Kozijnen schilderen

Het schilderen van de kozijnen is een grote klus, die om de zoveel jaar opnieuw gedaan moet worden. Met een goed plan en de juiste producten ga je zo gestroomlijnd aan het werk. In vorige blogs werd al uitgelegd hoe de kozijnen voorbereid moeten worden en hoe houtrot herkend kan worden. Nu gaan we verder in op het schilderen van de kozijnen. Met als doel de komende 10 jaar klaar te zijn.

Ga voor kwaliteit

Het geheim zit in het gebruik van kwaliteitsverven, zoals van merken Sikkens of Sigma. Sigma coatings produceert bijvoorbeeld de Sikkens Rubbol Satura, Sigma S2U Semi-Gloss, Sigma S2U Allure Gloss of de Sigma S2U Nova Semi-Gloss. Een lak geschikt voor 4-seizoenen met de speciale DGS-technologie. De lak beschermd tegen de meest extreme weersomstandigheden en dat voor wel 10 jaar. Bij Verfwinkel.nl werken we alleen met kleurenpasta’s van 100% Nederlandse kwaliteit. Zo is de kleur altijd hetzelfde.

Kunststof kozijnen schilderen

Niet alle kozijnen zijn tegenwoordig nog van hout, maar dat betekent niet dat ze niet behandelt moeten worden voor het schilderen. Kunststof kozijnen schilderen kan goed, maar er moeten wel de juiste producten gekocht worden. Het is belangrijk om de kozijnen goed te reinigen en op te schuren. Daarnaast is het heel belangrijk om een hechtprimer te gebruiken, zodat de verf aan het kunststof kan hechten. Bij Verfwinkel.nl verkopen we Sigma Multiprimer, een uitermate geschikte primer.

Aluminium kozijnen schilderen

Aluminium kozijnen schilderen is mogelijk, maar ook hier moet er goed opgelet worden welke soort verf er gebruikt wordt. Ook nu moeten de stappen van het ontvetten en schuren worden genomen. Het schuren van de kozijnen kan bij geanodiseerde kozijnen erg lastig zijn, omdat er een beschermlaag over het aluminium ligt.  Südwest Kupfer & Alu-reiniger W36 is geschikt voor het reinigen en behandelen van koper, messing en aluminium oppervlakken. Het verwijdert o.a. vet en vuil en corrosieschade. De koperreiniger en aluminium reiniger heeft een tijdelijk passiverende werking tegen corrosie. Na het reinigen met de aluminium reiniger kan de desbetreffende ondergrond voorzien worden van een primer, bijvoorbeeld met Sigma Amarol Primer, Sudwest Allgrund of Sudwest Acryl All-grund. Opzoek naar hoge kwaliteit tape? Kies dan voor de Verfwinkel.nl Maskingtape Geel of de ProGold Maskingtape - Geel.

Kozijnen schilderen

De kozijnen schilder je door de volgende stappen te doorlopen:

Stap 1: Het afplakken, schuren en ontvetten zoals beschreven in de vorige blogs.

(Laat de tape niet te lang zitten, anders krijg je plakresten. De tape toch langer laten zitten? Ga dan voor gele tape, te vinden in onze webshop.) 

Stap 2: Breng een primer aan die past bij het materiaal dat je gaat schilderen.

Stap 3: De verf breng je aan met een ronde kwast. Met de Verfwinkel.nl Kwast van het Jaar 2024 schilder je als een professional en krijg je een mooi resultaat. Ook weleens last van losse haren uit de kwast? Haal de kwast dan voor gebruik lichtjes over schuurpapier. De losse haren komen er zo uit.)

Stap 4: Wanneer je verf aanbrengt op de kwast zorg je dat deze verzadigd is, maar let op dat hij niet gaan druipen.

Stap 5: De eerste laag breng je aan door te beginnen met de hoeken en de randen van de glaslatten. Daarna pak je de lange stukken, die je met lange halen in de lengte schildert. Let op druipers en haal deze op tijd weg door licht met de kwast erover heen te gaan. (Voor een egaal effect kan je na het aanbrengen met de kwast nog licht over de verf gaan met een roller.)

Stap 6: Wanneer de eerste laag droog is, schuur je deze licht op (Gebruik hiervoor korrel 240).

Stap 7: Breng de tweede laag verf aan op dezelfde manier als stap 5.

Stap 8: Controleer of de verf goed dekt en herhaal indien nodig stappen 5 en 6.

Kozijnen binnen schilderen

Dit zijn de stappen om kozijnen te schilderen buiten, maar om kozijnen te schilderen binnen kunnen dezelfde stappen genomen worden. De vraag die wij bij Verfwinkel.nl dan vaak krijgen is of je eerst de muren of kozijnen moet schilderen. Ons advies is om te beginnen met alles goed te reinigen. Daarna de kozijnen te schuren en te gronden/voorlakken. Vervolgens ga je het huis van boven naar beneden aan pakken. Dus begin met het schilderen van het plafond, dan de muren en als laatste lak je de kozijnen af.

Heb je nog steeds vragen na het lezen van de blog? Neem dan contact met ons op voor een professioneel advies. Onze specialisten zijn van maandag t/m zaterdag telefonisch bereikbaar van 9.00 uur tot 17.00 uur te bereiken op: 085-7823439.

 

 1. Südwest Kupfer & Alu-reiniger
  Südwest Kupfer & Alu-reiniger
  out of five star rating on Trustpilot
  0 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 2. Universol Ammoniakvervanger
  Universol Ammoniakvervanger
  3.5 out of five star rating on Trustpilot
  8 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 3. Anza Lakset VILT - 5 delig
  Anza Lakset VILT - 5 delig
  4.8 out of five star rating on Trustpilot
  33 reviews
  Kortingsprijs Adviesprijs