Houten tuintafel behandelen: dit zijn onze tips!

Als je er zeker van wilt zijn dat de bescherming van een tuintafel op orde is, kies je ervoor om een houten tuintafel te behandelen. Goed onderhoud van een houten tuintafel zorgt ervoor dat de tafel er weer als nieuw uitziet. Het verbetert ook de levensduur van de tafel. Je kunt tuintafel hout behandelen met zowel beits als olie. In deze blog vertellen we je waar je zoal op moet letten als je tuintafel onderhoud gaat uitvoeren. Zo vertellen we je wat de meest geschikte producten zijn voor de verschillende soorten hout waar een tuintafel van gemaakt kan zijn, en ook geven we je een aantal handige tips.

Een houten tuintafel behandelen met olie of een houten tuintafel beitsen?

Voor het onderhoud van een tuintafel heb je twee opties: je kunt een tuintafel behandelen met olie of je kunt het tuintafel hout onderhoud bieden door een beits toe te passen. Beide producten bieden bescherming aan het hout en gaan vergrijzing van de kleur tegen. Beits biedt de beste bescherming en gaat langer mee, terwijl olie beter in staat is om de natuurlijke look van het hout te behouden. Daarnaast hecht olie zich beter aan hardhout. Handig als je bijvoorbeeld een teakhout tuintafel wilt behandelen, een tuintafel van eiken onderhoud nodig heeft, een tuintafel van eucalyptus onderhoud nodig heeft of als je een acacia tuintafel wilt behandelen.

Teak tuintafel behandelen

Overweeg je om een tuintafel van teak hout onderhoud te bieden, dan raden we aan om een tuintafel van teak te behandelen met olie. Een teakhouten tuintafel behandelen is iets wat je het beste aan het eind van de zomer kunt doen. Zo kun je deze houten tuintafel beschermen tegen de neerslag en koudere temperaturen van de herfst en de winter.

Binnen ons assortiment zijn meerdere oliën te vinden die niet alleen geschikt zijn voor een hardhouten tafel behandelen, maar er zijn zelfs speciale olieproducten voor teak. Goede voorbeelden hiervan zijn deze Rambo Teak Olie Transparant – Teakhout, deze Tenco Hardhoutolie – 1 Liter Royal Teak en deze Tenco Bangkirai Olie – Dark Teak voor donkerdere varianten van dit hout. Je kunt teakhout grondig schoonmaken met deze Hermadix Teak Cleaner. Zo kun je een teakhouten tuintafel optimaal onderhoud bieden. Bekijk nu zelf welke producten binnen ons assortiment te vinden zijn voor het onderhoud van een teakhouten tuintafel.

Houten tuintafel behandelen: opties voor zachthout

Vaak wordt gedacht dat termen zoals hardhout en zachthout refereren naar de hardheid van het hout. Dat is niet helemaal waar, want er zijn ook hardhouten die zachter zijn dan specifieke zachthouten. Er is sprake van zachthout als een houtsoort afkomstig is van een naaktzadige boom. Goede voorbeelden hiervan zijn naaldbomen. Als je bijvoorbeeld een Douglas tuintafel wilt behandelen dan is de Hermadix Douglas Olie een uitstekende optie. Ga je vuren, dennen- en larikshout schilderen? Dan kun je hierbij kiezen voor een product dat speciaal gemaakt is voor zachthouten ondergronden zoals deze Verfijn Zachthout Olie.

Houten tuintafel onderhoud: waar moet je op letten?

Een houten tuintafel behandelen begint met het goed schoonmaken van de ondergrond. Dit is vooral een aanrader als de tafel vervuild of vergrijsd is geraakt. Vervolgens schuur je deze licht op. Mochten er nog oude verf- of beitslagen aanwezig zijn, dan haal je deze lagen eerst weg. Vervolgens schuur je de tuintafel, eerst met grof schuurpapier en vervolgens met middelgrof schuurpapier. Hierna kan de beits of olie worden aangebracht. Meerdere lagen, twee tot drie, leveren je het beste eindresultaat op. Diverse producten uit ons assortiment zijn geschikt voor deze klus en toepasbaar op meerdere houtsoorten. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze Rambo Tuinmeubel Olie Transparant, deze Wijzonol Dekkend Tuinbeits, deze Wijzonol Transparant Tuinbeits en deze Cetabever Tuinmeubelbeits Natuurlijk Effect. Deze en verschillende andere producten kun je ontdekken bij Verfwinkel.nl.

 1. Hermadix Douglas Olie - Smoke White
  Hermadix Douglas Olie - Smoke White
  5 out of five star rating on Trustpilot
  3 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 2. Tenco Hardhout Ontgrijzer - 1 Liter
  Tenco Hardhout Ontgrijzer - 1 Liter
  out of five star rating on Trustpilot
  0 reviews
  Kortingsprijs Adviesprijs
 3. Cetabever Tuinmeubelolie Waterproof
  Cetabever Tuinmeubelolie Waterproof
  5 out of five star rating on Trustpilot
  1 reviews
  Vanaf Adviesprijs
 4. Staalmeester Platte Kwast - Serie 2025
  Staalmeester Platte Kwast - Serie 2025
  4.9 out of five star rating on Trustpilot
  11 reviews
  Vanaf

Lees ook: