LBH SDT Ultra Hoogglanslak
  4.8 out of five star rating on Trustpilot
  155 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 2. Wijzonol 4SO Hoogglanslak - Urethan Alkyd
  Wijzonol 4SO Hoogglanslak - Urethan Alkyd
  4.8 out of five star rating on Trustpilot
  4 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 3. Sigma Cashback zomeractie!
  Sigma Rapid Gloss
  Sigma Rapid Gloss
  5 out of five star rating on Trustpilot
  6 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 4. Aanbieding
  Ga erop uit met Sikkens! Tot 70% korting op pretparken, dierentuinen en meer!
  Sikkens Rubbol XD High Gloss
  Sikkens Rubbol XD High Gloss
  4.7 out of five star rating on Trustpilot
  837 reviews
  Vanaf Adviesprijs

Lees ook: