Moet je een muur voorstrijken?

Het voorstrijken van een muur: is dat altijd nodig? Voorstrijk is een product dat je gebruikt als voorbehandeling voor een verfklus. Dit dunne middel is waterig en dien je aan te brengen voordat je een ondergrond van verf gaat voorzien. Normaal gesproken wordt een voorstrijkmiddel vooral aangeraden wanneer een muur een sterke zuigende werking heeft. Toch zijn er ook genoeg experts die aanraden om het voorstrijken van een muur altijd uit te voeren, ook wanneer een ondergrond helemaal geen sterk zuigende werking heeft. Wat kun je het beste doen? Hieronder vertellen we je meer over het voorstrijken van een muur, wat hier de voordelen van zijn en hoe je dit aanpakt. Ook tonen we je enkele toppers uit ons assortiment. Muurverf voor na het voorstrijken nodig? Kies dan voor de Sigma Wallprim Primer of Sikkens Alphatex IQ Mat - Muurverf.

Waarom een muur voorstrijken?

Het voorstrijken van een muur wordt altijd aangeraden als het oppervlak een zuigende werking heeft. Dit kun je zelf testen door de ondergrond vochtig te maken. Zie je het water naar beneden druppelen, dan is er geen sprake van een zuigende werking. Wordt het water door de muur opgenomen, dan is er wel een zuigende werking. Niet alleen water wordt in dat geval door de muur opgezogen, maar ook verf. Hierdoor heb je niet alleen meer verf nodig, maar dit vergroot ook de kans op banen en strepen. Het gebruik van een voorstrijkmiddel voorkomt dergelijke problemen. Stucwerk zorgt vaak voor een zuigende werking. Daarom is een gestucte muur voorstrijken een aanrader.

Is het voorstrijken van een muur altijd nodig?

In principe is het voorstrijken van een muur niet altijd nodig. Je hebt hierboven kunnen lezen dat we altijd aanraden om muren met een zuigende werking wel altijd van een voorstrijkmiddel te voorzien. Een gestucte muur verven zonder voorstrijk is bijvoorbeeld geen goed idee. Zuigt de muur het vocht niet op, dan hoeft dit dus niet per se.

Toch raden wij het gebruik van een voorstrijkmiddel wel aan. Als je gaat verven zonder vooraf voor te strijken, is er een grotere kans op strepen en glansverschillen. Bovendien hoef je minder muurverf te gebruiken, omdat de zuigende werking van de muur compleet ongedaan wordt gemaakt. Sowieso is het gebruik van een voorstrijkmiddel een uitstekende manier om de hechting van de verf te verbeteren. Daarnaast zijn er voorstrijkmiddelen die met extra voordelen gepaard gaan, bijvoorbeeld het tegengaan van schimmelvorming. De Alabastine Xtra Voorstrijk is hier een goed voorbeeld van. Het voorstrijken van een muur is dus niet altijd nodig, maar alsnog is het een aanrader om dit wel te doen.

Hoe werkt het voorstrijken van een muur?

Een muur voorstrijken is niet alleen een goed idee als je deze ondergrond gaat schilderen. Ook een muur voorstrijken voor het tegelen of een muur voorstrijken voor het behangen is een slim idee. In het geval van behang kun je gebruik maken van voorstrijk, maar ook verdunde behanglijm is een optie. Voorstrijk kun je aanbrengen met behulp van een blokkwast, roller of drukspuit. Breng het op een rustige manier aan, want deze waterige substantie kan spetteren. Voorkom tevens dat de laag gaat druipen.

Voorstrijk bestellen bij Verfwinkel.nl

Ook voor het voorstrijken van je muur ben je bij Verfwinkel.nl aan het juiste adres. Hier vind je voorstrijkproducten van de beste merken van dit moment, zoals Flexa en Sigma. Je hebt bij ons de keuze uit dekkende en transparante voorstrijk. In het geval van dekkende voorstrijk kun je onder meer kiezen voor Alabastine Voorstrijk, Sigma Sigmafix Universal, Sigma Wallprim of Wijzonol Muurvoorstrijk. Zoek je een transparante voorstrijk, dan kun je kiezen voor toppers zoals Porex 2000 of Sigmafix Universal. Bij ons koop je deze producten voor de beste prijzen van dit moment. Ontdek zelf de mogelijkheden binnen onze webshop.

 1. Sigma Wallprim
  Sigma Wallprim
  4.9 out of five star rating on Trustpilot
  9 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 2. Wijzonol Muurvoorstrijk - Aankleurbaar
  Wijzonol Muurvoorstrijk - Aankleurbaar
  4.9 out of five star rating on Trustpilot
  7 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 3. Sigma Sigmafix Universal
  Sigma Sigmafix Universal
  4.5 out of five star rating on Trustpilot
  17 reviews
  Vanaf Adviesprijs

Lees ook: