Monumentengroen: Statig en historisch

Monumentengroen is één van de meest bekende en meest gekozen historische kleuren van dit moment. Deze kleur is ontwikkeld door het bekende verfmerk Sikkens. Daarom wordt deze kleur ook wel Sikkens Monumentengroen genoemd. Deze tint behoort tot de Authentieke Kleuren kleurenwaaier van dit merk. Monumentengroen is een zeer donkere variant van groen. Het is net iets lichter in vergelijking met grachtengroen, dat haast aan zwart doet denken. In deze kleurenblog vertellen we je meer over deze kleur. We laten je zien binnen welke kleurcollecties en kleurenwaaiers deze tint te ontdekken valt. Ook gaan we dieper in op de combinaties die je met monumentengroen kunt maken, waar je deze kleur kunt toepassen en welke producten van deze kleur voorzien kunnen worden.

Monumentengroen van Sikkens

Monumentengroen is een kleur die ontwikkeld is door Sikkens, één van de bekendste verfmerken van dit moment. Dit is een mooie en donkere groene kleur die voor verschillende toepassingen ingezet kan worden. Vaak zie je dat monumentengroen gebruikt wordt voor bewegende delen zoals ramen en deuren. Maar natuurlijk kun je deze tint ook op andere plekken gebruiken. Zo zijn er binnen ons assortiment genoeg muurverfproducten die je in deze kleur kunt laten mengen. Monumentengroen van Sikkens behoort tot de authentieke boerderijkleuren samen met mergelwit, bentheimergeel, zandsteengeel, okergeel, Drents bruin, Engels rood, Zweeds rood, rijtuigengroen, standgroen, grachtengroen en Gelders blauw. De Sikkens kleurcode van monumentengroen is N0.15.10.

Monumentengroen RAL kleurcode

Monumentengroen is dus van origine een Sikkens kleur, maar is er binnen het RAL systeem een monumentengroen alternatief te vinden? Monumentengroen is geen RAL kleur, maar er zijn wel varianten binnen de RAL Classic collectie te vinden die sterk op deze groentint lijken. Grachtengroen en monumentengroen lijken veel op elkaar. Als je mensen zou vragen of ze met grachtengroen of monumentengroen te maken hebben, zouden veel mensen twijfelen. Toch is er een verschil. Grachtengroen is nog net een tikkeltje donkerder. Het doet bijna aan zwart denken, zo donker is deze groentint. Zo kun je Monumentengroen en Grachtengroen van elkaar onderscheiden.

Nu weet je hoe je kunt herkennen of je met Monumentengroen of Grachtengroen te maken hebt. Maar er zijn nog meer RAL kleuren die sterk doen denken aan deze groentint. Zo hebben RAL 6009 en monumentengroen wel iets van elkaar weg. RAL 6009 is dennengroen. Het grootste verschil tussen monumentengroen en RAL 6009 is dat dennengroen net iets lichter is dan monumentengroen. Daarnaast lijken monumentengroen en RAL 6012 op elkaar. RAL 6012 is zwartgroen. RAL 6012 en monumentengroen lijken nauwelijks van elkaar te verschillen, maar toch is zwartgroen net ietsje lichter in vergelijking met monumentengroen. Gelet op de naam is dat toch verrassend.

Binnen welke andere kleurcollecties kom je monumentengroen tegen?

Alhoewel Sikkens monumentengroen heeft gecreëerd, is hun Authentieke Kleuren collectie niet de enige kleurcollectie waarin deze tint te ontdekken valt. Ook Flexa heeft eigen varianten van monumentengroen. Zo behoort deze kleur tot de Flexa Ready Mixed collectie, waar het de kleurcode 1036 heeft. Een andere variant van deze kleur behoort tot de Flexa Expert collectie, waar het de kleurcode FE 404 heeft. Ook behoort monumentengroen tot de Praxis Kleurenwand 2018 collectie.

Monumentengroen kleurenwaaiers

Monumentengroen is een door Sikkens ontwikkelde kleur. Het is dan ook niet raar dat deze kleur binnen één van hun kleurenwaaiers terug te vinden is. Specifiek gaat het hierbij om de Sikkens Authentieke Kleurenwaaier. Deze kleurenwaaier staat vol met tijdloze en herkenbare kleuren die geregeld gebruikt worden voor monumentale gebouwen. Nu kun je deze kleuren ook thuis toepassen. De professional is al jaren bekend met deze kleuren, maar ook de doe-het-zelver kan deze tinten nu gaan ontdekken. Deze kleuren dragen bij aan een authentieke en historische sfeer.

De Sikkens Authentieke Kleuren waaier is niet de enige kleurenwaaier waarin je deze kleur kunt zien. Zo kom je monumentengroen ook nog tegen in de Wijzonol Oerhollandse Buitenverven kleurenwaaier, de Nelf Monumentenwaaier en de Boonstoppel Monumenten kleurenwaaier. Wil je deze kleur selecteren voor een product? Binnen enkele klikken heb je dat gedaan:

 1. Ga naar de productpagina van jouw product naar keuze.
 2. Selecteer een hoeveelheid.
 3. Klik op de online kleurenwaaier.
 4. Je hebt nu de keuze uit meerdere kleuren uit diverse kleurcollecties.
 5. Selecteer monumentengroen.
 6. Bestel het product.

Wij zorgen ervoor dat jouw product in het monumentengroen gemengd zal worden. Door het gebruik van kleurenpasta’s van een hoge kwaliteit zal de kleur optimaal uit de verf komen. Wil je zeker weten of monumentengroen de groentint is die je wilt? Alhoewel je online kleurenwaaiers ter referentie kunt gebruiken, zie je de meest natuurgetrouwe weergave van een tint altijd terug in een fysieke kleurenwaaier. Als je twijfelt over de kleuren die je wilt kiezen, raden we altijd de aankoop van een kleurenwaaier aan.

Monumentengroen combineren met andere kleuren

Je kunt monumentengroen combineren met diverse andere tinten. Hierboven vertelden we je al dat deze groentint tot de authentieke boerderijkleuren behoort. Monumentengroen gaat daarom goed samen met deze andere boerderijkleuren: mergelwit, bentheimergeel, zandsteengeel, okergeel, Drents bruin, Engels rood, Zweeds rood, rijtuigengroen, standgroen, grachtengroen en Gelders blauw. Daarnaast gaat monumentengroen goed samen met RAL 9010 (zuiver wit), lichtgrijs, groengrijs, zwart, bruin, cognac, blauw, roze, taupe en rood. Er zijn diverse combinaties die je kunt bedenken.

Monumentengroen verf toepassen binnen diverse ruimtes

Monumentengroen is een kleur die geschikt is voor verschillende plekken in en rondom je woning. Van oudsher is dit een tint die vooral gebruikt wordt voor draaiende delen zoals ramen en deuren. Monumentengroen voor je voordeur is bijvoorbeeld een vaak gemaakte keuze. Het ziet er niet alleen goed uit, maar het zorgt ook voor een warm welkom. Mensen baseren hun eerste indruk van je woning vaak op de voorzijde. Een opvallende kleur zoals monumentengroen draagt eraan bij dat mensen meteen onder de indruk zijn.

Daarnaast kan muurverf in het monumentengroen gemengd worden. Hierdoor heb je de optie om deze kleur in diverse vertrekken binnen je woning aan te brengen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om monumentengroen in de woonkamer toe te passen. Dit is een donkere kleur, dus alle muren in deze kleur kan te donker zijn. Maar je zou bijvoorbeeld wel kunnen kiezen voor een accentwand in deze tint. Doordat deze kleur goed te combineren valt met andere tinten, is monumentengroen sowieso een goede optie om accenten mee te leggen. Naast de woonkamer is monumentengroen ook geschikt voor de slaapkamer, de keuken en de hal.

Welke producten laat je in het monumentengroen mengen?

Monumentengroen is een geschikte kleur voor zowel lakken als muurverf producten. Er zijn diverse lakken die je in deze kleur kunt laten mengen. Vervolgens kun je de lak gebruiken voor onder meer deuren en ramen. Een goed product om hiervoor te gebruiken is deze Sikkens Rubbol SB in het monumentengroen. Ook andere producten van dit merk zijn aanraders, bijvoorbeeld deze Sikkens Rubbol BL Rezisto Satin en deze Sikkens Rubbol XD High Gloss. Je kunt ook kiezen voor een product van Sigma in het monumentengroen, bijvoorbeeld deze Sigma S2U Nova Satin. Daarnaast vormen Flexa, monumentengroen en hoogglans een oogstrelende combinatie, bijvoorbeeld met behulp van deze Flexa Pure Lak Hoogglans.

Naast onder meer deuren en ramen kun je monumentengroen ook als kleur voor je muur gebruiken. In dat geval maak je gebruik van een geschikt muurverf product. Er zijn meerdere muurverf producten die je via onze webshop in het monumentengroen kunt laten mengen. Omdat monumentengroen een Sikkens kleur is, zou je kunnen kiezen voor een Sikkens muurverf zoals deze Sikkens Alphacryl Pure Mat SF of deze Sikkens Alphatex SF Mat – Muurverf. Maar ook de producten van andere merken kun je in deze tint laten mengen. Goede voorbeelden hiervan zijn onder meer deze Sigma Perfect Matt – Muurverf, deze Flexa Creations Muurverf – Extra Mat, deze Histor Perfect Finish Muurverf – Mat, deze Wijzonol Muurverf Extra Mat. Ontdek zelf alle mogelijkheden via onze webwinkel.

 1. Sikkens Rubbol SB
  Sikkens Rubbol SB
  4.8 out of five star rating on Trustpilot
  484 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 2. Sikkens Rubbol BL Rezisto Satin
  Sikkens Rubbol BL Rezisto Satin
  4.8 out of five star rating on Trustpilot
  303 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 3. Flexa Pure Lak Hoogglans
  Flexa Pure Lak Hoogglans
  4.2 out of five star rating on Trustpilot
  4 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 4. Aanbieding
  Ga erop uit met Sikkens! Tot 70% korting op pretparken, dierentuinen en meer!
  Sikkens Rubbol XD High Gloss
  Sikkens Rubbol XD High Gloss
  4.7 out of five star rating on Trustpilot
  837 reviews
  Vanaf Adviesprijs

Lees ook: