Kitten voor of na het schilderen?

Aan onze specialisten wordt geregeld de vraag gesteld of kitten voor of na het schilderen uitgevoerd moet worden. Hierbij kan het gaan om vragen over specifieke situaties, bijvoorbeeld: moet je ramen afkitten voor of na het schilderen of moet je een trap kitten voor of na het schilderen? Omdat deze vraag zo vaak gesteld wordt, hebben we besloten om deze blog te schrijven om voor eens en altijd antwoord te geven op deze vraag: eerst kitten en dan verven? Of toch andersom? Na het lezen van deze blog weet je het antwoord.

Eerst verven of eerst kitten?

Eerst verven, dan kitten is de beste volgorde om aan te houden. De verklaring hiervoor ligt in het feit dat kit van zichzelf een elastischere substantie is in vergelijking met verf. Ga je eerst kitten en dan verven, dan kunnen er spanningsverschillen ontstaan doordat de verf wordt aangebracht over een elastischere laag. Deze verschillen in spanning vergroten de kans op scheuren in de verflaag. Als je nu in de situatie komt waarin je jezelf bijvoorbeeld afvraagt of je jouw kozijnen eerst moet kitten of schilderen, weet je nu dat je dus beter eerst kunt schilderen en daarna pas de kit kunt toepassen.

Muur schilderen en afkitten: maak gebruik van speciale kit

Alhoewel kitten na schilderen het beste is, kan het in sommige situaties gemakkelijker zijn om eerst de kit toe te passen en vervolgens pas te gaan schilderen. Veel doe-het-zelvers vinden het fijn om eerst de kit toe te passen voordat ze aan de slag gaan met het aanbrengen van de muurverf. Sowieso is Nederland uniek als het gaat om het overschilderen van kit. Wij zijn één van de weinige landen waar dit normaal is. Dit doen we omdat we het er goed uit vinden zien. Veel kitproducten zijn wel overschilderbaar, maar je neemt dus wel een risico omdat er een grotere kans is op barsten en scheuren in de verflaag. Ga je kit toch schilderen, laat het dan altijd eerst goed uitharden. In het geval van muurverf is er speciale kit verkrijgbaar waarbij de kans op scheuren in de verflaag door het spanningsverschil kleiner is. Deze special kit wordt ook wel non crack kit of anti crack kit genoemd. Goede voorbeelden hiervan uit ons eigen assortiment zijn deze ProGold Non Crack Acrylaatkit – Wit en deze Den Braven Zwaluw Anti-Crack. Deze beide producten beperken de kans op craquelé (kleine barstjes of scheurtjes in de verflaag).

Waarom je beter niet over siliconenkit kunt schilderen

Binnen ons assortiment zijn verschillende soorten kit verkrijgbaar, waaronder siliconenkit. Deze kit hecht uitstekend op gladde oppervlakken. Door de water- en schimmelbestendigheid is dit een goede optie voor je sanitair of voor in de keuken. Siliconenkit is elastischer dan andere kitsoorten, maar dat is niet de voornaamste reden waarom we het afraden om over siliconenkit te schilderen. Siliconen gaan namelijk niet goed samen met verf. Hoe dat precies zit, vertellen we in deze blog over siliconenkit overschilderen.

Ramen kitten en verven? Bestel wat je nodig hebt bij Verfwinkel.nl

Kitten voor of na het schilderen? Je weet na het lezen van deze blog dat je het beste ervoor kunt kiezen om het kitten na het verven uit te voeren. Kitten voor het schilderen vergroot de kans op de vorming van scheurtjes in de verflaag door de spanningsverschillen tussen kit en verf. Op zoek naar geschikte verfproducten of kitten? Kijk gerust eens rond binnen het grootste online assortiment van Nederland.

  1. ProGold Topseal U - Beglazings Kit
    ProGold Topseal U - Beglazings Kit
    3.8 out of five star rating on Trustpilot
    4 reviews
    Vanaf

Lees ook: