Houten vloer schuren en lakken: zo pak je dat aan!

Een houten vloer schuren en lakken, hoe lastig is dat? In de praktijk blijkt dat je prima zelf een vloer kunt schuren en lakken, zelfs als je dit nog nooit gedaan hebt. Wij laten je in deze blog zien hoe een houten vloer zelf schuren en lakken precies in zijn werk gaat. Vaak gaat het hierbij om een vloer opnieuw lakken. Een houten vloer opnieuw lakken is nodig om deze ondergrond te onderhouden. Houten vloeren kunnen gaan verkleuren of de verflaag kan beschadigd raken. Een houten vloer schuren en lakken is de beste manier om de vloer er weer zo goed als nieuw uit te laten zien. Er zijn diverse soorten houten vloeren die je kunt schuren en lakken:

 • Eiken vloer schuren en lakken
 • Parket vloer schuren en lakken
 • Hardhouten vloer schuren en lakken
 • Beuken vloer lakken
 • Laminaat vloer lakken
 • Geoliede vloer schuren en lakken
 • Grenen vloer lakken 

Van plan om een vloer te lakken? Hieronder laten we je zien hoe je het schuren en lakken van een houten vloer het beste kunt aanpakken. Daarnaast tonen we je in welke kleuren je houten vloeren kunt lakken en gaan we dieper in op de vloer schuren en lakken kosten.

Vloer lakken: hoe pak je dit aan?

Je kunt een vloer laten lakken en schuren, maar dit kun je ook prima zelf uitvoeren. Een houten vloer schuren en lakken begint met een aantal voorbereidingen. Zorg dat je de ruimte hebt, haal alle meubels weg, reinig de vloer en repareer oneffenheden. Hierna ga je de vloer schuren. Als het nodig is om de vloer kaal te schuren dan gaat dit het best met behulp van een parketschuurmachine. Schuur vervolgens de vloer in drie keer blank: eerst met grof schuurpapier, vervolgens met middel grof schuurpapier en ten slotte met fijner schuurpapier (korrel 180 bijvoorbeeld). Vervolgens maak je de vloer grondig stofvrij.

Hier bieden we je enkele vloer lakken tips. Het is nodig om vooraf grondverf aan te brengen als je kiest voor een dekkende laag. Een vloerlak zul je meestal in twee of drie lagen moeten aanbrengen. Je kunt een dekkende vloer het beste een vloer lakken met een roller. Onze lakrollers zijn hiervoor geschikt. Een transparante laag kun je het beste aanbrengen met een brede platte kwast. Werk zowel met een roller als met een kwast in de lengterichting van de vloerdelen. Je kunt een vloer lakken of beitsen, de keuze is aan jou. Of misschien twijfel je wel tussen een houten vloer lakken of olie toepassen. Waar je ook voor kiest, of het nu houten vloer beits, olie of lak is, je bestelt het hier.

Houten vloer lakken kleur

Je kunt kiezen tussen een transparante vloerlak of een dekkende vloerlak. Bij een transparante vloerlak blijf je het hout zien, terwijl je bij een dekkende vloerlak zelf de kleur bepaalt. Wellicht twijfel je nog over de kleur waarin je jouw houten vloer wilt lakken. Er zijn veel opties mogelijk, want bij Verfwinkel.nl kun je jouw vloerlak in uiteenlopende kleuren laten mengen. Zo kun je bijvoorbeeld een houten vloer grijs lakken, maar je kunt er ook voor kiezen om een vloer white wash te lakken. Jij bepaalt de kleur, wij mengen het voor jou.

Wat kost een houten vloer schuren en lakken?

Op zoek naar de scherpste houten vloer schuren en lakken kosten? De kosten van een vloer schuren en lakken hou je laag als je kiest voor Verfwinkel.nl. Bij ons bestel je vloerlakken van de bekendste merken van nu tegen bodemprijzen. Zo kun je bij ons onder meer terecht voor deze Rambo Pantserlak Vloer Zijdeglans – Transparant, deze Trae-Lyx Vloerlak Zijdeglans en deze Histor Perfect Finish Houten Vloer. Ook SKYLT lak is een zeer geschikte 2 componenten lak om een houten vloer mee te beschermen. Kies voor SKYLT Original of SKYLT Titanium. Ook je benodigdheden, bijvoorbeeld lakrollers of schuurmateriaal, bestel je hier. Bekijk ons uitgebreide assortiment nu zelf.  

 1. SKYLT Titanium 2K Lak
  SKYLT Titanium 2K Lak
  out of five star rating on Trustpilot
  0 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 2. SKYLT Original 2K Lak
  SKYLT Original 2K Lak
  4.6 out of five star rating on Trustpilot
  15 reviews
  Vanaf Adviesprijs

Lees ook: