Plinten verven: Welke verf moet ik gebruiken?

Plinten, ze zijn vaak het allerlaatste schilderklusje in huis. Maar vaak is plinten verven ook het klusje dat blijft liggen. In deze blog leggen we je stap voor stap uit hoe je plinten schilderen het beste kunt aanpakken. Zo blijft plinten lakken misschien nog steeds een van de laatste klussen, maar het maakt het wel eenvoudiger voor je.

Voorbereiding verven van plinten

Ga je plinten verven? Dan is het natuurlijk het makkelijkste dat de plinten nog niet bevestigd zijn aan de muur. Hierdoor kun je ze gemakkelijk op hoogte neerleggen zodat je er zonder al te veel moeite aan alle kanten bij kunt. Door de plinten van de muur af te halen kun je ook gemakkelijk de muur schilderen zonder dat je heel veel afplakwerk hebt. Kunnen de plinten niet verwijderd worden zorg dan dat alles afgeplakt is wat je niet wil schilderen.

Daarna kun je de plinten zorgvuldig ontvetten met bijvoorbeeld St. Marc of Universol en schuren met fijn schuurpapier. Werk oneffenheden bij met een geschikte plamuur. Schuur daarna nogmaals de gerepareerde plekken om ‘eilandvorming’ te voorkomen.

Plinten in de grondverf ?

Moet je plinten schilderen? Nieuwe, onbehandelde plinten of plinten voorzien van een kunststoflaagje dienen eerst geverfd te worden met een geschikte grondverf voordat je deze verder kunt afwerken. Het kiezen van de juiste grond verf voor plinten is belangrijk omdat grondverf de basis is van je verfsysteem. Stem ook de kleur van je grondverf af aan de eindkleur. Dit om te voorkomen dat je verf niet goed dekt of beschadigingen goed zichtbaar worden. Bij het kiezen van de juiste grondverf hou je rekening met de te schilderen ondergrond en de lak waarmee je wilt afwerken. Denk voor je met grondverf aan de gang gaat eerst na of je zwarte plinten of witte plinten wilt. De uiteindelijke kleur van de muurplinten heeft ook invloed op de kleur van de grondverf. Bij zwarte plinten is het beter om ook donkere of zwarte grondverf op de plinten te gebruiken.

Welke verf heb je nodig voor het schilderen van je plinten?

Welke verf voor plinten het meest geschikt is? Om je plinten mooi in de lak te zetten (en mooi te houden) is het verstandig om te kiezen voor een lak die tegen een stootje kan. Kies voor een lak waar poly-urethan in verwerkt is zoals Sikkens Rubbol BL Magura, Wijzonol Grondverf - Waterverdunbaar, Sigma S2U Nova, Sikkens Rubbol BL Rezisto Semi Gloss, Flexa Pure Lak Mat of Sikkens Rubbol BL Rezisto. Kies je ervoor om je plinten mat of zijdeglans te schilderen of twijfel je tussen plinten in hoogglans of zijdeglans? Deze lakken zijn in diverse glansgraden verkrijgbaar en zowel kras- als stootvast.

Door te kiezen voor een watergedragen lak blijven je witte plinten ook echt wit. Plinten verven met kwast of roller? Gebruik een kwast voor de randjes en een (vilt)roller voor de vlakke delen. Door een roller te kiezen in het formaat van je plint kan je in één keer de plint afrollen.

Welke kit heb je nodig voor plinten?

Wij adviseren voor het vastkitten van de plinten de volgende producten: Den Braven Zwaluw Acryl-W Acrylaatkit - Wit, Den Braven Zwaluw Acryl-W Acrylaatkit - Grijs en de Den Braven Zwaluw Acryl-W Acrylaatkit - Zwart

De juiste kleur plinten

Wanneer je witte deuren en kozijnen hebt, wordt het meestal aangeraden om ook witte plinten te nemen. Zo loopt alles mooi in elkaar over. Wil je liever niet het accent op je plinten leggen, verf plinten dan in de kleur van de muur. Wil je juist wel een duidelijk contrast? Dan zijn zwarte plinten het overwegen waard. Bij Verfwinkel.nl kun je naast de juiste plint verf ook eenvoudig je muurverf en lak in dezelfde kleur bestellen.

Dit heb je nodig om je plinten te verven:
Product
Prijs
Bekijk
1.
€ 32,40
2.
€ 37,46
Prijs totaal € 69,86

Lees ook: