Spaanplaat verven: hoe pak je dit het beste aan?

Wil je weten wat de beste manier is om een spaanplaat te verven? In deze blog vind je het antwoord dat je zoekt. Elke spaanplaat kun je verven. Zo kun je een groene spaanplaat verven om deze van een andere kleur te voorzien, maar ook een geplastificeerde spaanplaat verven behoort tot de mogelijkheden. Het type spaanplaat dat je wilt gaan schilderen bepaalt de aanpak. De grote meerderheid op het gebied van spaanplaten is gelamineerd, maar er zijn ook onbehandelde varianten. In deze blog vertellen we je alles over een spaanplaat verven. Hoe pak je dit het beste aan en welke verfsoort past hier het beste bij? Na het lezen van deze blog weet jij hoe je dit moet aanpakken.

Advies over spaanplaat verven van de verfspecialist van Verfwinkel.nl

Spaanplaat is een type plaat dat opgebouwd is uit kleine stukjes hout, ook wel spaanders genoemd. Omdat je niet weet of er stukjes afvalhout van zulke houtsoorten zijn verwerkt in de plaat raden wij aan om de platen te voorzien van een isolerende grondverf voordat je gaat texen of direct te kiezen voor een isolerende muurverf die dampdoorlatend is. Er kunnen nietjes in de platen zitten die misschien gaan roesten als ze niet van RVS zijn gemaakt. Maak de gaatjes van de nietjes dicht met een 2-componenten plamuur en de naad tussen 2 platen met een acrylaatkit of spijker er een lat overheen. Voor het dichtmaken van de gaatjes adviseren wij Alabastine Houtreparatie, Repair Care Dry Flex Super Finish SF 2-in-1 en Den Braven Zwaluw Acrylaatkit.

Je kunt de platen daarna schilderen met een latex. Hier geldt niet voorstrijken maar 2 keer schilderen. Omdat het voorstrijkmiddel er voor kan zorgen dat de vezels van de plaat gaan opzwellen.
Let op! Er zijn houtsoorten die inhoudsstoffen bevatten die kunnen doorbloeden in de afwerklaag waardoor er vlekken ontstaan. Omdat je niet weet of er stukjes afvalhout van zulke houtsoorten zijn verwerkt in de plaat raden wij aan om de platen te voorzien van een isolerende grondverf voordat je gaat texen of direct te kiezen voor een isolerende muurverf. Hier raden wij Sikkens Rubbol BL Isoprimer, Brander Brava Isotex of Wijzonol Isoleergrond voor aan.

Kun je een gelamineerde spaanplaat verven?

Het verven van een gelamineerde spaanplaat is geen probleem. Dit is een schilderklus die je prima zelf kunt uitvoeren. Wel moet je opletten dat je de juiste stappen onderneemt. Een spaanplaat verven begint altijd met het ontvetten en licht schuren van de plaat. Dit zorgt voor een betere hechting van de verf en je krijgt een egaler eindresultaat. Hierbij maak je gebruik van schuurpapier met een fijne korrel. Vergeet niet om de spaanplaat vervolgens goed stofvrij te maken. Deze stap wordt geregeld overgeslagen, maar het is een essentiële stap voor het beste eindresultaat. Je wilt niet dat vet en vuil het resultaat verpesten. Bovendien zul je na het schuren sowieso al het stof moeten verwijderen. Je kunt dit prima tegelijk doen.

Vervolgens breng je een primer aan op de gelamineerde plaat. Voor deze klus adviseren we Sudwest Acryl All Grund of de Sigma Multiprimer Aqua. Nadat deze grondverf de tijd heeft gekregen om te kunnen drogen, is het tijd om de verf aan te brengen. Je kunt een spaanplaat het verven met verf vanje eigen keuze als je de ondergrond m aar goed voorbereid hebt. Kies voor alk als je bijvoorbeeld een meubel wil schilderen en muurverf als het gaat om een plafond. Kies voor een merk van hoge kwaliteit, dan zit je altijd goed. Binnen het assortiment van Verfwinkel.nl heb je ruim de keuze en vind je altijd wat je nodig hebt. Met onze verf kun je vooruit. Voor een optimaal resultaat kun je het beste minimaal twee afwerklagen verf aanbrengen. Dit ziet er niet alleen goed uit, maar je biedt de spaanplaat nu ook betere bescherming. Zo gaat de plaat langer mee.

Hoe kun je een onbehandelde spaanplaat verven?

Het verven van een onbehandelde spaanplaat kan best lastig zijn. Onbehandelde platen hebben als nadeel dat ze niet egaal zijn en gemakkelijk kunnen splinteren. Bovendien is de zuigende werking van een onbehandelde spaanplaat sterker dan bij een gelamineerde spaanplaat. Zorg er ten eerste voor dat de ondergrond egaler wordt door deze grondig te schuren. Na het schoonmaken kun je een geschikte primer aanbrengen. Zo voorkom je dat de zuigende werking van de plaat alle verf opslokt. Nadat de primer heeft kunnen drogen, kun je de plaat schilderen met verf in je favoriete kleur.

Welke verf gebruik ik om een spaanplaat te verven?

Als je de spaanplaat van de juiste grondlaag hebt voorzien kun je deze afwerken met een product dat voldoet aan je wensen of eisen. Het meest wordt spaanplaat geverfd met houtverf maar zo behoort een spaanplaat verven met krijtverf of een spaanplaat verven met muurverf ook tot de mogelijkheden. Kortom, wat je ook nodig hebt voor je schilderklus, je vindt het voor de beste prijs binnen het aanbod van Verfwinkel.nl.

Dit heb je nodig om spaanplaat te verven:
Product
Prijs
Bekijk
1.
€ 16,16
2.
€ 40,25
3.
€ 51,30
4.
€ 155,95
Prijs totaal € 263,66

Lees ook: