Plinten, ze zijn vaak het allerlaatste schilderklusje in huis. Maar vaak is plinten verven ook het klusje dat blijft liggen.
In dit blog leggen we je stap voor stap uit hoe je plinten schilderen het beste kunt aanpakken.

Voorbereiding verven van plinten

Het makkelijkste is natuurlijk dat de plinten niet bevestigd zijn aan de muur. Hierdoor kun je ze gemakkelijk op hoogte neerleggen zodat je er zonder al te veel moeite aan alle kanten bij kunt. Door de plinten van de muur af te halen kun je ook gemakkelijk de muur schilderen zonder dat je heel veel afplakwerk hebt.
Kunnen de plinten niet verwijderd worden zorg dan dat alles afgeplakt is wat je niet wil schilderen.

Daarna kun je de plinten zorgvuldig ontvetten met bijvoorbeeld St. Marc of Universol en schuren met fijn schuurpapier.
Werk oneffenheden bij met een geschikte plamuur. Schuur daarna nogmaals de gerepareerde plekken om ‘eilandvorming’ te voorkomen.

Plinten in de grondverf ?

Nieuwe, onbehandelde plinten of plinten voorzien van een kunststoflaagje dienen eerst geverfd te worden met een geschikte grondverf voordat je deze verder kunt afwerken. Het kiezen van de juiste grondverf is belangrijk omdat grondverf de basis is van je verfsysteem. Stem ook de kleur van je grondverf af aan de eindkleur. Dit om te voorkomen dat je verf niet goed dekt of beschadigingen goed zichtbaar worden. Bij het kiezen van de juiste grondverf hou je rekening met de te schilderen ondergrond en de lak waarmee je wilt afwerken.

Welke verf heb je nodig voor het schilderen van je plinten?

Om je plinten mooi in de lak te zetten  (en mooi te houden) is het verstandig om te kiezen voor een lak die tegen een stootje kan. Kies voor een lak waar poly-urethan in verwerkt is zoals Sigma S2U Nova of Sikkens Rubbol BL Rezisto. Deze lakken zijn kras- en stootvast en in diverse glansgraden verkrijgbaar.  Door te kiezen voor een watergedragen lak blijft je wit mooi wit. Gebruik een kwast voor de randjes en een (vilt)roller voor de vlakke delen. Door een roller te kiezen in het formaat van je plint kan je in één keer de plint afrollen.

De juiste kleur plinten

Wanneer je witte deuren en kozijnen hebt, wordt het meestal aangeraden om ook witte plinten te nemen. Zo loopt alles mooi in elkaar over. Wil je liever niet het accent op je plinten leggen, schilder ze dan in de kleur van de muur. Bij verfwinkel.nl kun je eenvoudig je muurverf en lak in dezelfde kleur bestellen.