Verfkwasten schoonmaken doe je zo!

Je kwasten schoonmaken na het schilderen is heel belangrijk als je de levensduur van je verfkwasten wilt verlengen. Verfkwasten schoonmaken hoef je pas te doen wanneer je helemaal klaar bent met een klus. Als je bijvoorbeeld de volgende dag nog verder wilt gaan, is het beter om je verfkwasten te bewaren voor de volgende dag. Dit doe je gemakkelijk de kwast en/of roller luchtdicht in een plasticzak of aluminiumfolie wikkelen, hierdoor zijn ze de volgende dag weer snel te gebruiken.

Kijk ook op Spoelverfnooitdoordegootsteen.nl

Veel mensen vinden kwasten schoonmaken een vervelende klus. Je hebt waarschijnlijk de hele dag gewerkt aan een schilderklus en je hebt eigenlijk geen zin of tijd meer om dit te doen. Toch kost het kwasten reinigen weinig moeite en zul je hier later profijt van hebben. Daarom wordt altijd aangeraden dit te doen en wij vertellen je hoe.

Hoe kun je het beste acrylverf kwasten schoonmaken?

Belangrijk is om vooraf te bepalen of je jouw kwasten nog nodig hebt of niet. Als je schilderklus nog niet klaar is, kun je het beste je kwasten bewaren. Grondig schoonmaken is nu nog niet nodig. Je kunt je acrylverf kwasten bewaren door de bovenkant van de kwast in aluminiumfolie of plastic te wikkelen zodat deze luchtdicht bewaard kunnen worden. Wanneer je deze stappen hebt genomen, kun je de acrylverf kwasten tot maximaal 48 uur bewaren. Vind je dit teveel gedoe kies dan voor de Store & Go Gelsysteem of de brushkeeper.

Wanneer je klaar bent met verven is het aan te raden om rollers en kwasten goed schoon te maken zodat je ze later nog een keer kunt gebruiken. Als je binnen aan de slag bent geweest, heb je waarschijnlijk verf op waterbasis gebruikt. Een goed voorbeeld hiervan is acrylverf. Bij het schoonmaken van kwasten voor verf op waterbasis kun je het volgende stappenplan volgen:

1. Veeg kwasten en rollers af aan de rand van het verfblik.
2. Vul een bakje met water.
3. Laat de kwasten hierin weken voor 1 à 2 uur.
4. Gebruik een doek om de kwasten af te drogen.
5. Berg je kwasten op een droge plek op.

Kun je kwasten schoonmaken met terpentine?

Naast verf op waterbasis is er ook verf op terpentinebasis. Wanneer je deze soort verf hebt gebruikt, moet je de verfkwasten anders schoonmaken dan wanneer je gebruik hebt gemaakt van verf op waterbasis. Vind je dit teveel gedoe kies dan voor de Store & Go Gelsysteem of de brushkeeper. Terpentine kwasten schoonmaken doe je zo:

1. Schenk een kleine hoeveelheid ontvetter of terpentine in verdunde vorm in een pot of blik.
2. Plaats de kwast(en) in de pot.
3. Zorg ervoor dat de ontvetter of terpentine goed in de haren van de kwast kan trekken. Dit doe je door de kwast in de pot te dopen en deze vervolgens tegen de zijkant aan te drukken. 
4. Laat de boel ongeveer twee uur weken.
5. Haal de kwasten uit de pot en droog ze af met een doek.

Olieverf en beits kwasten schoonmaken

Zowel beits als olieverf kwasten schoonmaken doe je op dezelfde manier als het schoonmaken van terpentine kwasten. Er is een simpele reden waarom je de kwasten schoonmaakt in een pot of blik in plaats van onder de kraan. Terpentine, olie en beits bevatten stoffen die slecht zijn voor het milieu. Zelfs verf op waterbasis bevat schadelijke stoffen. Spoel de verfresten daarom nooit door de wasbak en gooi het ook niet weg in je tuin. Deze (vloeibare) resten behoren tot het klein chemisch afval en kun je inleveren bij een milieustraat in de buurt. Zoek jij nog kwasten of materialen om je kwasten schoon te maken? Bestel dan snel via Verfwinkel.nl!

Hiermee maak je kwasten schoon
Product
Prijs
Bekijk
1.
€ 11,95
2.
€ 4,75
3.
€ 26,91
Prijs totaal € 43,61

Lees ook: