Tuinbank verven in 5 stappen

Een tuinbank verven is de beste manier om dit meubelstuk voor buiten te onderhouden of van een nieuwe uitstraling te voorzien. Een oude tuinbank verven kan het bankje zelfs een tweede leven geven. Je bepaalt zelf de aanpak als je deze verfklus op je neemt. Ga je een tuinbank beitsen of lakken? Ga je jouw tuinbank zwart verven of kies je voor een andere kleur? Deze keuzes zijn geheel aan jou. Hieronder laten we je in een vijftal stappen zien hoe je een bankje kunt schilderen.

1. Schoonmaken voordat je een houten tuinbank gaat beitsen of schilderen

Ook bij deze verfklus geldt dat een goede voorbereiding leidt tot een beter eindresultaat. Maak daarom alle onderdelen van het bankje goed schoon voordat je de houten tuinbank gaat verven. Zo verwijder je al het vuil dat een tuinbank in de buitenlucht kan aantrekken. Hierbij maak je gebruik van een ontvetter zoals bijvoorbeeld deze St. Marc Verfreiniger en deze Verfijn Groene Aanslag Verwijderaar in het geval groene aanslag aanwezig is.

2. Oude verflagen verwijderen voor je een tuinbank gaat schilderen

Of je nu een tuinbank zwart gaat beitsen of een houten tuinbank wit gaat verven, het is aan te raden om oude verf te verwijderen als deze lagen niet meer hechten. Mocht je een transparante bank dekkend zwart willen schilderen, dan kun je ook beter de gehele tuinbank ontdoen van de transparante verf. Dit doe je met behulp van een verfbrander of een verfafbijtmiddel zoals dit Vista Lakweg – Afbijtmiddel.

3. Tuinbank schuren en beitsen of verven

Of je nu je tuinbank gaat verven of beitsen, het is aan te raden om het bankje sowieso te schuren. De staat van de tuinbank bepaalt hoe je dit het beste kunt aanpakken. Bij meubilair in een goede staat volstaat fijn schuurpapier met korrel P160 of hoger. Bij licht verweerd hout kun je het beste kiezen voor middelgrof schuurpapier met korrel P100. Bij hout in een slechtere staat is grof schuren je beste optie. Schuurpapier met korrel P60 of P80 is hiervoor de beste keuze. Schuren is een goede manier om de hechting van de verf te verbeteren.

grondverf tuinbankgrondverf tuinbank

4. Tuinbank verven of beitsen: is grondverf nodig?

Ga je bijvoorbeeld een tuinbank zwart beitsen, dan is het aanbrengen van grondverf niet nodig. Een beits is direct op het hout te gebruiken. Daarnaast is grondverf niet nodig als er al een dekkende laag aanwezig is en het hout niet te zien is. Grondverf is wel een aanrader als je op kaal hout aan de slag gaat. Bij een transparante lak pas je een transparante grondverf toe. Grondverf in het wit of in kleur is ook bij ons verkrijgbaar.

5. De houten tuinbank daadwerkelijk schilderen

Een tuinbank staat vrijwel altijd in de buitenlucht. Hierdoor zoek je een verf of beits die tegen deze elementen bestand is. Een buitenverf is je beste optie, waarbij het over het algemeen gaat om een verf op terpentinebasis. Zo weet je zeker dat het bankje beschermd wordt tegen bijvoorbeeld neerslag en Uv-straling. Over het algemeen zijn minimaal twee lagen verf nodig, maar dit verschilt per situatie. Wat nooit verschilt per situatie is dat je de beste producten voor deze klus kunt bestellen bij Verfwinkel.nl. Kijk gerust rond binnen ons assortiment en ontdek onze scherp geprijsde producten voor jouw tuinbank.

Aanbevolen voor deze klus:

  1. Staalmeester Platte Kwast - Serie 2010
    Staalmeester Platte Kwast - Serie 2010
    4.7 out of five star rating on Trustpilot
    18 reviews
    Vanaf

Lees ook: